I při cestách po Evropě nás ohrožují závažné infekce

Pokud jde o infekční choroby, Evropa je při cestování považována za poměrně bezpečný kontinent, nebo alespoň tak tomu bývalo dříve. V posledních letech totiž kvůli poklesu proočkovanosti populace dochází k opětovnému výskytu některých nemocí, například černého kašle, spalniček nebo příušnic. I při cestování po evropském kontinentu je tak zapotřebí dbát na prevenci infekčních nákaz.

Téměř zapomenuté choroby

Černý kašel, příušnice, zarděnky, spalničky nebo záškrt. Infekční choroby, které byly díky očkování téměř vyhlazeny, se v důsledku poklesu proočkovanosti evropské populace a migrace obyvatel ze zemí s nižší proočkovaností opět hlásí o slovo. A to jak v rámci jednotlivých případů, jako je tomu v případě záškrtu, tak i v podobě lokálních epidemií jako v případě spalniček. Tyto infekční nákazy přitom není vhodné podceňovat, u řady lidí mohou způsobit závažné komplikace, a dokonce i úmrtí. Mezi státy s vysokým výskytem těchto chorob nepatří jenom méně vyspělé evropské státy, ale také naši bezprostřední sousedé. Pokud jde například o černý kašel, v roce 2018 patřily mezi nejvíce postižené státy Německo, Rakousko, Polsko, Nizozemsko, Norsko, Velká Británie a Španělsko.

Klíšťovka, meningokok a další hrozby

Mezi další závažné choroby, kterým lze předcházet očkováním, a jež se přesto v Evropě vyskytují, patří klíšťová encefalitida, meningokok, pneumokok, chřipka, plané neštovice a řada dalších. Riziko nákazy těmito infekcemi se liší podle věku cestovatele, jeho zdravotního stavu a způsobu cestování. Nebezpečí infekce klíšťovou encefalitidou je tak například vyšší u všech cestovatelů při návštěvách přírody, meningokok hrozí především u osob s oslabením organizmu při pobytu v místnostech s velkým počtem osob (typicky dospívající či děti). Před cestou je tak vhodné kontaktovat odborníka na cestovní medicínu a informovat se o konkrétním riziku nákaz v cílové oblasti a vhodnosti očkování.

Prevence v podobě očkování

Očkování je nejúčinnější prevencí řady nákaz, se kterými je možné se během cestování potkat. Dobře to ilustruje příklad klíšťové encefalitidy, která se vyskytuje v celé střední Evropě. Ačkoliv se jedná o závažné onemocnění, v České republice je proočkovanost nízká a počet případů vysoký, zatímco v Rakousku se nechává očkovat kolem 95 % populace a počet každoročních případů je zde velmi nízký. Riziko nákaz kromě očkování pomáhá snižovat dodržování dalších preventivních opatření, mezi která patří zvýšená hygiena, prevence kousnutí klíštětem či dodržování zásad zdravého životního stylu k udržení dostatečné obranyschopnosti organizmu.

(holi)

Zdroj: 1. https://www.ecdc.europa.eu/en/vaccine-preventable-diseases?type%5B0%5D=1382&sort_by=field_ct_publication_date_value&items_per_page=4&pager_type=infinite_scroll&type_op=or&tid_op=or&tid&sort_order=DESC&bid=HKmUlgX-oiZ4OFwUjU-PuzaH8NxI-Sg2ASZ7-8gSfY0&nid=18245&page=1

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 3
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.