Cestování s chronickou nemocí: důkladná příprava je základ

Doba, kdy vleklé onemocnění znamenalo naprostý konec cestování, je dávno pryč. V současnosti se občasných výletů do zahraničí nemusí bát ani takto nemocní lidé. Na místě je však rozhodně opatrnost a pro zdárný úspěch putování také pečlivá příprava.

I když poznávání ciziny znamená většinou relaxaci a zábavu, bezpochyby také přináší stresující situace a zvýšení fyzických nároků. Lidé s chronickými chorobami by se tak měli na cestu důkladně připravit, aby předešli případným komplikacím, jež mohou bezstarostnou dovolenou přetvořit v hrůzostrašný zážitek. Zde je pár tipů, které vše usnadní:

  • Několik týdnů před případným odjezdem zajděte za svým lékařem a ujistěte se, že vám zdravotní stav umožní cestovat. Odborník s vámi bude nejspíše konzultovat i vhodnost očkování do dané lokality, proto návštěvu neodkládejte na poslední chvíli.
  • Nechte si od lékaře vyhotovit zdravotní dokumentaci s podrobným popisem svého onemocnění a aktuálního zdravotního stavu. Tento dokument můžete použít v případě zdravotních komplikací, jež mohou během cesty nastat.
  • V případě, že trvale užíváte nějaké léky, nechte si předepsat dostatečné množství, které vám vystačí i v případě nenadálého prodloužení dovolené.
  • Informujte se, zda užívání antimalarik, léků proti průjmu či jiných látek neovlivní účinek léčiv na chronické onemocnění.
  • Poraďte se s lékařem, co vše přidat do cestovní lékárničky.
  • Během putování nezapomínejte na pravidelný pitný režim, noste prodyšné a volné oblečení a během dalekých jízd se pravidelně protahujte, abyste předešli vzniku hluboké žilní trombózy.
  • Nezapomeňte si uzavřít kvalitní cestovní připojištění, které pokryje případné náklady na zdravotní péči v zahraničí. Počítejte s tím, že v případě pojistné události v zahraničí po vás bude pojišťovna chtít potvrzení od vašeho lékaře, že váš stav byl alespoň 6 měsíců stabilizovaný.

Doporučení platná pro každého

  • Člověk s chronickým onemocněním by měl podstoupit základní cestovní očkování, mezi něž patří vakcinace proti chřipce, hepatitidě A a B či pneumokoku. Při výletech do rozvojových oblastí není od věci také vakcinace proti cestovatelskému průjmu, břišnímu tyfu či meningokokové meningitidě. Konkrétně vám jistě poradí specialista na cestovní medicínu.
  • Jedinci s vleklými chorobami by měli dbát na dostatečnou hydrataci. Pro kardiaky je nezbytností dostatečná zásoba nitroglycerinu, pro cukrovkáře zase inzulinu.
  • Chronická onemocnění s sebou přinášejí zvýšené riziko infekce. Domluvte se s lékařem, zda by nebylo vhodné mít s sebou pro jistotu antibiotika.
  • Na cestách se vyvarujte nadměrné konzumace alkoholu a dodržujte zásady bezpečného stravování.

Doporučení pro konkrétního nemocného jsou zcela nad rámec tohoto článku. Každou cestu by tak měla předcházet návštěva odborníka, který zcela jistě podá přesnější informace, jež pomohou vaše zdraví uchránit během jakéhokoli putování.

(holi)

Zdroj:
wwwnc.cdc.gov

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 3785
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.