Čína: jak přežít pobyt ve znečištěných městech

V Pekingu, Šanghaji a dalších čínských velkoměstech se to přímo hemží lidmi v rouškách. Tamní obyvatelé se tak chrání před všudypřítomným smogem. Znečištění vzduchu totiž výrazně zatěžuje dýchací systém a srdce, ale stojí i za rozvojem rakoviny. Stejně opatrní by měli být i turisté.

Smogová situace v Číně je nejhorší za posledních 50 let. Velkoměsta jsou většinu času zahalena šedivou clonou a pořídit fotografii Pekingu či Šanghaje za jasného slunečného dne je takřka nemožné. Zamoření vzduchu však nekazí pouze estetický dojem z dovolené, ale také stojí za rozvojem závažných zdravotních obtíží.

  • Poletující částice mohou způsobit vznik astmatu a dýchacích obtíží, které místní označují pojmem „čínský kašel“.
  • Smog svým prozánětlivým působením může zhoršit i průběh chorob srdce a cév.
  • Světová zdravotnická organizace v roce 2013 navíc zařadila smogové částice mezi nejsilnější kancerogeny, tedy látky způsobující zhoubné nádorové bujení. Znečištění vzduchu tak svým komplexním působením na lidský organismus výrazně zkracuje průměrnou délku života, a to až o celé 3 roky.

Nejen zdravotní komplikace

Všudypřítomný smog bývá výraznou komplikací pro hladký průběh dovolené – kvůli vysokým koncentracím těchto částic se často zpožďují lety až o celé hodiny. Postižena ale bývá i pozemní doprava, což značně omezuje možnost přesunu po velkých městech. Právě auta jsou totiž jedním z výrazných zdrojů nebezpečného smogu. Před cestou je tak vhodné informovat se o současném vývoji smogové situace v cílové lokalitě a popřípadě sledovat koncentrace nebezpečných částic ve vzduchu pomocí aplikace pro chytré telefony.

Ochrana nutná!

Jedinou možnou ochranou proti smogu je používání zdravotní roušky. Při cestě do výrazně znečištěných měst byste měli nakoupit roušky nebo respirátory s označením „N95“. Jedině ty nabízejí 95% ochranu proti vzdušným částicím o průměru 2,5 µm, které jsou pro lidské zdraví nejnebezpečnější. Důvodem je právě jejich specifická velikost, jež jim umožní dostat se až do plicních sklípků a posléze i do organismu. Pokud se vzdušné podmínky náhle zhorší, omezte svůj pobyt venku a v místnostech příliš nevětrejte.

Krátkodobý pobyt ve znečištěných městech nemusí nijak závažně ovlivnit zdravý lidský organismus. Značné opatrnosti je však třeba dbát u dětí, starších lidí a jedinců s chronickými nemocemi. Pokud vyrazíte za ruchem čínských velkoměst, nezapomeňte na uzavření cestovního pojištění. Vaše zdraví totiž nemusí ohrozit pouze smog, ale také široké spektrum infekčních chorob či případné úrazy.

(holi)

Zdroj:
http://juccce.org

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 2523
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.