Cestování v Pobaltí: od křižáků po secesi

Litva, Lotyšsko a Estonsko. Seskupení tří pobaltských zemí se společnou bohatou historií plnou křižáckých hradů, národních parků a zapomenutých vesniček. Seznamte se s rájem cestovatelů na pobřeží Baltského moře.

Doporučená očkování

Baltské státy nevyžadují pro vstup na svá území žádná povinná očkování. Lékaři přesto doporučují podstoupit alespoň základní cestovní vakcinaci proti chorobám, které se vyskytují všude po celém světě.

  • Virová hepatitida A. Infekce se nejčastěji přenáší znečištěnýma rukama, kontaminovanou vodou a potravinami. Kromě očkování je třeba dodržovat základní hygienická pravidla a vyhýbat se rizikovým aktivitám, například konzumaci jídel ve stravovacích zařízeních pochybné kvality.
  • Virová hepatitida B. Ochrana proti této nemoci je součástí povinného očkovacího kalendáře od roku 2001. Většina dospělých cestovatelů však zřejmě toto očkování nepodstoupila, i když se doporučuje všem. Nebezpečí nákazy hepatitidou B hrozí po celém světě. Přenos se uskutečňuje skrze krevní řečiště nebo pohlavním stykem. Očkování proti hepatitidě typu A i B zaručuje celoživotní ochranu.
  • Tetanus. K bakteriální nákaze dochází nejčastěji při poranění. Tato vakcinace je součástí povinného očkovacího kalendáře. Ochrana ale není celoživotní, po 10–15 letech je nutné podstoupit přeočkování. Před odjezdem je tak vhodné u tetanu zkontrolovat aktuální platnost.
  • Klíšťová encefalitida. Pobaltí patří mezi rizikovou oblast pro přenos této virové nákazy. Očkování se provádí třemi dávkami, přičemž potřebná ochrana vzniká 2 týdny po aplikaci druhé dávky. Přeočkování se provádí podle věku cestovatele po 3 nebo 5 letech.

Při cestování letadlem a prostředky hromadné dopravy je dále vhodné podstoupit očkování proti kapénkovým infekcím. Tedy proti meningokokovým a pneumokokovým nákazám, chřipce, spalničkám nebo planým neštovicím. V případě potřeby vám s očkováním poradí odborník v oboru cestovní medicíny.

Litva – země jezer a křížů

Litevská krajina je protkána více než 3 tisíci jezer různých velikostí, která nabízejí úchvatné scenérie a pobídku k romantickým procházkám. Hlavní město Vilnius je stejně jako Praha sítí spletitých uliček se starými domky a desítkou náměstíček s mnoha kostely a katedrálami. Historickou dominantou města je majestátní Gedimininasův hrad, nacházející se na přilehlém kopci v centru metropole. Obrovským lákadlem pro cestovatele je ale bezpochyby nejposvátnější místo celé země – Hora křížů. Umělý pahorek obsypaný nesčetným počtem nejrůznějších křížů podtrhuje silnou katolickou historii země. A praktické rady?

  • Ubytování, obchody a restaurace mají srovnatelnou úroveň s Českou republikou, je však nutné počítat s asi o 30 % vyššími cenami.
  • Za zboží a služby lze ve většině případů platit kartou. Není tedy nutné vozit s sebou příliš velkou zásobu hotovosti.
  • Úroveň silniční sítě je poměrně dobrá, na venkově a v odlehlých oblastech je potřeba počítat i s jízdou po prašných silnicích.
  • Bezpečnostní situace je v současné době stabilní a turistům nehrozí žádná výrazná rizika.

Drahé, ale krásné Lotyšsko

Země byla již od dávných dob důležitou obchodní křižovatkou. Hrdé dějiny dokládá hlavní město Riga, které se pyšní přízviskem Paříž Pobaltí. Riga je kouzelným místem plným secesních ulic, gotických kostelů a starých kupeckých domů. Lotyšsko nabízí i další zajímavosti, například národní park Gauja. Ten si zase získal přezdívku lotyšské Švýcarsko. Mezi další místa, která stojí za to navštívit, patří pobřežní město Salacgríva nebo údajně nejkrásnější město Césis, jež bylo vybudováno kolem starobylého rytířského hradu. Ani v Lotyšsku nehrozí turistům žádná výraznější nebezpečí. Ve větších městech je však namístě ostražitost. V hromadné dopravě, na tržnicích a v obchodních domech hrozí kapesní krádeže. Motoristi by měli počítat se zhoršenou kvalitou silničního provozu. Ceny potravin jsou v Lotyšsku vyšší, někdy takřka dvojnásobné oproti těm v České republice. Vzhledem k horší kvalitě vody z městské vodovodní sítě se doporučuje k pití jen balená pitná voda.

Estonsko jako živoucí skanzen

Hlavní město této země Tallinn bývá označováno jako muzeum pod širým nebem. Staré hanzovní město totiž přímo překypuje historickými budovami. Dalším pokladem tohoto státu je starobylé univerzitní město Tartu. Estonsko je však vyhledávanou destinací i pro svou úchvatnou přírodu. Hustá říční síť země vyniká až kýčovitou malebností a východní hranici s Ruskem dominuje rozlehlé Čudské jezero. Bezpečnostní situace v Estonsku je ze všech tří států pro turisty nejméně příznivá. Ve velkých městech je nutné dbát na riziko kapesních krádeží a při cestování po zemi dodržovat základní bezpečnostní opatření. Tedy omezit pohyb venku v nočních hodinách a pečlivě uschovávat peníze i doklady. Nejenom z tohoto důvodu není vhodné s sebou vozit velkou zásobu hotovosti. Platební karty jsou zde široce rozšířené a dá se jimi platit prakticky všude.

V Pobaltí si na své přijdou milovníci přírody, historie i moderního života. Před případnou návštěvou těchto zemí však nezapomeňte na uzavření cestovního pojištění, které ochrání v případě potřeby nejenom vaše zdraví, ale i váš majetek.

(holi)

Zdroje:
www.latvia.travel
www.mzv.cz
www.mzv.cz
www.mzv.cz

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 1715
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.