Koupání ve volné přírodě má i své stinné stránky, buďte raději o krok napřed

S cestováním se často pojí i příjemné osvěžení v přírodních vodách. Pod i nad vodní hladinou však může číhat řada nástrah. Rizika proto nepodceňujte a raději se na ně dobře připravte.

Utonutí a úrazy

Jednou z hlavních příčin utopení je konzumace alkoholu, nedodržování zásad bezpečnosti a podcenění nebezpečí. Často se také stává, že člověk „pouze“ přecení své síly. Pokud víte, že nejste dobrý plavec, neriskujte zbytečným vzdalováním se od břehu a plaváním na dlouhé vzdálenosti. Svalová únava a křeče však mohou postihnout i zkušené plavce. Proto je potřeba vždy dbát zvýšené opatrnosti a znát svoje možnosti.

  • Mezi nejčastější a zároveň nejzávažnější úrazy patří poškození páteře, které bývá doprovázeno různým stupněm ochrnutí těla. Spolu s otřesem mozku patří mezi nehody způsobené skákáním do neznámé vody.
  • V tabulce četnosti jsou ihned v závěsu nechtěné pády, uklouznutí či zakopnutí. Ty mohou vést ke zlomeninám, vyvrtnutým kotníkům, naraženinám atd.
  • Lékaři také výrazně varují před skoky nejen do neznámé, ale i neprůhledné vody. Výjimkou totiž nejsou ani úmrtí způsobená nárazem do skrytého výčnělku skály či pahýlu stromu.

Zelený postrach sladkých vod

Určitě jste již viděli vodní plochu pokrytou nánosy brčálově zelené barvy. Důvodem jsou mikroskopické bakterie, které jsou přizpůsobeny životu v extrémních podmínkách. Postupným rozmnožováním splývají do útvarů zvaných „vodní květy“. Sinice produkují jedovaté látky zvané cyanotoxiny, které jsou pro člověka nebezpečné.

  • Při styku sinic s kůží dochází ke vzniku vyrážky nebo puchýřů. Pokud se voda dostane i do očí, může vzniknout zánět spojivek.
  • Plavci mohou trpět alergickými reakcemi, jako je astma. Často mají také puchýře v okolí úst a nosu.
  • Největší nebezpečí nastává při požití zamořené vody. V závislosti na vypitém množství a koncentraci toxinů ve vodě dochází k rozvoji rozličných příznaků. Mezi nejčastější patří žaludeční křeče, nevolnost, zvracení, průjem, bolesti hlavy, svalů a kloubů, puchýře v ústech a příznaky poškození jater.

Neviditelní záškodníci

V přírodních vodách žije celá řada mikroorganismů. Většina z nich pro člověka nepředstavuje nebezpečí. Zlomek přítomných organismů však pochází odjinud. Například z odpadních vod, výkalů zvířat, hnojených polí nebo z těl lidí, kteří se přišli do vody koupat. Právě tyto mikroorganismy mohou představovat zdravotní problém. Nejčastěji se jedná o střevní a žaludeční potíže. Mezi další projevy infekce patří horečnatá onemocnění a záněty uší a očí. Nákaza vstupuje do těla většinou při náhodném polknutí i malého množství vody. Vysoké množství nebezpečných bakterií se přitom objevuje už i v řadě přírodních bazénů, které jsou znečištěny trusem ptáků a jiných zvířat.

Koupání v zahraničních přírodních vodách je tedy pouze pro zodpovědné cestovatele. Nutné je uzavřít cestovní pojištění, které pokryje náklady spojené s ošetřením úrazů nebo infekčních nákaz. Světové vody totiž nenabízejí jen krásné zážitky a dechberoucí scenérie, ale také řadu skrytých nebezpečí.

(holi)

Zdroje:
www.cdc.gov
www.cdc.gov
www.sciencedaily.com

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 343
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.