Cestování po zbytek roku? Podle světel semaforu a tak trochu jinak

Rok 2020 měl být dalším rokem plným zážitků a vzpomínek z cest do bližších či vzdálenějších zahraničních destinací. Plány cestovatelů po celém světě však zhatil koronavirus. Cestovatelský ruch v první polovině roku výrazně utrpěl, nyní se pomalu začíná probouzet. Otázkou však zůstává, jak bude situace vypadat ve zbytku druhé poloviny roku a bude-li vůbec možné cestovat?

Čekání na druhou vlnu

Pandemie koronaviru se během jara prohnala Evropou, přičemž v současnosti je zde po výrazném zklidnění situace opět na mírném vzestupu. Nejvíce postižené státy se ale aktuálně nacházejí mimo Evropu. Žebříčkům výskytu koronaviru „vévodí“ Spojené státy americké, Brazílie a Indie. Epidemiologická situace se však může změnit prakticky během pár dnů. V současnosti tak zůstává nezodpovězenou otázkou, zda nás čeká druhá vlna pandemie. Na to bohužel nikdo nedokáže odpovědět. Situace navíc začne být ještě méně přehledná se startem sezóny chřipek a nachlazení. Co lze očekávat na poli cestování? 

Zelená nebo červená 

Cestování po České republice je v současnosti bezpečné, a to při dodržování základních hygienických pravidel, bezpečného odstupu a vyhýbání se ohniskům nákazy. Evropská turistika je řízená pomocí takzvaného semaforu. V době psaní tohoto článku byla situace v Evropě poměrně klidná, státům Evropské unie kazily uniformní zelené zbarvení pouze „červené“ Rumunsko a Španělsko. V rámci cestování mimo země Evropské unie je zapotřebí sledovat aktualizované informace Ministerstva zdravotnictví České republiky, které pravidelně vydává seznam zemí nebo jejich částí s nízkým rizikem nákazy.

Bezpečnostní situace v jednotlivých státech se neustále mění a bohužel není možné předpovídat, co bude za týden, natož za měsíc.

Bezpečnost především

Je v současnosti vůbec vhodné a bezpečné někam cestovat, nebo je lepší zůstat doma? Cestováním se samozřejmě riziko nákazy zvyšuje, to platí zejména při kontaktu s jinými osobami, ale při dodržování určitých pravidel je relativně bezpečné. Která pravidla to jsou?

  • Je vhodné vyhýbat se místům s vysokou koncentrací osob. Dovolenou je tak lepší vybírat v přírodě a v méně vyhledávaných turistických destinacích.
  • Pokud je to možné, je optimální vyhýbat se městské hromadné dopravě a preferovat alternativní způsoby přepravy, například automobil, kolo či chůzi pěšky.
  • Při cestování je dobré omezit sociální kontakty na minimum a stýkat se pouze s nejbližšími.
  • Po celou dobu je nezbytné dodržovat základní hygienická opatření, například často si mýt a dezinfikovat ruce, nedotýkat se rukama obličeje nebo dbát na dostatečné rozestupy.
  • Pro cestovatele je doporučeno uzavření cestovního pojištění v případě potřeby ošetření, ale také je vhodné mít uzavřené pojištění storna v případě nutnosti zrušení zájezdu.

Situace ohledně koronaviru se neustále dynamicky mění, již s příchodem podzimu může dojít k dramatickému vzestupu počtu nakažených osob, nebo naopak může být situace do konce kalendářního roku poklidná. V současnosti je tak vhodné nevytvářet dlouhodobé cestovatelské plány a spíše si dovolenou zařídit flexibilně v rámci aktuálních podmínek.

(holi)

Zdroje:

1. https://www.government.nl/latest/news/2020/06/03/if-you%E2%80%99re-going-on-holiday-make-sure-you-travel-smart

2. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/travelers/travel-in-the-us.html

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 4
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.