Putování za vínem? Poznejte kus světa se skleničkou v ruce!

Poslední sluneční paprsky dopadající na vinohrad se odrážejí jako jiskry od křišťálové skleničky na vysoké nožičce. Pod lány vinic v údolí teče líně řeka a na protějším kopci se tyčí zřícenina starobylého hradu. Vzduch je prosycen směsí vůně a pohodové atmosféry, která uvolňuje každičký sval v těle a vyplavuje hormony štěstí. Líbí se vám představa takovéto dovolené? Pak neváhejte a seznamte se s krásami putování za vínem neboli enoturistiky!

In vino veritas

Podle starobylého latinského přísloví se ve víně nachází pravda. Přijít tomu na kloub se v posledních letech snaží stále více lidí. Podle statistik obliba konzumace vína vzrůstá i v České republice, která představuje tradiční pivní baštu. S rostoucí oblibou vína roste také chuť objevovat oblasti, ze kterých víno pochází. Za chutí každé skleničky totiž stojí kombinace podnebí, půdy a postupů při pěstování a zpracování vína, které se označují francouzským pojmem terroir. Tento duch místa nelze nalézt v supermarketu, ale na samotném vinohradu.

Radost z pití vína a touha objevovat daly vzniknout vinařské turistice neboli enoturistice. A co si pod takovým pojmem představit? Enoturistika spojuje zážitky z degustace vína, ochutnávání lokálních jídel, exkurzí do vinařství a poznávání místních památek a přírody.

Za humny je vinohrad

Nejlépe rozvinutou oblastí v rámci vinařské turistiky je v naší zemi bezpochyby Morava, i když se v posledních letech vinařská turistika výrazně rozvíjí i v oblasti Čech, tedy například na Mělnicku či Litoměřicku. Při cestování do zahraničí každého jistě na prvním místě napadnou tradiční vinařské regiony v podobě Itálie či Francie. Za dobrým vínem a jídlem není však třeba cestovat daleko. Milovníky vína potěší návštěva sousedního Dolního Rakouska, které je jedním z nejznámějších vinařských regionů v Evropě. Další dobře dosažitelné vinařské oblasti představuje jižní Slovensko, Maďarsko či západní části Německa a Švýcarsko.

Do Francie a ještě dále

Před cestou za vínem je potřeba rozhodnout se, jak daleko jste ochotni cestovat, a také o tom, jaké víno vlastně pijete raději. Milovníci červeného vína si užijí zejména v jižních státech Evropy, tedy například v Itálii, Španělsku, jižních částech Francie nebo třeba i na Balkáně. Jak už bylo řečeno, milovníci bílého vína nemusí cestovat tak daleko a chuťové pohárky uspokojí při cestách po naší zemi a sousedních státech. Za dobrým vínem je ale možné cestovat ještě dále, a to až do daleké Kalifornie, na Nový Zéland, do Argentiny nebo Jihoafrické republiky.

Ovíněná dovolená

Vinařská turistika je určena nejenom pro milovníky vína, ale také dobrého jídla, místní kultury a historie. Na cestu se můžete vydat na vlastní pěst, ale také v rámci specializovaných vinařských pobytů, které nabízí řada cestovních kanceláří. Důležité je také rozhodnout se, v jakém období budete za vínem cestovat, lokální sezóny jednotlivých oblastí se liší a je potřeba se před cestou řádně informovat. Poslední radou je doporučení uzavřít cestovní pojištění, protože jeden nikdy neví, co by se při intenzivní degustaci vín mohlo všechno přihodit.

(holi)

Zdroje:

https://www.winetourism.com/

https://www.winenium.com/what-is-enotourism/

https://www.imglobal.com/blog/article/global-connect/2020/01/03/enotourism-traveling-to-experience-wine-regions-distilleries-and-more

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 195
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.