Putování za vínem? Poznejte kus světa se skleničkou v ruce!

Poslední sluneční paprsky dopadající na vinohrad se odrážejí jako jiskry od křišťálové skleničky na vysoké nožičce. Pod lány vinic v údolí teče líně řeka a na protějším kopci se tyčí zřícenina starobylého hradu. Vzduch je prosycen směsí vůně a pohodové atmosféry, která uvolňuje každičký sval v těle a vyplavuje hormony štěstí. Líbí se vám představa takovéto dovolené? Pak neváhejte a seznamte se s krásami putování za vínem neboli enoturistiky!

In vino veritas

Podle starobylého latinského přísloví se ve víně nachází pravda. Přijít tomu na kloub se v posledních letech snaží stále více lidí. Podle statistik obliba konzumace vína vzrůstá i v České republice, která představuje tradiční pivní baštu. S rostoucí oblibou vína roste také chuť objevovat oblasti, ze kterých víno pochází. Za chutí každé skleničky totiž stojí kombinace podnebí, půdy a postupů při pěstování a zpracování vína, které se označují francouzským pojmem terroir. Tento duch místa nelze nalézt v supermarketu, ale na samotném vinohradu.

Radost z pití vína a touha objevovat daly vzniknout vinařské turistice neboli enoturistice. A co si pod takovým pojmem představit? Enoturistika spojuje zážitky z degustace vína, ochutnávání lokálních jídel, exkurzí do vinařství a poznávání místních památek a přírody.

Za humny je vinohrad

Nejlépe rozvinutou oblastí v rámci vinařské turistiky je v naší zemi bezpochyby Morava, i když se v posledních letech vinařská turistika výrazně rozvíjí i v oblasti Čech, tedy například na Mělnicku či Litoměřicku. Při cestování do zahraničí každého jistě na prvním místě napadnou tradiční vinařské regiony v podobě Itálie či Francie. Za dobrým vínem a jídlem není však třeba cestovat daleko. Milovníky vína potěší návštěva sousedního Dolního Rakouska, které je jedním z nejznámějších vinařských regionů v Evropě. Další dobře dosažitelné vinařské oblasti představuje jižní Slovensko, Maďarsko či západní části Německa a Švýcarsko.

Do Francie a ještě dále

Před cestou za vínem je potřeba rozhodnout se, jak daleko jste ochotni cestovat, a také o tom, jaké víno vlastně pijete raději. Milovníci červeného vína si užijí zejména v jižních státech Evropy, tedy například v Itálii, Španělsku, jižních částech Francie nebo třeba i na Balkáně. Jak už bylo řečeno, milovníci bílého vína nemusí cestovat tak daleko a chuťové pohárky uspokojí při cestách po naší zemi a sousedních státech. Za dobrým vínem je ale možné cestovat ještě dále, a to až do daleké Kalifornie, na Nový Zéland, do Argentiny nebo Jihoafrické republiky.

Ovíněná dovolená

Vinařská turistika je určena nejenom pro milovníky vína, ale také dobrého jídla, místní kultury a historie. Na cestu se můžete vydat na vlastní pěst, ale také v rámci specializovaných vinařských pobytů, které nabízí řada cestovních kanceláří. Důležité je také rozhodnout se, v jakém období budete za vínem cestovat, lokální sezóny jednotlivých oblastí se liší a je potřeba se před cestou řádně informovat. Poslední radou je doporučení uzavřít cestovní pojištění, protože jeden nikdy neví, co by se při intenzivní degustaci vín mohlo všechno přihodit.

(holi)

Zdroje:

https://www.winetourism.com/

https://www.winenium.com/what-is-enotourism/

https://www.imglobal.com/blog/article/global-connect/2020/01/03/enotourism-traveling-to-experience-wine-regions-distilleries-and-more

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 195
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Low-cost cestování aneb rady a triky,...

Procestovat různé kouty světa za co nejméně...

Chystáte se na cesty s domácím...

Cestovat s domácími mazlíčky není v dnešní době...

Kardiaci či diabetici na cestách? Jde...

V dnešní době si už cestování nemusí odepřít ani...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.