Úžeh a úpal, nechtěný doprovod našich dovolených

Vyrážíte na průzkum vysněné destinace? Ať už pojedete kamkoliv, vězte, že výrazné změny klimatu na dalekých cestách organismu příliš nesvědčí. Přinášíme proto několik tipů, jak předejít případným zdravotním komplikacím, které mohou způsobit vysoké teploty.

Egypt, Thajsko či Mexiko. Všechny tyto exotické země spojují starobylé památky, azurově průzračná moře, ale i pořádná vedra. Při cestách za teplem by se měli mít na pozoru především senioři, děti, těhotné ženy, jedinci s chronickými nemocemi a také obézní lidé. Nadměrné množství tuku totiž při vysoké okolní teplotě představuje nežádoucí izolaci zabraňující odvodu tepla z těla. Extrémní horka však mohou výrazně zatížit i organismus zdravých jedinců, a to zejména při větší fyzické zátěži. Při dlouhodobém působení vysokých teplot může dojít k rozvoji úpalu či úžehu. Jaký je mezi nimi rozdíl?

  • Úpal. Vzniká přehřátím organismu, které je podpořeno velkou ztrátou tekutin. Mezi jeho projevy patří bolest hlavy, závrať, zmatenost, horečka, pocení, nevolnost, zvracení, zrychlené dýchání a tep. V závažných případech může dojít k rozvoji bezvědomí a šokového stavu.
  • Úžeh. Je zvláštním podtypem úpalu, kdy se k přehřátí organismu přidává ještě působení slunečních paprsků na hlavu. Příznaky jsou velmi podobné úpalu, ale navíc bývají spojené s poruchou mozkové tkáně. Postižení jedinci tak mohou trpět křečemi a ztuhnutím šíje. V závažných případech také dochází k rozvoji bezvědomí. Příznaky se mohou objevit se zpožděním, například až během nočních hodin.

Rady proti přehřátí

  • Pravidelně pijte. Při pobytu v teplých oblastech byste denně měli zkonzumovat alespoň 2 litry čisté vody. Pokud sportujete nebo se nadměrně potíte, je potřeba pitný režim adekvátně zvýšit. Vhodnou volbou je čistá voda nebo ovocné čaje. Naopak se vyhýbejte nadměrnému pití kávy, černého čaje a alkoholu. Tyto nápoje totiž způsobují odvodnění organismu.
  • Volte správné oblečení. Před působením horka alespoň částečně ochrání volné a světlé oblečení z prodyšných materiálů, například z bavlny. V prevenci úžehu je naprostou nezbytností pokrývka hlavy.
  • Opalujte se s rozumem. Vyhýbejte se dlouhodobému pobytu na slunci, zejména mezi polednem a 3. hodinou odpolední. První dny po příjezdu do cílové destinace odolejte intenzivnímu opalování a pobývejte především ve stínu. Pokud se budete věnovat sportu, naplánujte si fyzickou aktivitu na ranní nebo večerní hodiny.
  • Nezapomínejte odpočívat. Dostatek spánku a fyzického odpočinku jsou při pobytu v teplém podnebí podmínkou. Během dne byste tak pár hodin měli relaxovat v klimatizované místnosti nebo na chladnějším stinném místě.

Je fajn umět pomoci 

Občas to se sluníčkem, ať vědomě, či nechtěně, přežene každý. Pokud máte podezření na úpal či úžeh, udělejte následující:

  • Postiženého nejprve přeneste na chladné stinné místo, uvolněte mu oděv nebo jej úplně vysvlečte. Pokud je při vědomí, uložte jej do polohy v polosedě.
  • Snažte se šetrně snížit teplotu pacienta pod 39 °C. Omývejte ho chladnou tekutinou nebo přiložte na tělo studené obklady. Pokud je při vědomí, můžete ho osprchovat vlažnou vodou. Pro srážení teploty také lze využít klimatizaci nebo ventilátor.
  • Opatrně nahrazujte tekutiny. Podávejte postiženému po malých doušcích minerální vodu, rehydratační roztok nebo slabý roztok kuchyňské soli (čajová lžička soli na litr vody).
  • Pokud dotyčný ztrácí vědomí, neprodleně jej dopravte k lékaři.

Jeďte na jistotu

Při cestách do zahraničí nezapomeňte na uzavření cestovního pojištění. Náklady na léčbu úpalu či úžehu se totiž mohou vyšplhat do astronomických částek. Zřízením cestovního pojištění navíc získáte nepřetržitou asistenční službu v českém jazyce, která vám zajistí převoz do kvalitního zdravotnického zařízení, ať už budete na svých cestách kdekoli.

(holi)

Zdroje:
wwwnc.cdc.gov
www.ulekare.cz

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 2993
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.