Kardiaci či diabetici na cestách? Jde to, ale...

V dnešní době si už cestování nemusí odepřít ani lidé trpící chronickým onemocněním – například kardiaci nebo diabetici. Pokud se mezi ně řadíte i vy, měli byste mít nicméně na paměti, že před každou cestou je nezbytná důkladnější příprava. Během samotné dovolené je pak třeba dodržovat určitá pravidla, na co konkrétně si dát pozor?

Článek obsahuje komerční sdělení.

Chraňte své srdce v parných dnech

Než se vypravíte do vaší vysněné destinace, zvažte, jaké roční období bude pro její návštěvu nejlepší. Vysoké teploty a náhlé změny počasí, ale také cestovatelský průjem mohou představovat především pro kardiaky vysoké riziko zhoršení zdravotního stavu. Děje se tak z důvodu dehydratace organismu. Ztráta vody vede k poklesu krevního tlaku a k zintenzivnění srdeční činnosti. Nemocné srdce má však své limity a při extrémním úbytku tekutin a minerálů se může rozvinout dokonce srdeční infarkt. Proto během teplých dnů nezapomínejte na dostatečný pitný režim, avšak vyvarujte se alkoholu. V lékárničce mějte přibalené léky na zvládání průjmů, případně i rehydratační roztok. Pokud jste kardiak, nikdy nepřeceňujte své síly a zbytečně se nevystavujte těžké fyzické námaze.

Ani mrazy srdci neprospívají

Ani destinace s nízkými teplotami nejsou pro kardiaky zcela ideální. Tepny se v chladu zužují a v situaci, kdy nejsou v úplně dobré kondici, hrozí v chladu vyšší riziko jejich ucpání. Srdce v takovém případě nedostává potřebný přísun kyslíku a živin a nemůže správně fungovat. Kardiaci by v mrazivých dnech měli omezit pohyb venku na minimum. Další hrozbu v zimních měsících představují také některá virová onemocnění, například klasická chřipka může nemocného významně potrápit.

Zranitelný inzulin

Ačkoliv moderní léčba cukrovky diabetikům značně usnadňuje cestování, stejně jako kardiaci se nevyhnou dodržování určitých pravidel. I pro jedince s diabetem je zásadní nezanedbávat pitný režim, a to i v případě, že chybí pocit žízně. Nejvhodnější tekutinou je čistá voda. Alkohol, džusy či umělá sladidla by měly být omezeny na maximum. Dehydratace může u diabetika vést k hyperglykémii neboli zvýšení hladiny krevního cukru. Diabetici odkázaní na aplikaci inzulinu musí také dát pozor na jeho uskladnění, a to nejen při samotné dopravě do destinace. Výkyvy teploty účinnost inzulinu snižují. Není vhodné jej ponechávat v rozpáleném autě, stejně tak při přeletu inzulin nikdy nedávejte do nákladového prostoru, kde jsou velmi nízké teploty.

Vyhněte se komplikacím

Diabetici by se měli předem zajímat o počasí v dané destinaci, časový posun, zjistit by si měli i dostupnost lékařské péče v okolí. Zimní ani letní aktivity není třeba nějak zásadně omezovat, je však nutné je dopředu plánovat – jakou aktivitu chce dotyčný vykonávat, jak dlouho bude pryč, zda je možné se po cestě někde občerstvit. Během sportování je potřeba si hlídat hladinu krevního cukru, daný jedinec by tedy měl mít u sebe i vhodný glukometr. Pro případ hypoglykémie je dobré se zásobit zdrojem rychlého cukru. Rizikem pro diabetiky mohou být například i štípance či drobná poranění z nevhodně zvolené obuvi. Obyčejná oděrka může u takto nemocného jedince vést k prodlouženému a komplikovanému hojení.

Ať už se chystáte na letní či zimní dovolenou, nezapomeňte nejprve vše probrat se svým lékařem. Ten by vás měl vybavit dostatkem léků, případně upravit jejich dávkování. Během dovolené nezapomínejte na odpočinek a nikdy se nepřetěžujte. Dodržujte pitný režim. Před vycestováním se také informujte o možnostech cestovního pojištění. U některých pojišťoven spadají chronické nemoci do výluky, většinou je však možné cestovní pojištění za dodržení jistých podmínek sjednat. Pacient by měl mít stabilizované onemocnění – tedy za posledních 6–12 měsíců u něj nedošlo ke změně zdravotního stavu, nebyla nutná hospitalizace, případně nedošlo k úpravě medikace. Dlouhodobě nejvstřícnější podmínky na českém trhu (je vyžadováno jen šest měsíců stabilizovaného stavu) má ERV Evropská pojišťovna.

(mraf)

Zdroje:

https://www.cdc.gov/diabetes/library/features/traveling-with-diabetes.html

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/diabetes/traveling-with-diabetes

https://www.heart.org/en/health-topics/consumer-healthcare/what-is-cardiovascular-disease/travel-and-heart-disease

 

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 0
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Low-cost cestování aneb rady a triky,...

Procestovat různé kouty světa za co nejméně...

Chystáte se na cesty s domácím...

Cestovat s domácími mazlíčky není v dnešní době...

Kardiaci či diabetici na cestách? Jde...

V dnešní době si už cestování nemusí odepřít ani...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.