Rádi cestujete na vlastní pěst? Pak nezapomeňte přibalit krabičku „přežití“

Už vás omrzely luxusní hotelové komplexy s prosluněnými plážemi a nepřetržitými službami? Raději byste zdolávali vrcholky zasněžených hor, prozkoumávali tajemné džungle nebo cestovali na vlastní pěst? Pak se vám určitě bude hodit krabička přežití, která je nezbytnou pomůckou každého dobrodruha.

Divoká zvěř, rozmary počasí i místní obyvatelstvo vám mohou při cestování na vlastní pěst přichystat mnohá nepříjemná překvapení. Větrem ošlehaní dobrodruzi jsou si těchto rizik dobře vědomi, avšak ani oni nemohou tušit, na jaká rizika při svém putování narazí. Pro úspěšné zvládnutí krizových situací se tak každému cestovateli jistě hodí krabička se základními potřebami, která pomůže zvládat nepředvídatelné situace.

Obsah krabičky „přežití“

  • Mobilní telefon. Ačkoliv si myslíte, že mobilní telefon je výdobytkem moderní doby a každý cestovatel se bez něj může obejít, opak je pravdou. V mnoha krizových situacích může mobilní telefon znamenat rozdíl mezi životem a smrtí. Pokud se vydáváte do dalekých krajin s nízkou dostupností telefonických sítí, určitě se vyplatí investice do satelitního telefonu. Při cestách také nebývá samozřejmostí dostupnost elektrického proudu, proto si přibalte alespoň jednu náhradní baterii nebo powerbanku.
  • Lékárnička. Krabička by měla obsahovat základní zdravotnické potřeby v podobě dezinfekce, obvazů, nezbytných léků, gumových rukavic a popřípadě i chirurgického šití. Pokud nějaké léky užíváte trvale, přibalte si zásobu, která by vám měla vydržet delší dobu, než je plánovaná doba vaší cesty.
  • Kopie cestovních dokladů. Pro případ ztráty dokladů si přibalte jejich kopie. Odcizení pasu vám totiž může pobyt v cílové zemi značně znepříjemnit.
  • Potraviny a voda. Do krabičky by se měla vejít alespoň malá zásoba potravin a vody. Skladné jsou například výživné tyčinky s vysokou kalorickou hodnotou.
  • Cestovní filtr. Při cestách do oblastí s nízkou kvalitou vody přijde vhod cestovní filtr. Díky němu si můžete na cestách snadno připravit zásobu pitné vody.
  • Finanční hotovost a kreditní karty. V hluboké přírodě vám peníze asi k ničemu nebudou, v civilizovaných oblastech budou ale jistě užitečné.
  • Základní hygienické potřeby. Dezinfekční mýdlo, kartáček na zuby, zubní pasta či toaletní papír nejsou známkami zhýčkanosti moderních cestovatelů, ale představují účinnou obranu proti infekčním chorobám.
  • Další užitečné pomůcky. Při cestách do přírody se hodí mít v krabičce přežití mapu, voděodolnou svítilnu, zapalovač nebo sirky, píšťalku, kapesní nůž, repelent či pláštěnku. Dobrým pomocníkem je i lepicí páska, pomocí které můžete opravovat trhliny na zavazadlech. Nezapomeňte také na zcela obyčejnou tužku a papír, jež mohou sloužit k záznamu informací i mapování vaší cesty.

Jak bude vypadat vaše krabička, záleží pouze na vás. Určitě by však měla být z pevného a voděodolného materiálu, aby vydržela i nešetrné zacházení. Obsah krabičky „přežití“ se liší podle toho, za jakým účelem a kam vyrážíte. Pokud si nevíte rady s tím, co by měla obsahovat, zkuste se poradit se zkušeným cestovatelem. Internetová fóra v dnešní době přímo překypují radami a zkušenostmi z návštěv různých destinací. Na cestách za dobrodružstvím byste ovšem neměli opomenout ani cestovní pojištění s kvalitní asistenční službou, které vám bude po celou dobu krýt záda.

(holi)

Zdroj: www.wikihow.com

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 3022
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.