Jak se při cestování po velkoměstech nenechat napálit

Náramkáři, hráči skořápek nebo falešní policisté. V evropských městech číhají na turisty různé nástrahy. Cíl je jediný – obohatit se na úkor cizích návštěvníků. Před cestou je tak vhodné důkladně se seznámit s typickými podvody a uzavřít cestovní pojištění.

Folklór evropských velkoměst

Některé typy podvodníků jsou charakteristické pro určité město, jako například prodavači napodobenin Eiffelovy věže v Paříži. Jiní svoje nekalé praktiky provozují ve více evropských metropolích. Jedná se zejména o podvodné taxikáře, falešné směnárny, revizory a policisty nebo kapesní zloděje. Takzvaní kapsáři používají v různých lokalitách různé finty. Například v italských městech vám pouliční prodejci pizzy strčí krabici s typickým italským jídlem doslova pod nos a během chvilky nepozornosti vás jejich partneři okradou. Naštěstí existují specializované internetové stránky, ale také videa, která na podobná nebezpečí upozorňují. 

Je libo kytičku? 

Pozor je nutné dávat na kriminální živly ve všech evropských městech. Nebezpeční jsou třeba takzvaní skořápkáři. Jejich finta spočívá v tom, že vás na ulici zatáhnou do sázení. Při hraní vás buď okrade některý jejich kolega, nebo podvádějí, abyste vsazené peníze prohráli. Na jejich hru nepřistupujte a nenechte se zmást tím, že ostatní hráči vyhrávají. Většinou totiž bývají součástí týmu. Narazit můžete také na náramkáře nebo prodavače květin. Ti vám jako dar přátelství uvážou kolem ruky náramek nebo dají květinu. Za to však poté velmi vytrvale požadují určitou částku peněz.

Nečíst, nekrmit

Co ještě může turisty v cizích destinacích nemile překvapit?

  • Podepisovači peticí. Tento podvod je typický zejména pro Paříž. Většinou vás osloví mladá slečna, která prosí o podpis petice pro dobré účely. Při čtení dokumentu můžete však být okradeni nebo text obsahuje závazek o zaplacení určité sumy, kterou po vás budou následně vyžadovat.
  • Krmiči holubů. Na náměstích italských měst, zejména v Benátkách, k vám může přistoupit člověk a dát vám do ruky krmení pro holuby. S těmito opeřenci vás následně i vyfotí. Za tuto laskavost ale samozřejmě bude chtít všimné.
  • Nalezený prsten. Zejména v italském Římě můžete být osloveni s dotazem, zda jste neztratili prsten nebo jiný šperk. Po projevení zájmu vám budou ukázány falešné šperky mizivé hodnoty, které se vám podvodníci budou snažit vehementně prodat.
  • Falešné vstupné. V Polsku se můžete setkat s „průvodci“, kteří vám budou nabízet vstupenky na prohlídku koncentračních táborů. Ty jsou ovšem volně dostupné bez poplatku. 

Buďte připraveni!

Před návštěvou konkrétní země či oblasti se vždy informujte o tom, co vás tam může potkat. Štěstí totiž přeje připraveným, tedy těm, co mají uzavřené cestovní pojištění. To vás může v případě krádeže ochránit před neblahými finančními následky. Někteří podvodníci jsou navíc také agresivní a případná potyčka s nimi může skončit úrazem. I tohoto důvodu je pojištění na cesty důležité.

(holi)

Zdroj: 1. https://www.usatoday.com/story/travel/roadwarriorvoices/2016/03/03/travel-scams-in-europe/81213082/

2. http://travelscams.org/europe/common-tourist-scams-italy/

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 2
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.