Už máte dost horka a davů turistů? Vyrazte na sever!

Také patříte mezi ty, které neláká představa přeplněných pláží, nesnesitelného horka a davů turistů v rozpálených městech? Raději byste navlékli trekové boty a vyrazili na procházku do odlehlé přírody? Nevadí vám drsné počasí? Pak by střelka vašeho kompasu měla směřovat na sever. Skandinávie, Island, Kanada, Aljaška a další oblasti severní polokoule v posledních letech lákají čím dále více turistů, kteří si chtějí odpočinout od horka a zástupů dalších cestovatelů.

Země mýtů, treků a panenské přírody

Pro cestovatele z Evropy patří mezi atraktivní destinace zejména Skandinávie a ostrovy v severních oblastech, tedy například Faerské ostrovy, Grónsko, Island nebo severní části Skotska. Pokud se budete chtít vydat dále, určitě nelze opomenout Aljašku, Kanadu nebo poloostrov Kamčatku v Rusku. Co všechna tato místa spojuje? Na prvním místě určitě tisíce kilometrů čtverečních panenské přírody protkané trekovými stezkami. Mezi další přednosti pak patří bohatá severská mytologie, absence zástupů turistů a autentický zážitek z intenzivního spojení s přírodou.

Krásné značené turistické cesty spolu s možností přespání v turistických chatách nebo ve volné přírodě naleznete zejména ve Skandinávii. Každý ze států je přitom trochu jiný, Norsko nabízí svým návštěvníkům úchvatné fjordy, Švédsko vodní plochy a kulinářské umění a Finsko řadu národních parků a tisíce jezer.

Zážitek po celý rok

Cestování na sever nabízí opravdu široké vyžití. V zimních měsících můžete vyrazit za polární září, na vlastní oči okusit, jak vypadá několik dní trvající polární noc, projet se s psím spřežením, ohřát se v sauně nebo se věnovat zimním sportům. Teplé období přeje především milovníkům turistiky, relaxace, dobrého jídla, ale také adrenalinových zážitků. Příkladem může být projížďka na nejdelší dráze s volně zavěšeným lanem (tzv. zipline) v norském městečku Flåm, ležícím na konci malebného fjordu Aurlandsfjord.

Na co si dát pozor?

Při cestování v létě vás mohou kromě hejna nepříjemných komárů v jezerních oblastech překvapit také prudké změny počasí nebo setkání s nebezpečnými zvířaty. Cestování v létě do severních oblastí je však všeobecně spojené s nízkým rizikem extrémního počasí a dalších nebezpečí. V chladných měsících je naopak nutné dbát zvýšené opatrnosti z důvodu nepříznivého počasí a rizik spojených s nízkými teplotami, například v podobě prochladnutí, omrzlin nebo úrazů. Při cestách na sever je tak silně doporučeno uzavřít cestovní pojištění, které vás i vaši peněženku ochrání před nečekanými nepříjemnostmi.

V současné době je bohužel nutné také sledovat situaci spojenou s pandemií covidu-19. Některé země jsou pro turisty dlouhodobě uzavřené, patří mezi ně například Norsko, na které si turisté budou muset nejspíše ještě nějaký čas počkat.

(holi)

Zdroje:

1. https://visitnordic.com/en/

2. https://www.dovolenanorsko.cz/clanky/flam-zipline/

3. https://wwwnc.cdc.gov/travel/page/travel-to-cold-climates

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 56
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.