Už máte dost horka a davů turistů? Vyrazte na sever!

Také patříte mezi ty, které neláká představa přeplněných pláží, nesnesitelného horka a davů turistů v rozpálených městech? Raději byste navlékli trekové boty a vyrazili na procházku do odlehlé přírody? Nevadí vám drsné počasí? Pak by střelka vašeho kompasu měla směřovat na sever. Skandinávie, Island, Kanada, Aljaška a další oblasti severní polokoule v posledních letech lákají čím dále více turistů, kteří si chtějí odpočinout od horka a zástupů dalších cestovatelů.

Země mýtů, treků a panenské přírody

Pro cestovatele z Evropy patří mezi atraktivní destinace zejména Skandinávie a ostrovy v severních oblastech, tedy například Faerské ostrovy, Grónsko, Island nebo severní části Skotska. Pokud se budete chtít vydat dále, určitě nelze opomenout Aljašku, Kanadu nebo poloostrov Kamčatku v Rusku. Co všechna tato místa spojuje? Na prvním místě určitě tisíce kilometrů čtverečních panenské přírody protkané trekovými stezkami. Mezi další přednosti pak patří bohatá severská mytologie, absence zástupů turistů a autentický zážitek z intenzivního spojení s přírodou.

Krásné značené turistické cesty spolu s možností přespání v turistických chatách nebo ve volné přírodě naleznete zejména ve Skandinávii. Každý ze států je přitom trochu jiný, Norsko nabízí svým návštěvníkům úchvatné fjordy, Švédsko vodní plochy a kulinářské umění a Finsko řadu národních parků a tisíce jezer.

Zážitek po celý rok

Cestování na sever nabízí opravdu široké vyžití. V zimních měsících můžete vyrazit za polární září, na vlastní oči okusit, jak vypadá několik dní trvající polární noc, projet se s psím spřežením, ohřát se v sauně nebo se věnovat zimním sportům. Teplé období přeje především milovníkům turistiky, relaxace, dobrého jídla, ale také adrenalinových zážitků. Příkladem může být projížďka na nejdelší dráze s volně zavěšeným lanem (tzv. zipline) v norském městečku Flåm, ležícím na konci malebného fjordu Aurlandsfjord.

Na co si dát pozor?

Při cestování v létě vás mohou kromě hejna nepříjemných komárů v jezerních oblastech překvapit také prudké změny počasí nebo setkání s nebezpečnými zvířaty. Cestování v létě do severních oblastí je však všeobecně spojené s nízkým rizikem extrémního počasí a dalších nebezpečí. V chladných měsících je naopak nutné dbát zvýšené opatrnosti z důvodu nepříznivého počasí a rizik spojených s nízkými teplotami, například v podobě prochladnutí, omrzlin nebo úrazů. Při cestách na sever je tak silně doporučeno uzavřít cestovní pojištění, které vás i vaši peněženku ochrání před nečekanými nepříjemnostmi.

V současné době je bohužel nutné také sledovat situaci spojenou s pandemií covidu-19. Některé země jsou pro turisty dlouhodobě uzavřené, patří mezi ně například Norsko, na které si turisté budou muset nejspíše ještě nějaký čas počkat.

(holi)

Zdroje:

1. https://visitnordic.com/en/

2. https://www.dovolenanorsko.cz/clanky/flam-zipline/

3. https://wwwnc.cdc.gov/travel/page/travel-to-cold-climates

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 56
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Low-cost cestování aneb rady a triky,...

Procestovat různé kouty světa za co nejméně...

Chystáte se na cesty s domácím...

Cestovat s domácími mazlíčky není v dnešní době...

Kardiaci či diabetici na cestách? Jde...

V dnešní době si už cestování nemusí odepřít ani...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.