Chystáte se dobýt americký kontinent? Bez přípravy nemusíte uspět!

Podívat se za velkou louži stále láká velké množství českých cestovatelů. Ať už se jedná o Spojené státy americké, či Kanadu, cesty bývají většinou bezproblémové. Přesto je dobré některé věci nepodcenit a předem se na ně připravit.

Příjezd do Kanady i do USA je spojen s pohovorem s celním úředníkem, který může rozhodnout o tom, zda vás do země pustí, či ne. Ačkoliv ani pro jednu z těchto zemí již nemají občané České republiky vízovou povinnost, pro cestu do USA je nutné zařídit si tzv. ESTU – neboli autorizaci cestovatele. Toto potvrzení lze získat přes webové stránky https://esta.cbp.dhs.gov/esta/, kde každý žadatel vyplní požadovaný formulář a zaplatí autorizační poplatek 14 amerických dolarů. Tuto autorizaci lze provést kdykoliv před odjezdem, ale úřady Spojených států doporučují předstih nejméně 72 hodin. Potvrzení pak platí dva roky, nebo do konce platnosti cestovního pasu.

S celníky nežertovat

Na rozdíl od Spojených států je do Kanady možné vycestovat bez víza i bez jakékoliv autorizace. I zde je ale nutné podstoupit vstupní pohovor s celním úředníkem.

  • Vždy je lepší připravit si odpovědi na pár jednoduchých otázek. Odkud přijíždíte, proč a na jak dlouho.
  • Celníky zajímá i fakt, zda máte zpáteční letenku.
  • Ptát se mohou také na to, kde se budete v zemi zdržovat a jaká je adresa vašeho prvního hotelu či místa pobytu.

S těmito úředníky není radno žertovat, svou práci berou velmi vážně a každý vtípek vás může stát možnost vstupu do země.

Využijte oficiálních zdrojů informací

Jakmile se dostanete za letištní kontrolu, vaše cesta může začít. Obě tyto země jsou známé obrovským přírodním bohatstvím i pulzujícími metropolemi. Podle svých zájmů si zjistěte, jaké bude počasí, kdy je nebezpečí přírodních katastrof a jaká je bezpečnostní situace v daném městě. V neposlední řadě se informujte o místním zdravotnickém systému. Většinu informací o USA vám poskytne oficiální portál pro návštěvníky http://www.discoveramerica.com/. O Kanadě naleznete vše na http://travel.gc.ca/

Počasí nepodceňujte

Na nebezpečí přírodních katastrof často zapomínáme, protože se našich zeměpisných šířek a délek většinou netýkají. Ani na americkém kontinentu se nejedná o každodenní problém, přesto je dobré o nich vědět. Například hurikánová sezóna probíhá od června do listopadu a týká se zejména pobřežních oblastí. Na Floridě vrcholí sezóna hurikánů v září a navíc zde v této době i často prší. Sledujte proto vždy pečlivě předpověď počasí.

Divoká krása

Co se týče bezpečnosti, USA i Kanada mají více i méně bezpečné oblasti, turistů se ale místní kriminalita většinou netýká. Jiná je situace v přírodě, kde můžete být napadeni medvědem či vlkem. Nezapomínejte – místní lesy nejsou jako u nás, příroda je zde opravdu divoká. Pokud se chystáte do odlehlých nebo potencionálně nebezpečných oblastí, můžete využít systému monitorování českých cestovatelů, který je součástí Ministerstva zahraničních věcí. Na stránkách https://drozd.mzv.cz/ se lze dobrovolně registrovat pro rychlejší organizaci pomoci v případě problému.

(jez)

Zdroje: 
www.gov.uk
www.gov.uk

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 2709
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.