Cestování s psychickou poruchou? Složité, ale ne nemožné!

Cestování může na jednu stranu představovat vítaný únik od každodenního stresu, na druhou stranu však může notnou dávku stresu také přinést. Stres související s cestováním může vyvolat změny nálady, deprese, úzkosti, ale i závažnější poruchu v podobě psychózy spojené s bludy a halucinacemi. V ohrožení jsou nejenom jedinci s existující psychickou poruchou, ale i dosud zdraví lidé. Na cestách je tak důležité pečovat nejenom o fyzické, ale i duševní zdraví.

Když cestování nesvědčí duši

Dlouhé hodiny strávené na cestě, strach z létání, kulturní šok, časový posun, změna zavedených návyků, únava, dehydratace, přemíra alkoholu či experimentování s drogami. Na rozvoji psychických poruch se při cestování může podílet řada faktorů, a to i u dosud zdravých jedinců. Paradoxně důležitou roli představuje také samotná destinace. Podle současných doporučení by jedinci s diagnostikovanou duševní poruchou například měli preferovat destinace bez výraznějších časových posunů. Zvýšené riziko rozvoje psychických poruch se ale přímo pojí i s některými lokalitami, z nichž některé mohou být pro Evropana úsměvné.

  • Věděli jste například, že pařížský syndrom je označením pro přechodnou psychickou poruchu s bludy a halucinacemi, která byla zaznamenána především u japonských turistů kvůli tomu, že jejich idealizovaný obraz francouzské metropole neodpovídal realitě? Obdobně existuje také florentský či jeruzalémský syndrom, což jsou psychické poruchy charakterizované kontaktem s uměním, respektive náboženstvím.

Příprava je základ

  • Pokud trpíte duševní poruchou, měli byste před cestou kontaktovat svého ošetřujícího psychiatra nebo praktického lékaře a probrat s ním důležité detaily cesty, včetně vystavení souhrnné zdravotní zprávy pro případ potřeby v zahraničí.
  • Před cestou je určitě doporučeno uzavřít cestovní pojištění, které by mělo v případě potřeby zahrnovat také ambulantní ošetření či hospitalizaci pro zhoršení duševní poruchy. Psychické nemoci bývají často ve výlukách pojištění nebo musí být dlouhodobě stabilizované, tak se na raději v pojišťovně důkladně zeptejte.
  • Při cestování je důležité vyvarovat se požívání alkoholu, dbát na dostatečný pitný režim, relaxaci a spánek.
  • Při cestách přes několik časových pásem můžete požádat svého lékaře o předepsání melatoninu, hormonu spánku určeného k přechodné léčbě takzvané pásmové nemoci.
  • Samozřejmostí je i dostatečná zásoba pravidelně užívaných léků pro případ prodloužení cesty nebo jejich ztráty.

Není kam spěchat

V dnešní době je trendem pořád někam spěchat a nic nestíhat. Cestování by ale mělo být synonymem pro odpočinek a relaxaci, což u lidí s duševními poruchami platí dvojnásobně. Kromě toho, že je potřeba všeho užívat s mírou, a to včetně alkoholu a jídla, je vhodné nikam nespěchat a na každý den plánovat spíše méně než více aktivit. Důležité je také dělat věci podle toho, jak se budete cítit. Když už nic jiného, tak alespoň cestování a dovolené by měly být určitou oázou klidu v dnešním stresujícím světě.

(holi)

Zdroje:

https://wwwnc.cdc.gov/travel/page/mental-health

https://www.psychiatrictimes.com/view/travel-serious-mental-illness

https://www.healthline.com/health-news/traveling-safely-when-you-have-a-serious-mental-illness#Preparation-for-your-trip

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 5
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Low-cost cestování aneb rady a triky,...

Procestovat různé kouty světa za co nejméně...

Chystáte se na cesty s domácím...

Cestovat s domácími mazlíčky není v dnešní době...

Kardiaci či diabetici na cestách? Jde...

V dnešní době si už cestování nemusí odepřít ani...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.