Ochrana před dotěrným hmyzem: jak se ubránit malým parazitům

Komáři, komárci, muchničky, ploštice či mouchy tse-tse. Na cestovatele si brousí kusadla a sosáky mnoho nebezpečných parazitů. Nezvaní hosté přitom často přenášejí závažné nemoci. Pokud se při svém putování chcete vyhnout zbytečným komplikacím, vsaďte na důslednou prevenci.

Malí parazité nehrozí pouze v tropických deštných pralesích. V poslední době se pásmo nemocí, které se přenášejí hmyzem, pomalu ale jistě rozšiřuje. Například v turisticky oblíbeném Řecku se můžete setkat s nákazou západonilskou horečkou či horečkou papatači. Obě virová onemocnění se přenáší hmyzím bodnutím. Je sice pravdou, že proti některým závažným chorobám se můžete nechat očkovat, ale na druhou stranu proti široké škále dalších nákaz neexistuje žádná ochrana. Řeč je kupříkladu o horečce dengue, spavé nemoci nebo krymžko-konžské horečce. Cestovatelům tak nezbývá nic jiného než používat repelenty a moskytiéry a nosit vhodné oblečení.

Zásady důkladné ochrany

  1. Vyhněte se ohniskům. Některé oblasti jsou známy jako ohniska přenosu určitých nemocí. Příkladem může být centrální Afrika a spavá nemoc. Před cestou se informujte o rizikových lokalitách a snažte se jim vyhýbat.
  2. Ve správný čas na správném místě. Většina malých parazitů je aktivní během noci. Od soumraku do svítání vám kupříkladu hrozí vyšší riziko infekce malárií než přes den. Některý hmyz však vykazuje vyšší aktivitu během dne. Příkladem jsou komáři přenášející horečku dengue a chikungunyu. Většině cestovatelů se nedoporučuje vycházení během nočních hodin. O konkrétních rizicích se však raději informujte v centrech cestovní medicíny.
  3. Noste vhodný oděv. Cestovatelé mohou minimalizovat plochu obnažené kůže nošením dlouhých rukávů, kalhot, klobouků a pevných bot. Pro znásobení ochrany můžete na oblečení použít repelenty.
  4. Pravidelná kontrola. Při každém návratu z venkovního prostředí pátrejte po známkách kousnutí nebo přisátého klíštěte. Včasným odstraněním malých parazitů snižujete riziko přenosu infekčního onemocnění.
  5. Sítě proti hmyzu. Ochranné sítě jsou známy také pod pojmem moskytiéry. Jejich používání je v rizikových oblastech nepsanou povinností. Noční život hmyzu v teplých oblastech totiž bývá dosti rušný a bez ochranné sítě se můžete probudit s desítkami nepříjemných kousanců. Moskytiéry můžete zakoupit i v naší zemi.
  6. Repelenty. Poslední a neméně důležitou složkou ochrany proti hmyzu je používání repelentů. Při pobytu v přírodě se doporučuje použít repelent na kůži i na oblečení. Od věci není ani používání repelentů v místnostech, obzvláště v nočních hodinách.

Rozdílná účinnost repelentů

Složení repelentů se velmi různí. Každý přípravek tak poskytuje jiný stupeň ochrany. Pokud chcete dosáhnout maximálního efektu, užívejte repelent pravidelně v souladu s pokyny na etiketě. Lepší je používat výrobky, které nabízejí dlouhodobou ochranu, a tudíž obsahují vyšší koncentraci účinné látky. S jejich nákupem také nevyčkávejte do cílové destinace a raději je nakupte doma. Kvalita repelentů v zahraničí se velmi různí a velká část z nich neposkytuje příliš účinnou ochranu.

Malárie, horečka dengue, žlutá zimnice a další choroby přenášené hmyzem ročně sužují miliony turistů. Pokud se nechcete stát jedním z nich, vsaďte na prevenci. Proti některým nemocem, jako jsou kupříkladu žlutá zimnice a japonská encefalitida, se můžete nechat naočkovat. V případě dalších chorob se musíte vyvarovat kontaktu s otravným hmyzem. Základem ochrany je používání repelentů, sítí proti hmyzu a nošení vhodného oblečení. Nezapomeňte ani na cestovní pojištění, které vám pomůže pokrýt výlohy spojené s případnou léčbou.

(holi)

Zdroj:
wwwnc.cdc.gov

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 4232
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.