Cestování po Mexiku: rizik stále přibývá

Středoamerickou zemí v posledních letech zmítají války drogových kartelů a roste kriminalita. Mexiko tak kromě památek a exotické přírody nastavuje cestovatelům i svou stinnou tvář. Na případnou cestu do země Aztéků je proto zapotřebí důkladná příprava.

Ciudad de México je jedním z největších měst na světě. Žije zde zhruba 9 milionů obyvatel, tedy téměř stejný počet jako v celé České republice. Mexickou metropoli sužuje nebývalá vlna kriminality a další problémy, zejména znečištění vzduchu, nedostatek vody, špatná infrastruktura a chudoba. Podle odhadů přebývají na ulici a v příměstských slumech tisícovky lidí. V posledních letech se množí případy ozbrojených přepadení a krádeží namířených i proti občanům naší země. Ministerstvo zahraničních věcí České republiky tak nabádá cestovatele ke zvýšené opatrnosti. Přepadení či okradení hrozí téměř kdekoliv, velmi nebezpečné jsou zejména následující oblasti:

  • Tlalpan,
  • Guerrero,
  • Iztapalapa a okolí letiště,
  • centrum čtvrti Tepito a Garibaldi,
  • Cuautitlán Izcalli,
  • Ecatepec,
  • Naucalpan,
  • Chalco,
  • Tlalnepantla.

Po hlavním městě se nedoporučuje pohybovat se v nočních hodinách, zejména v centru a ve čtvrti Zona Rosa, kde je velké množství hotelů a nočních podniků. Ty jsou lákadlem pro kriminální živly. Dále je třeba dbát zvýšené pozornosti při cestování hromadnými prostředky a dále v okolí stanic metra Tacuba, Tacubaya, Observatorium, Barranca del muerto, Chapultepec a Pantitlán.

V zajetí drog 

Ministerstvo také varuje před jakoukoliv návštěvou mexického státu Tamaulipas. Letos v dubnu zde totiž byli zatčeni představitelé drogového kartelu a od té doby dochází k blokování komunikací a přestřelkám, při kterých již zemřelo několik civilistů a členů armády. Z důvodů špatné bezpečnosti dále není rozumné cestovat do států na hranicích s USA (Durango, Coahuila, Nuevo León, Sonora, Baja California Norte a Chihuahua) ani do Michoacánu, kde operují ozbrojené jednotky domobrany. Od počátku roku 2014 se se zvýšenou kriminalitou potýká také stát Estado de México, který obklopuje hlavní město. Jenom v lednu a únoru 2014 zde bylo zaznamenáno 374 případů vražd, z nichž celá třetina souvisela s obchodováním s drogami. Ve vnitrozemí představuje potenciální nebezpečí návštěva států Oaxaca a Guerrero.

Minimalizujte nebezpečí 

Ozbrojené útoky zpravidla nejsou namířeny proti zahraničním turistům, může se však snadno stát, že se ocitnete ve špatný čas na špatném místě. Z tohoto důvodu je vhodné:

  • cestovat ve skupině alespoň 3 osob,
  • finanční prostředky rozdělit a uložit na více míst,
  • nenosit okázalé a drahé oblečení či šperky,
  • nepohybovat se po městech v noci,
  • nenavštěvovat odlehlá místa.

Stále ve střehu 

V posledních letech se také zhoršila bezpečnost cestování městskou dopravou nebo taxi. Nejlepší je objednání takzvaného „radiotaxi“. Na letištích a autobusových stanicích se zase nacházejí stánky „taxi autorizado“, které představují bezpečnější, ale dražší variantu přesunu. V nedávné době totiž došlo k několika případům únosů černými taxikáři. Právě tato problematika je v posledních letech poměrně palčivým problémem. Kriminálníci unášejí místní obyvatele i turisty za účelem získání výkupného. V barech a restauracích nikdy nenechávejte jídlo a pití bez dozoru. V minulosti totiž byly zaznamenány případy okradení či únosů lidí pod vlivem drog, jež jim byly přidány do stravy. Nebezpečné typy se také často vydávají za policisty. Pokud vás bude chtít někdo bezdůvodně pokutovat, požadujte minimálně identifikační odznak. Zahraniční návštěvníci mohou být i terčem pouličních umělců. Dávejte si pozor na případné žádosti o finanční pomoc a v žádném případě nikomu neposkytujte své osobní údaje.

Neklidná je i příroda

Světoznámý vulkán Popocatépetl je v současnosti oficiálně uzavřen kvůli nebezpečí zvýšené erupce a častých otřesů. V případě výstupu na další známou sopku Iztaccíhuatl je nutné respektovat výstražná upozornění. Mexiko je v neposlední řadě také zemí s častým výskytem zemětřesení. Cestovatelé by se tedy měli seznámit s odpovídajícími bezpečnostními instrukcemi, které většinou bývají umístěny v ubytovacích zařízeních. Především mezi indiánským obyvatelstvem pak není vhodné fotografovat. Před pořízením momentky je lepší požádat danou osobu či majitele objektu o povolení. Nutno zmínit, že za fotografování je většinou žádán poplatek.

Starobylá země Aztéků je v poslední době svědkem vysokého nárůstu kriminality. Před případnou cestou do Mexika je tak zapotřebí získat aktuální bezpečnostní informace, například na stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR. Pro klidnou a bezpečnou výpravu bez komplikací se doporučuje uzavřít cestovní pojištění, které se vám bude hodit nejen v případě úplné nouze.

(holi)

Zdroj:
www.gov.uk
www.mzv.cz

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 3215
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.