Dovolená na jachtě? Jen pro zodpovědnou posádku!

Únik od všedních starostí a dny plné dobrodružství, vzrušení a romantiky. Přesně to slibuje dovolená na lodní palubě. Rekreační jachting už dávno není výsadou jen těch nejbohatších. Nezkusíte vyměnit zemi za volné moře?

Má to své výhody

  1. Neustále v pohybu. Večer strávíte v rybářském městečku, druhý den ráno pozorujete východ slunce nad zátokou a odpoledne zažijete šnorchlování s delfíny. Bezpochyby největší výhodou jachtingu je svoboda pohybu. Ta vám zaručí, že i po několika dnech vaše dovolená neupadne do stereotypní šedi.
  2. Pro milovníky vodních sportů. Šnorchlování, potápění, jízda na kajaku nebo takzvaný paddling čili pádlování vestoje. Na palubu si můžete vzít prakticky jakékoliv vybavení pro vodní aktivity. Záleží jenom na vaší fantazii a samozřejmě na kapacitě lodi.
  3. Žádné přeplněné pláže. Během cesty můžete navštívit řadu odlehlých míst, kam zástupy turistů zavítají jen zřídka. Ale už samotná jachta může být vaší privátní pláží, lehátkem nebo odrazovým můstkem skoků do vody.
  4. Gastronomické zážitky. Na své si během cesty přijdou i čichové a chuťové smysly. Pokud vyrazíte na cestu po Středomoří, o vaši přízeň se budou prát španělské, italské, francouzské, řecké a další speciality.
  5. Útěk od moderních technologií. Také máte někdy chuť vypnout mobilní telefon, počítač, televizi, zkrátka se odstřihnout? Nejste v tom sami. Poslední dobou totiž stoupá zájem o dovolené bez možnosti připojení k internetu a dalších technologických vymožeností. Jachting je jednou z takových variant.
  6. Vzrušující neznámo. Pokud jste v dětství snili o prozkoumávání neznámých oblastí, dovolenou na jachtě si své fantazie můžete splnit. Stačí vzít do ruky mapu a spolu se zkušeným kapitánem vyrazit za novými zážitky.

Nezbytnosti do kufru

Pobyt na jachtě má svá specifika. Kromě obvyklého oblečení nezapomeňte na nepromokavou bundu pro případ deště a větrného počasí. Budete-li se podílet na chodu lodi, určitě se budou hodit rukavice. Ochrání před vznikem mozolů. Pro pohyb na palubě jsou nezbytné uzavřené boty s pevnou podrážkou. Přestože jsou jachty vybaveny základní lékárničkou, raději si s sebou vezměte základní léky. Tedy ty proti bolesti, horečce, cestovní nevolnosti, zažívacím obtížím, oční kapky a repelent. Ostatní přípravky lze v případě potřeby zakoupit po cestě. Pokud budete cestovat po Evropě, zvažte přibalení řidičského průkazu – všude si lze půjčit dopravní prostředek. Lepší je také nemít u sebe velký obnos hotovosti, ale raději postupně vybírat menší částky z bankomatů. Seznam všech nezbytností je zcela nad rámec tohoto článku. Položky se výrazně liší v závislosti na ročním období, cílových destinacích a plánovaných aktivitách. Pro více informací se nebojte kontaktovat cestovní kancelář, majitele lodi nebo zkušené jachtaře.

Co číhá na moři 

Při cestách za teplem na palubě lodi by se měli mít na pozoru především:

  • senioři,
  • děti,
  • těhotné ženy,
  • jedinci s chronickými nemocemi,
  • obézní lidé.

Celodenní pobyt na slunci a extrémní horka však mohou výrazně zatížit i organismus zdravých jedinců, zejména při větší fyzické zátěži. Při dlouhodobém působení vysokých teplot může dojít k rozvoji úpalu, úžehu a slunečním spáleninám. Kývavé pohyby lodi zase mohou vyvolat takzvanou kinetózu neboli nemoc z pohybu. Při pohybu po mokré palubě hrozí i uklouznutí. Pád často končívá pohmožděninami, zlomeninou, nebo dokonce slabým otřesem mozku. Četné hrozby jsou však ukryty i pod mořskou hladinou. Příkladem mohou být ostré koráli, medúzy a mořští ježci.

Bez pojištění zůstaňte na souši

Pokud jste se rozhodli strávit dovolenou na palubě jachty, nezapomeňte na uzavření cestovního pojištění. Náklady na léčbu případných komplikací se mohou v zahraničí vyšplhat do astronomických výšin. Zřízením cestovního pojištění navíc získáte nepřetržitou asistenční službu v českém jazyce, která vám zajistí převoz do kvalitního zdravotnického zařízení, ať už budete při svých plavbách kdekoli.

(holi)

Zdroje:
http://bareboatsailingholidays.com
www.greeksails.com
www.independent.co.uk

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 1884
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.