Jak na cestování se syndromem dráždivého tračníku? Příprava je základ!

Syndrom dráždivého tračníku je nepříjemné onemocnění, které dokáže potrápit v běžném každodenním životě, natožpak při cestování. Hrozba střevních obtíží vrhá temný stín na cestovní plány, a mnoho lidí může od cestování dokonce odradit. Není však třeba propadat panice, při dodržování určitých opatření je možné poměrně komfortně cestovat i s nepříjemným střevním onemocněním.

Syndrom dráždivého tračníku je porucha zažívání, která se projevuje bolestí břicha, nadýmáním, průjmem či naopak zácpou. Nejde o onemocnění v pravém slova smyslu, jde o syndrom, tedy skupinu příznaků objevujících se společně. Při syndromu dráždivého tračníku není střevo poničené, pouze špatně funguje. Lidé s dráždivým tračníkem mají nadměrně citlivá střeva, která reagují nepravidelnými stahy střevních svalů. Někdy jsou křeče a trávicí problémy vyvolány například stresem.

Příprava je základ

Jelikož je syndrom dráždivého tračníku úzce spojen se stresem, jak už bylo uvedeno výše, je důležité vše pečlivě plánovat, a to hned ze dvou důvodů. Přesný plán jednak uleví od nadbytečného stresování, ale také pomůže v případě „krizových“ scénářů. Ve hře je přitom mnoho proměnných, od cíle cesty přes způsob cestování až po plánované aktivity.

Střevní systém je všeobecně citlivý na změny prostředí, a je tak třeba si rozmyslet, zda je vhodné cestovat do exotických krajin či zemí s nižším hygienickým standardem, které často dokážou potrápit i střeva zdravých cestovatelů. Každopádně je vhodné si přibalit dostatečnou zásobu léků s potvrzením od lékaře, abyste je mohli mít pořád u sebe (a určitou část si dát i do jiného zavazadla pro případ ztráty).

  • Při plánování cesty letadlem je vhodné volit sedadlo blízko toalety, na letiště dorazit s dostatečným časovým předstihem a mít s sebou dostatek hygienických pomůcek (pro případ potřeby i pro pokoj v duši). Některým osobám spíše svědčí cestování autem, v tomto případě je vhodné cestu pečlivě naplánovat a zjistit si umístění jednotlivých toalet po cestě.

Nové (kulinářské) zážitky s mírou 

Dovolená je samozřejmě synonymem pro odpočinek a získávání nových zážitků, jedinci se syndromem dráždivého tračníku by ale měli být trochu konzervativnější. To se týká každodenní rutiny i stravování. Každý nejlépe ví, co jeho zažívání svědčí a co naopak ne. Podle toho je vhodné vybírat pokrmy v cílové destinaci a pro případ potřeby si některá osvědčená jídla přivézt z domova. Někteří odborníci také doporučují nepřekvapovat střeva ihned po ránu a snídani volit co nejpodobnější té osvědčené domácí. Samozřejmostí je dodržovat pravidelný pitný režim, vyvarovat se nezdravých jídel a nadměrné konzumace kofeinu a alkoholu.

Slovní zásoba v choulostivých situacích

To nejdůležitější na závěr. Pro případ nejvyšší potřeby je vhodné naučit se, jak se v místním jazyce řekne, kde si můžete „odskočit“. I když jste třeba jazykově zdatní a umíte několik světových jazyků, někde v zapadlém koutku zahraniční země vám to nemusí být nic platné a lepší je naučit se jednu frázi než se složitě dorozumívat „řečí těla“. Někdy se totiž hraje opravdu o vteřiny.

(holi)

Zdroje:

https://www.prolekare.cz/clanky-pro-pacienty/syndrom-drazdiveho-tracniku-se-nevyhyba-ani-detem-111918

https://www.franciscanhealth.org/community/blog/how-to-manage-ibs-on-vacation

https://aboutibs.org/living-with-ibs/travel-and-ibs/

https://www.webmd.com/ibs/features/ibs-d-travel-tips

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 5
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Low-cost cestování aneb rady a triky,...

Procestovat různé kouty světa za co nejméně...

Chystáte se na cesty s domácím...

Cestovat s domácími mazlíčky není v dnešní době...

Kardiaci či diabetici na cestách? Jde...

V dnešní době si už cestování nemusí odepřít ani...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.