Cestovatelský průjem: nepříjemná komplikace dovolené

Každý příležitostný či zkušený cestovatel tuto situaci jistě už zažil. Těšíte se na poznávání krásných scenérií a tajemných krás cílové destinace a místo toho trávíte většinu času na toaletě. Obtíže trávicího traktu v podobě cestovatelského průjmu vás totiž mohou postihnout prakticky v každé zemi na naší planetě.

Cestovatelský průjem vás pravidelně postihne při návštěvě míst, jejichž klima, sociální podmínky a hygienické normy jsou odlišné od těch našich. K nákaze většinou dochází kontaminovanými potravinami a vodou. Průjmové onemocnění se dá s trochou nadsázky označit za folklor cestování. Obtíže zažívacího traktu nejčastěji způsobují takzvané enterotoxigenní kmeny bakterie Escherichia coli. Cestovatelský průjem naštěstí nemívá závažný průběh, i tak ale dokáže nejednoho cestovatele značně potrápit.

Střeva v ohrožení

Průjmové onemocnění začíná již během návštěvy dané lokality, ale může propuknout i krátce po návratu z cest. Zdravotní stav se obvykle upraví do jednoho až dvou dnů, úplné vyléčení nastává do týdne. Nezřídka se však epizody průjmu mohou víckrát opakovat. Kromě průjmu jsou nejčastějšími příznaky:

  • naléhavé nutkání na stolici,
  • křeče v břiše,
  • nevolnost,
  • zvracení,
  • horečka.

Ve většině případů se obejdete bez lékařské pomoci. Pokud onemocnění trvá déle, nejspíše je způsobeno jiným druhem mikroorganismů. Při závažnějším průběhu nemoci přetrvává zvracení a horečky, ve stolici se objevuje krev a organismus vykazuje známky dehydratace. Mezi ně patří suchost sliznic a kůže, žízeň, ospalost, únava, slabost a malý objem moči. Závažnější případy průjmového onemocnění se již neobejdou bez lékařské pomoci.

Kde se bere nemoc cestovatelů

Ze vzniku cestovatelského průjmu se obviňuje stres, změna prostředí, ale i přehřátí. Za většinou případů se však skrývají běžné bakterie. Ptáte se, proč obdobné potíže nemají místní obyvatelé? Jejich organismus je na přítomnost bakterií zvyklý a má proti nim vybudovanou imunitu. Zato miliony turistů ročně svádí s místními bakteriemi tuhý boj. Z velké části za to může neopatrnost a nedodržování základních hygienických zásad. Existují však osoby, které jsou přirozeně ve vyšším riziku. O koho se jedná? Především o děti či starší osoby a dále jsou ohroženi jedinci s poruchami imunity a chronickými nemocemi.

Jak léčit cestovatelský průjem

  • Pitný režim – Nejdůležitějším prvkem v terapii průjmů je dostatečný přísun tekutin. Nejlépe poslouží balená čistá voda či ovocné čaje.
  • Káva – Vyhýbejte se konzumaci kávy a kofeinových nápojů, příznaky dehydratace mohou ještě více zhoršit.
  • Rehydratační roztok – Od věci není ani používání takzvaných rehydratačních roztoků, které tělu dodají ztracené minerály. K dostání jsou v lékárnách bez předpisu.
  • Léky s dezinfekčními účinky na střevní výstelku – Odborníci doporučují používání těchto medikamentů. O volbě konkrétního přípravku se můžete poradit se svým lékařem. Naopak se nedoporučuje užívání látek zpomalujících střevní pasáž, jako je kupříkladu imodium.
  • Antibiotika – Pokud je váš stav vážný, raději navštivte místního lékaře, který vám předepíše antibiotika.

6 pravidel prevence 

  1. Úprava potravin – „Pokud danou potravinu můžeš uvařit, opéct nebo oloupat, pak to můžeš také sníst – na zbytek zapomeň.“ Tak zní zlaté pravidlo cestování.
  2. Jídlo na ulici  – Vyhněte se zejména konzumaci pokrmů na ulici, mléčným výrobkům a nepasterizovanému mléku, syrovému masu a ovoci či zelenině se slupkou.
  3. Balená voda – K pití používejte jedině vodu balenou v originálních lahvích.
  4. Led – Opomíjeným problémem jsou i nápoje obsahující led. Ten se totiž většinou připravuje z nebezpečné kohoutkové vody.
  5. Čištění zubů – Balenou vodou provádějte i ústní hygienu, při sprchování se vyvarujte kontaktu vody s ústní dutinou.
  6. Čistota půl zdraví – Před jídlem si vždy řádně umyjte ruce a ujistěte se, že jsou příbory i talíře čisté.

Dodržováním základních hygienických pravidel snížíte riziko vzniku cestovatelského průjmu na minimum. I přes veškerou opatrnost však průjmu často nepředejdeme. Neviditelné bakterie jsou totiž prakticky všude a vyvarovat se kontaktu s nimi je téměř nadlidský úkol. Dobrou zprávou je fakt, že cestovatelský průjem nemívá závažný průběh a na vašem zážitku z cestování bývá jen titěrnou černou kaňkou.

(holi)

Zdroj: www.mayoclinic.org

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 4015
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.