Chystáte se na hory? Pozor na nejčastější úrazy při zimních sportech!

Otřes mozku, poranění páteře, zlomeniny končetin, podvrtnutí kloubů nebo poranění menisků a křížových vazů v koleni. Spektrum úrazů utrpěných při zimních sportech je velmi pestré, od poměrně banálních až po život ohrožující stavy. Pokud se v nadcházející zimní sezóně chcete vyhnout nepříjemnostem, vsaďte na prevenci. A pokud se přece jen zranění nevyvarujete, při cestách do zahraničí je neodmyslitelnou součástí uzavření cestovního pojištění.

Od hlavy až k patě

Zimním sportům každoročně propadá stále více lidí. Odráží se to nejenom na obsazenosti sjezdovek a zimních sportovišť, ale také na plnosti čekáren úrazových ambulancí a urgentních příjmů. Při zimních sportech si totiž můžete přivodit řadu nepříjemných zranění. Která patří mezi ta nejčastější?

  • Otřes mozku a poranění hlavy. Většina případů poranění hlavy vzniká při sjezdovém lyžování a snowboardingu, tato zranění ale nejsou vzácná ani v důsledku bruslení a dalších sportů. Může se jednat o pouhé oděrky v obličeji nebo tržnou ránu na hlavě, nezřídka však dochází i k vážnějším úrazům v podobě otřesu mozku či k život ohrožujícím zlomeninám lebky a nitrolebnímu krvácení.
  • Poranění páteře. Zlomeniny obratlů či poranění míchy patří společně s poraněním hlavy mezi ty nejzávažnější úrazy, které mohou způsobit trvalé následky až v podobě ochrnutí. Většina těchto zranění se stává při sjezdovém lyžování, snowboardingu a adrenalinových zimních sportech.
  • Vykloubení ramene a klíční kosti. K vykloubení v oblasti pažního pletence dochází při pádu na nataženou horní končetinu nebo při přímém nárazu na rameno, například při pádu na led nebo srážce s jiným hráčem při hokeji. Většinu případů lze vyřešit konzervativně, ale některá vážnější poranění vyžadují operační řešení.
  • Zlomeniny a podvrtnutí předloktí a prstů. Nejčastější příčinou těchto úrazů bývá pád při jakémkoliv zimní sportu. Typickým zraněním je pak takzvaný lyžařský palec, kdy při pádu s lyžařskou hůlkou dochází k odtržení bočního vazu základního palcového kloubu, jež způsobuje nestabilitu kloubu, bolest a snížení úchopové síly.
  • Poranění menisků a křížových vazů. K poranění kolenního kloubu může dojít i poměrně banálním mechanismem, například při násilném otočení na stojné noze. Poranění kolene se může týkat jakéhokoliv zimního sportu, nezřídka dochází také k poranění postranních vazů, čéšky nebo k nitrokloubním zlomeninám v koleni.
  • Podvrtnutí a zlomeniny v oblasti kotníku a nohy. K podvrtnutí kotníku a zlomeninám v této oblasti dochází typicky při bruslení. Při pádu na lyžích nebo snowboardu může dojít k závažným zlomeninám vlivem násilného zkroucení nebo ohnutí končetiny v oblasti lyžáku nebo snowboardové boty.

Štěstí přeje připraveným

Pochopitelně platí, že i před úrazy je možné se do značné míry chránit:

  • Příprava vybavení. Nabroušené hrany, namazané lyže, zkontrolované vázání, vybavení v podobě helmy či páteřního pásu. Pro někoho samozřejmost i na krátký výlet na sjezdovku, pro jiného zbytečnost i při cestě na celotýdenní lyžařskou dovolenou. Statistika však hovoří jasně. Správně připravené vybavení a používání bezpečnostních prvků výrazně snižují pravděpodobnost závažného úrazu.
  • Dostatečná fyzička. Určitě to dobře znáte, po dlouhé době vyrazíte lyžovat a večer vás bolí i ty svaly, o kterých jste ani nevěděli, že je máte. Určitý stupeň fyzické zdatnosti je pro provozování zimních sportů stejně nezbytný jako řádně připravené vybavení.
  • Lekce bezpečného pádu. Umění padat se učí už děti na lyžařských kurzech a není se čemu divit. Velká část nepříjemných zranění vzniká při pádech, jejichž riziko lze eliminovat technikou bezpečnějšího pádu.
  • Alkohol až na chatě. Je sice pravdou, že alkohol zahřeje a zažene pocit zimy vlézající i za nehty, ale současně také snižuje pozornost a zpomaluje reakce. Vaši pozornost může ovlivnit i jedno pivo či svařené víno. Jedná se sice o desetiny vteřin, ale i ty se počítají.
  • Mějte oči všude. A to nejenom, když vyrážíte na dovolenou s dětmi. Můžete sice patřit mezi zkušené provozovatele zimních sportů, ale to nemusí platit o dalších účastnících zimního provozu.

Na závěr možná to nejdůležitější, při cestování do zahraničí nepodceňujte možnost uzavření cestovního pojištění. Nikdy totiž nevíte, co vás při zimních sportech může potkat, a i když se maximálně připravíte, často neovlivníte vlivy extrémního počasí nebo srážku s bezohledným člověkem.

A jak postupovat v případě úrazu při zimních sportech v zahraničí? V jakékoliv závažné situaci je potřeba nejprve kontaktovat místní záchrannou službu a ihned, jak to bude možné, i asistenční službu cestovní pojišťovny. Pokud se jedná o méně závažný úraz nevyžadující urgentní ošetření, asistenční službu kontaktujte jako první. Asistenční karta s důležitými kontakty je vždy součástí pojištění a měli byste ji vždy nosit u sebe.

(holi)

Zdroje:

1. https://www.oip.com/dont-let-common-winter-sports-injuries-freeze-your-fun/

2. https://orthoinfo.aaos.org/en/staying-healthy/winter-sports-injury-prevention

3. https://orthoinfo.aaos.org/en/staying-healthy/winter-sports-injury-prevention

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 4
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.