Trápí vás dlouhé mezipřistání? Vyplňte čas rychlým výletem!

Paříž, Vídeň či Istanbul. Evropská velkoměsta nespojuje pouze bohatá historie, ale i čilý cestovní ruch. Zahraniční letiště jsou totiž pro většinu českých turistů bránou do exotiky. Co ale dělat při čekání na přestupní let? Přinášíme tipy na výlety, které lze podniknout během mezipřistání.

1. V Paříži za romantikou

Pokud směřujete na letiště Charlese de Gaulla nebo letiště v Orly, určitě si nenechte ujít možnost navštívit Paříž. Obě místa jsou totiž velmi blízko centra, do kterého se snadno dostanete autobusem nebo příměstskými vlakovými linkami, takzvanými RER. Samotná Paříž je navíc protkána hustou sítí metra, takže se po celém městě lze pohybovat velmi snadno a rychle. Většina historických památek je nakupena v samotném středu města kolem ostrova Cité, kde naleznete chrám Notre-Dame nebo palác Conciergerie. Na březích řeky Seiny se nedaleko od ostrova Cité nachází impozantní Eiffelova věž i nádherné muzeum v Louvru. Pokud nejste příznivci historických památek, můžete navštívit některý z mnoha městských parků nebo si v kavárně vychutnat pařížské umění žít.

2. Ve Vídni po stopách Habsburků

Letiště ve Vídni se také nachází nedaleko od centra, kam se navíc dostanete rychle a pohodlně městskou hromadnou dopravou. Z historického středu stále dýchá sláva a moc tehdejšího Rakouska-Uherska. Můžete tak například navštívit císařskou rezidenci Hofburg, kde jsou ukryty císařské korunovační klenoty. Honosnost bývalých císařů však dává tušit i dóm sv. Štěpána, Španělská jízdárna, Obří kolo v Prátru nebo sarkofág v Císařské kryptě. Milovníci zábavy a adrenalinových zážitků jistě ocení návštěvu Prátru, nejznámějšího rakouského zábavního parku v samotném centru města. Po náročném výletě si lze odpočinout v jedné z vídeňských kaváren u pravého sachru.

3. Návštěva německého New Yorku

Letiště ve Frankfurtu nad Mohanem je jedno z nejfrekventovanějších v celé Evropě. Do středu Frankfurtu se z letiště dostanete také velmi snadno a rychle díky městské hromadné dopravě. Při prohlídce samotného centra vás jistě napadne, že se nacházíte v americkém New Yorku. Přezdívku „německý New York“ si město vysloužilo právě díky svému charakteru a atmosféře. Najdete zde totiž mnoho mrakodrapů, výškových a moderních budov, ale také zelených parků. Moderní velkoměsto také nabízí asi čtyřicet muzeí a téměř sto galerií. V historickém jádru se nachází dům J. W. Goetheho, Židovské muzeum, Archeologické muzeum a mnoho dalších památek.

4. Město piva a automobilů

Bavorská metropole Mnichov se též pyšní jedním z největších evropských letišť. To se nachází pouhé dvě desítky kilometrů od centra německého města, které vyrostlo v podhůří Alp. Procházku můžete začít na Mariánském náměstí (Marienplatz) s nejstarším mariánským sloupem v Evropě. Zde se totiž křižují podzemní linky i příměstské dráhy. Z náměstí se pak můžete vydat za různými památkami, ale také navštívit muzeum BMW nebo strávit příjemný večer v některé z útulných hospůdek.

5. Za atmosférou amsterdamských kanálů

Amsterdam si nevysloužil přezdívku „Benátky severu“ náhodou. Stejně jako v severoitalském městě i zde naleznete hustou síť vodních kanálů, které přímo pobízejí k romantické vyjížďce. Amsterdamské letiště je typickou zastávkou při cestě do Severní Ameriky. Místo se přitom nachází prakticky v samotném centru města. Pokud tedy máte dost času, určitě si udělejte procházku. Navštívit lze některé z mnoha muzeí, ale také se můžete vydat do světoznámé čtvrti červených luceren. Až vás omrzí krásy Amsterdamu, k odpočinku přímo vybízí všudypřítomné coffeeshopy.

6. Čaj o páté s britskou královnou

Londýn má hned několik významných letišť, z nichž nejznámější je bezpochyby Heathrow. Mezi další frekventovaná letiště patří Gatwick, Stansted či Luton. Ta se však nacházejí na vzdálené periferii hlavního města Velké Británie. Z Heathrow se dostanete do centra během 15 minut až 1 hodiny, záleží především na druhu dopravního prostředku. V centru Londýna pak můžete zhlédnout několik zásadních památek anglické monarchie, například hodiny Big Ben, Buckinghamský palác či pevnost Tower. Pokud vás tlačí čas, stačí si objednat vyhlídkovou jízdu populárním červeným dvoupatrovým autobusem, takzvaným double-deckerem. Při zdejší návštěvě byste neměli zapomenout ochutnat fish and chips nebo si udělat typický piknik v jednom z městských parků.

7. Město tisíce vůní a vstup do orientu

Atatürkovo letiště se nachází v evropské části Istanbulu, kdežto Sabiha Gökcen je postaveno v jeho asijské části. Istanbulská letiště jsou v současné době bránou do orientu a exotiky, jelikož velká část letů do Asie má mezipřistání právě zde. Z obou letišť se pohodlně dostanete do samotného centra města, kde můžete obdivovat starobylé památky, například chrám Hagia Sofia nebo takzvanou Modrou mešitu. Město překlenující průliv Bospor je však vyhlášené zejména pro svou nezapomenutelnou atmosféru. Během krátké návštěvy tak můžete zavítat na jeden z bezpočtu místních bazarů a přivonět ke všem vůním orientu. Pro milovníky sladkého pak nesmí chybět ochutnávka baklavy, typické turecké sladkosti plněné sekanými ořechy a medem.

(holi)

Zdroje:
www.layoverguide.com
www.layoverguide.com
www.layoverguide.com
www.layoverguide.com
www.layoverguide.com

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 2799
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.