Setkání s exotickými zvířaty – nebezpečí představují živá i ta na talíři!

Ebola, tetanus, vzteklina, tuberkulóza, krvácivé horečky, koronavirové infekce. To je jenom zlomek infekčních onemocnění, která mohou přenášet exotická zvířata na člověka. Nebezpečí přitom nepředstavují jenom ta živá, ale také ta na talíři, obzvláště pak pojídání místních pochutin ve formě takzvaného bushmeat.

Z pralesa rovnou na talíř

Bushmeat neboli maso z buše představuje pravidelnou součást jídelníčku pro mnohé obyvatele naší planety. Důvodů je hned několik. Tím hlavním je, že se jedná o levný a cenný zdroj živin v méně rozvinutých a chudších státech. Maso z některých zvířat je navíc vnímáno jako gastronomická pochoutka a často je také konzumováno v rámci různých rituálů či místní víry. Lidé v různých částech světa jsou zvyklí konzumovat různá exotická zvířata, mezi ta nejčastější patří opice, netopýři, hlodavci, ale také antilopy, pavouci, hadi a řada dalších. Mnoho cestovatelů tak často podlehne autentickému zážitku a pokrm připravený z exotických zvířat ochutná.

Nechtěný suvenýr z dovolené

Konzumace masa z buše však představuje výrazná zdravotní rizika. Jedním z důvodů je příprava masa. Často se jedná o maso připravené nasolením, uzením či sušením, a to bez dostatečné tepelné úpravy. Někteří živočichové jsou navíc přirozeným rezervoárem infekčních chorob, například opičí maso může být zdrojem eboly, netopýří maso zdrojem krvácivých horeček nebo koronavirových infekcí.

  • Cestovatelům se tak nedoporučuje konzumovat jakékoliv maso divoce žijících zvířat. Nebezpečí pro přenos infekční choroby představuje i samotná manipulace s usmrcenými zvířaty nebo jejich masem.
  • Pokud se přesto nebudete chtít o zážitek ochudit, měli byste konzumovat alespoň dostatečně tepelně upravené maso.

Všudypřítomná vzteklina

Památkou na pokousání nebo poškrábání zvířaty na dovolené v zahraničí může být kromě nevzhledné jizvy také závažná infekce. Poranění od zvířat představují vysoké riziko bakteriální infekce, tetanu či vztekliny. Právě vzteklina je obrovským strašákem pro všechny cestovatele, jedná se o velmi závažné onemocnění s vysokým rizikem úmrtí. I když se u nás onemocnění prakticky nevyskytuje, za hranicemi je stále hrozbou. Vysoký počet případů zaznamenávají zejména v Africe a Asii, ale také ve Střední a Jižní Americe. Onemocnění přenáší divocí i domácí psi a další zvířata, například opice nebo netopýři.

  • Každý cestovatel by se měl mít na pozoru před divokou i domácí zvěří. Ač se některá zvířata zdají být velmi roztomilá, nesnažte se k nim přibližovat, dotýkat se jich nebo je krmit.
  • Pokud dojde k útoku zvířete, je potřeba ránu pořádně vypláchnout vodou a mýdlem, odstranit z ní veškerý cizorodý materiál, zavázat ji a urychleně vyhledat lékařské ošetření.

K zvířatům je potřeba přistupovat s respektem, a to nejenom k těm živým, ale také k těm na talíři. Ačkoliv u nás je riziko nákazy ze zvířat poměrně nízké, v některých částech světa způsobují řadu závažných infekcí. Jejich výčet zdaleka přesahuje možnosti tohoto článku, před cestou do exotických krajin je každopádně vhodná konzultace s odborníkem na cestovní medicínu, který s vámi probere případná rizika a eventuálně doporučí očkování. Samozřejmostí je také uzavřít cestovní pojištění coby ochranu před nenadálými výdaji.

(holi)

Zdroje: 1. https://www.cdc.gov/importation/bushmeat.html

2. https://wwwnc.cdc.gov/travel/diseases/rabies

3. https://wwwnc.cdc.gov/travel/page/be-safe-around-animals

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 3
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.