Vánoční trhy v Evropě lákají. Kam letos vyrazit?

V období adventu mají cestovatelé jedinečnou příležitost vidět evropská města ve zcela jiném světle než obvykle. Historická centra navíc ožijí vánočními trhy, které nabízejí spoustu místních specialit. Přinášíme vám tipy na nejzajímavější místa i lokální pochutiny.

Gurmánská Francie

V severofrancouzském městě Lille, kde trhy trvají do konce roku, se naplno projevuje vášeň Francouzů pro dobré jídlo. Kromě tradičního svařeného vína na zahřátí můžete mlsat jablka v karamelu nebo ochutnat různé druhy nugátu.

V historickém centru Štrasburku mají vánoční trhy mnohasetletou tradici a loni byly prohlášeny za nejkrásnější v Evropě. K pověstným gastronomickým zážitkům patří ochutnávky místní speciality – alsaského cukroví bredele. Pestrost jeho tvarů i chutí od oříškové až po pomerančovou či kokosovou vás jednoduše nadchne.

Provoněné Německo

Na trzích ve Stuttgartu, které patří mezi nestarší a nejoblíbenější v Evropě, můžete brouzdat mezi třemi stovkami stánků. Rozhodně byste neměli vynechat ty, ze kterých se line nejvýraznější aroma – podává se v nich svařené víno. Populární jsou i stánky s různými ovocnými pálenkami. Kromě dobrot samozřejmě nechybí ani rukodělné výrobky a tematické koncerty pod širým nebem.

Sladká Itálie

Vánoční mlsání i nákupy na trzích v Boloni si můžete užívat až do svátku Tří králů. Široké nabídce místních sladkostí neodolá žádný cestovatel. K nejklasičtějším pochoutkám patří marcipánové ovoce, citrusy v čokoládě i lokální specialita v podobě nugátu s ořechy a medem. Vybírat můžete mezi měkkou a tvrdou variantou i různými příchutěmi. Svou zamilovanou kombinaci si může najít opravdu každý.

Pestré Maďarsko

Do Budapešti se letadlem dostanete za necelou hodinu a půl a rovnou můžete zamířit na vánoční trhy u baziliky svatého Štěpána. Desítky stánků nabízejí medové cukroví i slané pikantní koláče s maďarskou klobásou. To vše můžete samozřejmě doplnit lahodným maďarským vínem.

Bez pojistky ani krok

Cestovní pojištění se netýká jen delších letních dovolených, ale mělo by být pravidlem i pro kratší cesty, jako jsou právě předvánoční eurovíkendy. Pojištění osobních věcí, které bývá součástí cestovní pojistky, je při pohybu v centrech měst s větším množství lidí nezbytné. Pokud se vydáte na předvánoční cestu s celou rodinou, nezapomeňte pojistit také své děti.

(pak)

Zdroj:
www.telegraph.co.uk

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 3
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.