Sama na dovolené? Deset pravidel, jak si to bezpečně užít!

Toužíte zažít atmosféru cestování o samotě bez partnera či kamarádek? Směle do toho! Zážitkům spojeným s tímto druhem putování se často nic nevyrovná. Možná rizika minimalizujete díky našim následujícím praktickým radám.

Při cestování sólo platí víc než kdykoliv jindy pravidlo selského rozumu – tedy být praktická, dbát na bezpečnost a vyhodnocovat vše, co se děje okolo. Následujících rady se vám mohou hodit jak při několikatýdenní dovolené, na kterou se vydáte úplně samy, ale také při jednodenním výletu. 

  1. Plánujte. Zjistěte si co nejvíce informací o místech, kam se chystáte. Týká se to bezpečnostní situace, kulturních zvyklostí i podmínek pro ubytování.
  2. Jeďte nalehko. Cestujte s co nejméně věcmi a zavazadly, abyste se nestaly snadným cílem pouličních zlodějů, nebo dokonce nebyly přepadeny. Snažte se mít vždy jednu ruku volnou.
  3. Pojistěte se. Vyhodnoťte možná zdravotní rizika podle typu a délky cesty a na celou dobu pobytu v cizině uzavřete kvalitní cestovní pojištění. Mělo by pokrývat ošetření, hospitalizaci i případný převoz domů. Při sólo cestování je obzvlášť důležitá asistenční služba, se kterou můžete řešit neočekávané situace.
  4. Buďte v kontaktu. Naskenujte si všechny doklady, letenky či rezervace do e-mailu, abyste se k nim v případě potřeby kdykoliv dostaly. Kopie nechte uložené i u někoho blízkého doma. Během cesty o sobě dávejte průběžně vědět rodině či přátelům.
  5. Nevyčnívejte. Snažte se splynout s davem. Chování i oblečení přizpůsobte danému prostředí. Pokud se ztratíte, rozbalte si mapu na klidném místě nebo třeba v kavárně, namísto rušné pěší zóny.
  6. Nelákejte zloděje. Neukazujte na veřejnosti drahou elektroniku, opatrné buďte i při vyndavání dokladů a používání platebních karet. Minimalizujete tak riziko okradení. Pokud budete platit v hotovosti, nikdy nevyndavejte všechny peníze, které máte. Vyplatí se mít je rozdělené na několik menších částek.
  7. Cestujte bezpečně. Jste zvyklá s partnerem ve dvojici stopovat? Tentokrát autostop radši vynechte. Pro přesuny volte veřejnou dopravu nebo spolehlivé taxíky.
  8. Braňte se. Dostaly jste se do nepříjemné situace, nebo dokonce přímého ohrožení? Nebojte se začít křičet nebo na sebe jinak upozornit. Útočníka či zloděje se vám může podařit vylekat a odradit. Vždy ale vyhodnoťte konkrétní situaci a místo, kde se nacházíte.
  9. Neriskujte s ubytováním. Vybírejte pečlivě místa, kde budete bydlet. Pokud na vás hostel nebo kemp nepůsobí bezpečně, raději zkuste najít jiné ubytování.
  10. Chovejte se podle pravidel. V některých kulturách fungují kontakty mezi mužem a ženou jinak, než je zvykem v Evropě. V takových zemích se vyplatí vyhýbat přímému očnímu kontaktu a nebýt iniciátorem rozhovoru. Místní muži by si to mohli vyložit jinak než jen jako zdvořilost či přátelskost.

I přes různá rizika, kterým coby žena cestující sama můžete čelit, si tento druh cestování bezpochyby užijete. Poznávání nových míst budete o samotě vnímat intenzivněji a program přizpůsobíte jen svému tempu i preferencím. V rámci zkoumání nových míst, lidí i zvyků ale nikdy nezapomínejte na vlastní bezpečnost.

(pak)

Zdroj: https://travel.gc.ca/travelling/publications/her-own-way

 

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 3
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.