Chystáte se na cesty s domácím mazlíčkem? Nepodceňujte řádnou přípravu

Cestovat s domácími mazlíčky není v dnešní době nic neobvyklého. Nicméně ať už s nimi vyrazíte po tuzemsku, za hranice či do vzdálenější exotiky, mějte na paměti, že důkladná a včasná příprava je zcela zásadní pro klidný a hladký průběh vaší dovolené.

Výběr pobytu dobře zvažte

Na úvod si velmi dobře rozmyslete cíl vaší cesty. Nezapomínejte brát ohledy na potřeby vašeho (chlupatého) doprovodu. Zatímco psi bývají většinou dobře přizpůsobiví a cestování je s nimi snazší, u koček může nastat problém, protože každou změnu prostředí mohou snášet velice špatně. Zvažte tedy, zda nebude lepší ponechat kočičku raději doma.

Než zarezervujete ubytování, ujistěte se, že umožňuje pobyt se zvířaty. K tomuto účelu většinou lépe poslouží soukromá ubytovací zařízení než hotelové komplexy, kde by mohli vaši miláčci rušit ostatní hosty.

Autem, vlakem či letecky?

Také si dobře promyslete, jaký dopravní prostředek pro přesun zvolíte. Při cestování autem nenechávejte zvíře nikdy na volno. Bezpečný transport zajišťují přepravky, speciální postroje, které se upínají pomocí klasického pásu, případně psí autosedačky se zabudovanými popruhy. Ty připomínají zvířecí pelíšek a bývají také nejpohodlnější. V případě, že zvíře převážíte v kufru, použijte přepravní klec, mříž, případně síť, které oddělí vašeho mazlíčka od ostatní části zavazadlového prostoru. Při cestování vlakem využijte taktéž přepravku, větším psům nasaďte náhubek a mějte je nakrátko na vodítku.

Letecká doprava je poněkud specifická a vyžaduje velmi časnou přípravu. Přepravu zvířete je nutné rezervovat ještě před samotným nákupem letenek, protože některé lety to vůbec neumožňují. Pokud není zvíře v dobré kondici, pak si může letiště vyžádat souhlas s přepravou zvířete od veterinární služby. Zvíře bývá převáženo v zavazadlovém prostoru, nebo v kabině pro cestující. Rozhodující je rozměr a váha přepravní schránky. Velká zvířata je možné přepravit jako takzvané cargo zásilky v nákladovém prostoru.

Co navíc přibalit do zavazadla?

Pokud je to možné, nezapomínejte na pravidelné přestávky a venčení zvířete. Mějte s sebou dostatek krmiva, případně pamlsků a také vodu. Pokud zvíře cestuje v zavazadlovém prostoru letadla, je nezbytné vybavit schránku jídlem a vodou s možností doplňovat obojí zvnějšku. Na cestu si přibalte dostatečně vybavenou lékárničku. V té by neměly chybět pravidelně podávané léky, mast na tlapy, kapky do uší, výplach očí, obvazový materiál, nůžky, dezinfekce, pinzeta. Vhodné jsou také různé chladicí podložky, které chrání před přehřátím, osušky na otření špinavých tlapek, kartáče na srst, repelenty a přípravky proti klíšťatům. Hodit by se mohly také náhradní sáčky na exkrementy, vlhčené ubrousky a samozřejmě oblíbené hračky.

Překážky při cestě za exotikou

Pokud míříte do exotických krajů, začněte vše zařizovat s několikaměsíčním předstihem. Kromě základní výbavy je většinou nutné vyřídit řadu důležitých dokumentů a zaplatit správní poplatky, aby vám byl umožněn vstup do dané země i se zvířecím mazlíčkem. Všechny potřebné informace najdete na webu Státní veterinární správy. Zvíře cestující do zahraničí by mělo být označeno mikročipem, mělo by mít svůj vlastní pas vydaný veterinářem s licencí na vydávání zvířecích pasů. Zvířata starší 12 týdnů musí mít platné očkování proti vzteklině, to musí proběhnout nejpozději 21 dní před odletem. Některé země vyžadují také odčervení či mají jiné další specifické požadavky. V případě nedodržení podmínek daného státu hrozí, že bude zvíře navráceno zpět do vaší země, v krajním případě dokonce usmrceno. Pamatujte, že návrat domů bude také komplikovanější. V případě vycestování do rizikové destinace může být žádáno vyšetření k vyloučení onemocnění vzteklinou.

Pozor na nemoci a zranění

Během cesty mohou nastat situace, které ohrožují zvířecí mazlíčky na zdraví. Při nedodržení pitného režimu hrozí přehřátí. Myslete na to, že i v klimatizovaném autě může teplota v kufru dosahovat vyšších stupňů. Stejně tak, pokud má váš čtyřnohý mazlíček hustou srst, může dojít v teplých dnech k rychlému úžehu. Před cestou proto zvažte, zda nebude vhodné srst zastřihnout. Vynechání potravy zase může způsobit podráždění žaludku. V místě vašeho pobytu dejte pozor na setkání vašeho mazlíčka s jinými zvířaty. Hrozí riziko poranění, ale také nákazy či parazitární nemoci. Například leishmaniózu, kterou přenáší bodavý hmyz, je velmi těžké rozpoznat, a přitom je velmi nebezpečná, někdy dokonce smrtelná. V neposlední řadě nezapomínejte na duševní pohodu zvířete, navoďte mu domácí atmosféru a dopřejte volnost jejich přirozenému chování.

Pokud míříte se svým mazlíčkem do zahraničí, nezapomeňte také pro něj sjednat vhodné cestovní pojištění. To sice není povinné, nicméně jakékoliv zahraniční ošetření u veterináře vás může vyjít na pořádnou sumu. Stejně tak je vhodné si připojistit odpovědnost za způsobené škody, pro případ, že by váš mazlíček způsobil dopravní nehodu, někoho pokousal či podrápal nebo poničil cizí majetek. Obě tyto oblasti nabízí většina pojišťoven dohromady v jednom připojištění. Bližší informace vám rádi poskytnou zaměstnanci těchto institucí.

(mraf)

Zdroje:

https://www.csa.cz/cz-cs/cestovni-informace/pred-letem/cestovani-se-zviraty/

https://www.svscr.cz/pravidla-pro-cestovani-s-domacimi-mazlicky-do-zahranici/

https://petheroes.cz/cestovani-se-psem/

https://www.hillspet.cz/pet-care/routine-care/taking-your-pets-abroad

https://www.veterina-malenovice.cz/dovolena-a-nasi-domaci-mazlicci

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 0
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Low-cost cestování aneb rady a triky,...

Procestovat různé kouty světa za co nejméně...

Chystáte se na cesty s domácím...

Cestovat s domácími mazlíčky není v dnešní době...

Kardiaci či diabetici na cestách? Jde...

V dnešní době si už cestování nemusí odepřít ani...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.