Moderní trendy v cestování. Které jsou nejvíce v kurzu?

V posledních letech patří mezi stálice cestování prodloužené víkendy, gastroturistika nebo dobrodružné rodinné dovolené. To však není zdaleka všechno. Slyšeli jste někdy o pomalém cestování, wwoofingu či digitálním nomádství?

Populární v posledních letech

Kratší dovolené v podobě víkendových výletů nebo prodloužených víkendů představují v posledních letech jednu z nejčastějších forem cestování. I v letošním roce se více než polovina cestovatelů chystala za touto formou zábavy a poznáním vyrazit. Jediné, co se v průběhu let mění, je náplň těchto dovolených. Cestovatelé si chtějí víkend užít na maximum a zažít něco nového, často i takzvaně „šitého na míru“. Na pomyslných předních příčkách moderních trendů se také stále drží cestování za jídlem neboli gastroturistika, kombinace cestování a práce v podobě digitálního nomádství, ale také dobrodružné rodinné dovolené, například v podobě cestování obytným vozem.

Čas na pomalé cestování

Dnešní doba je rychlá, spojená s nedostatkem času a každodenním shonem. Dovolená by proto měla být chvílí klidu a odpočinku. Tímto heslem se řídí „slow travel“ neboli pomalé cestování. Mezi základní pravidla tohoto typu dovolené patří, že kvalita vítězí nad kvantitou a cílem není vidět co nejvíc, ale především zpomalit a vše si vychutnat. Takzvaní slow travellers jsou na cestách většinou alespoň 3 měsíce, principy pomalého cestování však můžete dodržovat i na kratších výpravách. Důležité je totiž poznávat nové kultury a lidi a za ničím se nehonit, protože samotná cesta je cílem.

Šetrné k životnímu prostředí

Doménou současných generací je zlepšení ochrany životního prostředí, což se odráží i v cestovním ruchu. Jednou z možných forem ekologického cestování je takzvaný wwoofing (World Wide Opportunities on Organic Farming). Zkratka v překladu znamená „celosvětové příležitosti na organických farmách“. Jde o celosvětovou výměnnou síť organizující výpomoc dobrovolníků na ekologických farmách, kteří od farmářů na oplátku získají stravu a ubytování. Délka pobytu i pracovní nasazení záleží na dohodě mezi farmářem a takzvaným wwooferem.

Samotáři na cestách

Pokud chcete vyrazit do světa a nemáte s kým, můžete se stát „sólocestovatelem“. Popularita samotářského cestování v posledních letech raketově vzrůstá. Dovolená na vlastní pěst může přinést bohatší zkušenosti než cesta ve více lidech, protože budete pravděpodobně nuceni k větší interakci s místním obyvatelstvem a nebudete se moct spoléhat na své přátele.

Každopádně ať už budete cestovat sami, nebo ve více lidech, nezapomeňte na uzavření cestovního pojištění. Nikdy nevíte, co vás na cestě může potkat, a několik stovek korun investovaných do pojištění vám může ušetřit desítky až stovky tisíc korun vynaložených za léčbu v zahraničí.

(holi)

Zdroje:

1. https://ttra.com/top-5-travel-trends-for-2019/

2. https://www.revfine.com/tourism-trends/

3. https://travelbible.cz/slow-travel/

4. https://www.cntraveller.com/gallery/travel-and-tourism-trends-2019

5. https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/rady-a-navody/wwoofing-jako-ekologicka-forma-cestovani

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 3
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Low-cost cestování aneb rady a triky,...

Procestovat různé kouty světa za co nejméně...

Chystáte se na cesty s domácím...

Cestovat s domácími mazlíčky není v dnešní době...

Kardiaci či diabetici na cestách? Jde...

V dnešní době si už cestování nemusí odepřít ani...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.