Na která jídla si dát při cestování pozor? Některá vás možná překvapí!

Ochutnávání místních specialit je neodmyslitelnou součástí cestování. Ať už si budete pochutnávat na asijském street food, mořských plodech v plážové restauraci, nebo grilovaném masu uprostřed savany, mějte na paměti, že některá jídla mohou vašemu zdraví uškodit. Přinášíme seznam těch nejčastějších „problémových“ pokrmů, mezi nimiž jsou i zdánlivě neškodné potraviny.

Zapojte všechny smysly

Prvním krokem k bezproblémovému požitku z jídla je zapojení vašeho zraku. Nejde jen o to, zhodnotit vzhled pokrmu, ale také způsob jeho přípravy či počet hostů v restauraci. Prázdná restaurace v době oběda či večeře nevěstí nic dobrého, a proto je jednou ze základních cestovatelských pouček stravovat se v podnicích, ve kterých je větší počet hostů, ideálně těch místních. Čich a chuť jsou důležitým indikátorem čerstvosti pokrmů, zejména masa, ryb a mořských plodů. Zápach „rybiny“, který bývá cítit z ryb a mořských plodů, je známkou rozkladu určitých chemických látek, a tudíž značí stáří nebo nevhodné uchování masa.

Seznam „problémových“ jídel

  • Syrové maso a mořské plody. Při nevhodné přípravě a uchování mohou být zdrojem nebezpečných nákaz, a to včetně plodů uvařených pomocí citrusů či octa.
  • Bushmeat. Český ekvivalent tohoto pojmu neexistuje, doslova se jedná o „jídlo z buše“. Patří mezi ně například hadi, netopýři nebo opice. Konzumace divokých zvířat může způsobit přenos nebezpečných bakteriálních, parazitárních a virových onemocnění.
  • Bobule a jablka. Nebezpečné jsou pouze slupky, po oloupání či důkladném omytí v čisté vodě je lze s určitým rizikem konzumovat.
  • Omáčky a dochucovadla. Pokud neznáte přesné přísady, raději se jim vyhněte. Mohou totiž obsahovat syrová vejce nebo jiné tepelně neupravené přísady.
  • Nepasterizované mléčné produkty. Pasterizací dochází k usmrcení nebezpečných bakterií, jako jsou listérie, salmonela či Escherichia coli.
  • Saláty. Saláty a podobné zemědělské produkty jsou snadným cílem bakteriální kontaminace, a to i ve vyspělých státech.
  • Smažená rýže. Nebezpečí představuje zejména tehdy, pokud obsahuje kousky masa a není po přípravě ihned zkonzumována.
  • Kohoutková voda. V některých zemích ji odlišuje „pouze“ jiné minerální složení, které může vyvolat zažívací obtíže. V méně vyspělých státech se ale kohoutkovou vodou mohou šířit bakteriální, virová a parazitární onemocnění.
  • Postmixové nápoje. Tyto oblíbené výrobníky limonád jsou problémem, pokud se nápoje připravují ze závadné kohoutkové vody.
  • Chicha. Tento nápoj zmiňujeme spíš jako kuriozitu. Jedná se o tradiční peruánské fermentované pití, které je připravováno z kukuřice. V tradiční receptuře se ovšem nachází kořen manioku, který místní ženy předžvýkávají a plivou do nádob s nápojem.

Opatrně, s rozumem

Tento seznam slouží především pro zamyšlení nad možnými způsoby nákazy během vašeho cestování. Určitě není nutné se zcela ochudit o krásu a autenticitu místní kuchyně. Důležité je používat selský rozum a uvědomit si, že původci nákaz jsou neviditelní a určité nevhodné způsoby přípravy či skladování riziko nebezpečných infekcí zvyšují. Proti neviditelné hrozbě v podobě mikrobiálních nákaz je vhodné mít při sobě stejně neviditelnou ochranu v podobě cestovního pojištění, které ochrání vaše zdraví i peněženku před nenadálými výdaji.

(holi)

Zdroje:

1. https://bestlifeonline.com/unsafe-foods-abroad/

2. https://wwwnc.cdc.gov/travel/page/food-water-safety

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 3
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Low-cost cestování aneb rady a triky,...

Procestovat různé kouty světa za co nejméně...

Chystáte se na cesty s domácím...

Cestovat s domácími mazlíčky není v dnešní době...

Kardiaci či diabetici na cestách? Jde...

V dnešní době si už cestování nemusí odepřít ani...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.