Na která jídla si dát při cestování pozor? Některá vás možná překvapí!

Ochutnávání místních specialit je neodmyslitelnou součástí cestování. Ať už si budete pochutnávat na asijském street food, mořských plodech v plážové restauraci, nebo grilovaném masu uprostřed savany, mějte na paměti, že některá jídla mohou vašemu zdraví uškodit. Přinášíme seznam těch nejčastějších „problémových“ pokrmů, mezi nimiž jsou i zdánlivě neškodné potraviny.

Zapojte všechny smysly

Prvním krokem k bezproblémovému požitku z jídla je zapojení vašeho zraku. Nejde jen o to, zhodnotit vzhled pokrmu, ale také způsob jeho přípravy či počet hostů v restauraci. Prázdná restaurace v době oběda či večeře nevěstí nic dobrého, a proto je jednou ze základních cestovatelských pouček stravovat se v podnicích, ve kterých je větší počet hostů, ideálně těch místních. Čich a chuť jsou důležitým indikátorem čerstvosti pokrmů, zejména masa, ryb a mořských plodů. Zápach „rybiny“, který bývá cítit z ryb a mořských plodů, je známkou rozkladu určitých chemických látek, a tudíž značí stáří nebo nevhodné uchování masa.

Seznam „problémových“ jídel

  • Syrové maso a mořské plody. Při nevhodné přípravě a uchování mohou být zdrojem nebezpečných nákaz, a to včetně plodů uvařených pomocí citrusů či octa.
  • Bushmeat. Český ekvivalent tohoto pojmu neexistuje, doslova se jedná o „jídlo z buše“. Patří mezi ně například hadi, netopýři nebo opice. Konzumace divokých zvířat může způsobit přenos nebezpečných bakteriálních, parazitárních a virových onemocnění.
  • Bobule a jablka. Nebezpečné jsou pouze slupky, po oloupání či důkladném omytí v čisté vodě je lze s určitým rizikem konzumovat.
  • Omáčky a dochucovadla. Pokud neznáte přesné přísady, raději se jim vyhněte. Mohou totiž obsahovat syrová vejce nebo jiné tepelně neupravené přísady.
  • Nepasterizované mléčné produkty. Pasterizací dochází k usmrcení nebezpečných bakterií, jako jsou listérie, salmonela či Escherichia coli.
  • Saláty. Saláty a podobné zemědělské produkty jsou snadným cílem bakteriální kontaminace, a to i ve vyspělých státech.
  • Smažená rýže. Nebezpečí představuje zejména tehdy, pokud obsahuje kousky masa a není po přípravě ihned zkonzumována.
  • Kohoutková voda. V některých zemích ji odlišuje „pouze“ jiné minerální složení, které může vyvolat zažívací obtíže. V méně vyspělých státech se ale kohoutkovou vodou mohou šířit bakteriální, virová a parazitární onemocnění.
  • Postmixové nápoje. Tyto oblíbené výrobníky limonád jsou problémem, pokud se nápoje připravují ze závadné kohoutkové vody.
  • Chicha. Tento nápoj zmiňujeme spíš jako kuriozitu. Jedná se o tradiční peruánské fermentované pití, které je připravováno z kukuřice. V tradiční receptuře se ovšem nachází kořen manioku, který místní ženy předžvýkávají a plivou do nádob s nápojem.

Opatrně, s rozumem

Tento seznam slouží především pro zamyšlení nad možnými způsoby nákazy během vašeho cestování. Určitě není nutné se zcela ochudit o krásu a autenticitu místní kuchyně. Důležité je používat selský rozum a uvědomit si, že původci nákaz jsou neviditelní a určité nevhodné způsoby přípravy či skladování riziko nebezpečných infekcí zvyšují. Proti neviditelné hrozbě v podobě mikrobiálních nákaz je vhodné mít při sobě stejně neviditelnou ochranu v podobě cestovního pojištění, které ochrání vaše zdraví i peněženku před nenadálými výdaji.

(holi)

Zdroje:

1. https://bestlifeonline.com/unsafe-foods-abroad/

2. https://wwwnc.cdc.gov/travel/page/food-water-safety

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 0
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

I při cestách po Evropě nás ohrožují...

Pokud jde o infekční choroby, Evropa je při...

Na která jídla si dát při cestování...

Ochutnávání místních specialit je neodmyslitelnou...

Cestování po zbytek roku? Podle světel...

Rok 2020 měl být dalším rokem plným zážitků a...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.