Exotické nemoci v Evropě? Blíže, než jste čekali!

Západonilská horečka, nemoc chikungunya, horečka dengue nebo parazitární onemocnění leishmanióza. Nemoci s exoticky znějícími názvy nejsou již hrozbou pouze pro cestovatele do dálných krajin, ale také pro turisty směřující do okolních evropských států. Na vině jsou podle odborníků vysoké teploty a vlhkost počasí, ale také vyšší pohyb obyvatel v posledních letech. Na co je tedy potřeba se připravit, i když vyrážíte pouze za humna?

Všudypřítomná klíšťová encefalitida

Klíště je celosvětově rozšířený parazit přenášející řadu infekčních chorob. Jedna z nejzávažnějších, kterou klíšťata ve střední Evropě přenáší, je klíšťová encefalitida. Jedná se o virové onemocnění postihující mozek a mozkové blány. Česká republika spolu s okolními státy přitom patří mezi oblasti nejvíce zamořené klíšťaty, jež přenášejí toto nebezpečné onemocnění.

Klíšťata jsou kvůli klimatickým změnám navíc aktivnější po stále větší část roku a přesouvají se také do vyšších nadmořských výšek. Podle současných studií už bohužel  nejsou výjimkou ani v nadmořských výškách nad 1000 m n. m. Dalším problémem je, že se vyskytují i stále blíže obydlím v městských aglomeracích. Klíšťovou encefalitidou vás tak může nakazit klíště i v městském parku nebo v blízkosti vodního toku.

  • Proti klíšťové encefalitidě je naštěstí dostupné účinné očkování, které je doporučené pro všechny obyvatele České republiky bez rozdílu věku.
  • Klíšťata není obecně vhodné podceňovat, protože v Evropě přenáší i další infekční choroby, například lymeskou boreliózu a jiná horečnatá onemocnění.

Pozor na komáří bodnutí

Evropa se v posledních letech potýká s rostoucí hrozbou tropických nemocí, které se kvůli oteplování klimatu šíří rychleji, a navíc v oblastech, kde se původně nevyskytovaly. Velkou část těchto nemocí přenášejí komáři. Jedná se například o západonilskou horečku, nemoc chikungunya či horečku dengue. Komáři přenášející tyto nákazy se běžně vyskytují v jižněji položených oblastech, například ve Francii, Itálii, Chorvatsku, Srbsku, Španělsku či v Řecku. Vědci před několika lety objevili druh komárů přenášející západonilskou horečku dokonce na jižní Moravě.

Problém představuje i další hmyz

Komáři zdaleka nejsou jediným problémem. V Evropě se v posledních letech rozšiřují infekční nákazy přenášené drobným hmyzem. V sousedním Německu byly zaznamenány případy závažného parazitárního onemocnění zvaného leishmanióza, které přenášejí tzv. odpadní mušky koutule. Původně se toto onemocnění vyskytovalo především na Středním východě a také v Brazílii a Peru.

I při cestách po blízkých sousedních státech je tak potřeba mít se na pozoru před neustále rostoucí hrozbou nových infekčních onemocnění. Podle vědeckých odhadů se vlivem oteplování klimatu mohou v blízké budoucnosti v Evropě objevit i další infekční nákazy, které byly původně typické pro exotičtější oblasti. Jak je dobře vidět na současné koronavirové pandemii, hrozbou je i enormní pohyb obyvatelstva po celém světě.

Cestovatelům je tak doporučeno informovat se před odjezdem o aktuální situaci v konkrétní destinaci a chránit se před poštípáním komáry a dalším hmyzem. Vhodné je také uzavření cestovního pojištění, které pokryje náklady spojené s případnou léčbou.

(holi)

Zdroje:

1. https://www.ecdc.europa.eu/en/tick-borne-encephalitis

2. https://www.ecdc.europa.eu/en/climate-change/climate-change-europe

3. https://www.euro.who.int/en/health-topics/communicable-diseases/pages/news/news/2017/04/neglected-tropical-diseases-collaborate-accelerate-eliminate

4. https://www.theguardian.com/global-development/2018/aug/23/tropical-disease-outbreaks-are-growing-threat-in-europe-as-temperatures-rise

5. https://climateandhealthalliance.org/resources/impacts/infectious-diseases-in-europe/

6. https://www.idnes.cz/brno/zpravy/komari-zapadonilska-horecka-virus-jizni-morava.A180619_409501_brno-zpravy_dh

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 3
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.