Exotické nemoci v Evropě? Blíže, než jste čekali!

Západonilská horečka, nemoc chikungunya, horečka dengue nebo parazitární onemocnění leishmanióza. Nemoci s exoticky znějícími názvy nejsou již hrozbou pouze pro cestovatele do dálných krajin, ale také pro turisty směřující do okolních evropských států. Na vině jsou podle odborníků vysoké teploty a vlhkost počasí, ale také vyšší pohyb obyvatel v posledních letech. Na co je tedy potřeba se připravit, i když vyrážíte pouze za humna?

Všudypřítomná klíšťová encefalitida

Klíště je celosvětově rozšířený parazit přenášející řadu infekčních chorob. Jedna z nejzávažnějších, kterou klíšťata ve střední Evropě přenáší, je klíšťová encefalitida. Jedná se o virové onemocnění postihující mozek a mozkové blány. Česká republika spolu s okolními státy přitom patří mezi oblasti nejvíce zamořené klíšťaty, jež přenášejí toto nebezpečné onemocnění.

Klíšťata jsou kvůli klimatickým změnám navíc aktivnější po stále větší část roku a přesouvají se také do vyšších nadmořských výšek. Podle současných studií už bohužel  nejsou výjimkou ani v nadmořských výškách nad 1000 m n. m. Dalším problémem je, že se vyskytují i stále blíže obydlím v městských aglomeracích. Klíšťovou encefalitidou vás tak může nakazit klíště i v městském parku nebo v blízkosti vodního toku.

  • Proti klíšťové encefalitidě je naštěstí dostupné účinné očkování, které je doporučené pro všechny obyvatele České republiky bez rozdílu věku.
  • Klíšťata není obecně vhodné podceňovat, protože v Evropě přenáší i další infekční choroby, například lymeskou boreliózu a jiná horečnatá onemocnění.

Pozor na komáří bodnutí

Evropa se v posledních letech potýká s rostoucí hrozbou tropických nemocí, které se kvůli oteplování klimatu šíří rychleji, a navíc v oblastech, kde se původně nevyskytovaly. Velkou část těchto nemocí přenášejí komáři. Jedná se například o západonilskou horečku, nemoc chikungunya či horečku dengue. Komáři přenášející tyto nákazy se běžně vyskytují v jižněji položených oblastech, například ve Francii, Itálii, Chorvatsku, Srbsku, Španělsku či v Řecku. Vědci před několika lety objevili druh komárů přenášející západonilskou horečku dokonce na jižní Moravě.

Problém představuje i další hmyz

Komáři zdaleka nejsou jediným problémem. V Evropě se v posledních letech rozšiřují infekční nákazy přenášené drobným hmyzem. V sousedním Německu byly zaznamenány případy závažného parazitárního onemocnění zvaného leishmanióza, které přenášejí tzv. odpadní mušky koutule. Původně se toto onemocnění vyskytovalo především na Středním východě a také v Brazílii a Peru.

I při cestách po blízkých sousedních státech je tak potřeba mít se na pozoru před neustále rostoucí hrozbou nových infekčních onemocnění. Podle vědeckých odhadů se vlivem oteplování klimatu mohou v blízké budoucnosti v Evropě objevit i další infekční nákazy, které byly původně typické pro exotičtější oblasti. Jak je dobře vidět na současné koronavirové pandemii, hrozbou je i enormní pohyb obyvatelstva po celém světě.

Cestovatelům je tak doporučeno informovat se před odjezdem o aktuální situaci v konkrétní destinaci a chránit se před poštípáním komáry a dalším hmyzem. Vhodné je také uzavření cestovního pojištění, které pokryje náklady spojené s případnou léčbou.

(holi)

Zdroje:

1. https://www.ecdc.europa.eu/en/tick-borne-encephalitis

2. https://www.ecdc.europa.eu/en/climate-change/climate-change-europe

3. https://www.euro.who.int/en/health-topics/communicable-diseases/pages/news/news/2017/04/neglected-tropical-diseases-collaborate-accelerate-eliminate

4. https://www.theguardian.com/global-development/2018/aug/23/tropical-disease-outbreaks-are-growing-threat-in-europe-as-temperatures-rise

5. https://climateandhealthalliance.org/resources/impacts/infectious-diseases-in-europe/

6. https://www.idnes.cz/brno/zpravy/komari-zapadonilska-horecka-virus-jizni-morava.A180619_409501_brno-zpravy_dh

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 3
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Low-cost cestování aneb rady a triky,...

Procestovat různé kouty světa za co nejméně...

Chystáte se na cesty s domácím...

Cestovat s domácími mazlíčky není v dnešní době...

Kardiaci či diabetici na cestách? Jde...

V dnešní době si už cestování nemusí odepřít ani...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.