Vietnamská kuchyně je neodmyslitelně spjata s vůní cizokrajných bylinek a koření. Cestovatelé putující do asijské oblasti tak zažívají opravdovou gurmánskou nirvánu. Královnu orientální gastronomie si však můžete připravit i ve své vlastní kuchyni. Přinášíme vám totiž recept na exotickou polévku Pho Bo.
Suroviny na přípravu polévky
- 5 litrů vody
- 500–1000 g morkových kostí (vepřové, hovězí)
- 400–500 g masa (kuřecí stehna nebo hovězí svíčková, hovězí přední či zadní)
- 500 g rýžových nudlí
- 1–2 cibule
- 1 kus zázvoru (asi 5 cm dlouhý kořen)
- 1 badyán
- 1 kardamom
- (3 lžičky soli, vegeta)
Ingredience k dochucení polévky
- vietnamská rybí omáčka
- chilli omáčka
- jarní cibulka
- čerstvý koriandr (možno přidat i bazalku nebo mátu)
- citron, limetka
- pepř
- ocet
Postup přípravy
Tradiční polévka existuje ve dvou variantách – kuřecí a hovězí. Záleží pouze na vašich chutích, pro jaké maso se rozhodnete. Na začátku je zapotřebí upozornit, že jednotlivé postupy na přípravu se od toho následujícího mohou mírně lišit. Maso dobře promyjte, vložte ho do studené vody a přiveďte k varu. Vodu následně slijte a maso opláchněte studenou vodou. Jednou převařené maso a omyté kosti vložte do nového (nebo omytého) hrnce, zalijte studenou vodou a znovu přiveďte k varu. Vývar nechte asi 3 hodiny na mírném ohni a v průběhu vaření odebírejte pěnu. Po celou dobu vaření neuzavírejte hrnec pokličkou. V jiném hrnci zprudka opečte rozpůlené cibule, zázvor, badyán a kardamom. Přibližně hodinu před dohotovením vývaru přidejte opečené koření, dochuťte rybí omáčkou, popřípadě i solí a vegetou. Polévku přeceďte, maso oberte a nakrájejte. Rýžové nudle uvařte podle návodu na obalu. Do polévky je vložte až těsně před podáváním. Jednotlivé porce polévky ozdobte čerstvými bylinkami (koriandrem, mátou, bazalkou), jarní cibulkou a nakrájeným citronem nebo limetkami. Milovníci pikantní kuchyně mohou polévku dochutit pepřem, chilli omáčkou nebo octem.
Zajímavosti na závěr
- Silný vývar Pho Bo je pýchou vietnamské kuchyně. Ve Vietnamu se podává většinou k snídani.
- Polévka je oblíbená zejména v severní části země. V jižních oblastech na ni také narazíte, ale není zde tolik rozšířená.
- Správná výslovnost cizokrajného názvu není „pho“ nebo „fo“, ale „fá“.
- Nejdůležitějším dochucovadlem je rybí omáčka, která se vyrábí z fermentovaných ryb. V Asii tak prakticky nepoužívají u nás oblíbenou kuchyňskou sůl.
- Vietnamci zapíjí jídlo zeleným čajem.
Nic vám tedy nebrání v tom, abyste provoněli svou kuchyni vůní orientu a navnadili své smysly na asijskou vlnu. Příprava polévky je poměrně jednoduchá, s postupem by si tak měl poradit i méně zkušený kuchař. Na úplný konec nezbývá nic jiného, než vám popřát dobrou chuť.
(holi)
Zdroj: