Ekoturistika jako naděje pro budoucí generace?

Představte si, že stojíte na kopci a pozorujete pod sebou prales kypící životem, který se při západu slunce zbarvuje do odstínů oranžové a červené. Určitě si přejete, aby stejnou podívanou zažily i vaše děti. Pokud ale chcete přispět k udržitelnosti životního prostředí i pro budoucí generace, měli byste se seznámit s principy ekologického cestování.

Co je ekoturistika?

Ekoturistika v sobě zahrnuje spojení pojmů turistika a ekologie. V současné době existuje několik definic tohoto způsobu cestování. Nejjednodušší definice představuje ekoturistiku jako zodpovědné cestování zaměřené na poznávání přírodních oblastí s cílem zachovat životní prostředí a zlepšit životní podmínky místních obyvatel. Obliba ekoturistiky v posledních letech neustále stoupá, ne všichni „ekoturisté“ se však chovají podle pravidel šetrného cestování. Jak by tedy správně měla ekoturistika vypadat?

Pravidla zodpovědného cestování

  • Ekoturistika v první řadě není masovou záležitostí. Za ekoturisty se mohou označovat cestovatelé v malých skupinkách, kteří nenavštěvují obrovské hotelové resorty či destinace trpící pod náporem stovek až tisícovek turistů.
  • Cestování dopravními prostředky vytváří nesmazatelnou uhlíkovou stopu. Do konkrétní destinace se sice budete muset dopravit letadlem, vlakem či jiným dopravním prostředkem, na místě se už však můžete chovat šetrněji a chodit pěšky, jezdit na kole nebo využívat hromadnou dopravu.
  • Při cestování byste se měli chovat co nejšetrněji k okolnímu prostředí. Problém se týká zejména odpadků. Může se vám zdát, že jeden igelitový pytlík nebo nedopalek od cigarety žádnou škodu nenapáchá, pokud se ale takto zachová stovka dalších lidí, už je zaděláno na problém.
  • Peníze turistů v mnoha případech bohužel neskončí u místních obyvatel, ale u velkých, často nadnárodních společností. Pokud chcete při cestování podpořit tamější obyvatelstvo, nakupte si místní výrobky nebo podpořte místní organizace.
  • Poslední, ale neméně důležité je uvědomit si, že svým chováním nastavujete zrcadlo místním obyvatelům. Uctivým a pokorným jednáním nejenže zlepšíte vnímání zahraničních turistů, ale také můžete ovlivnit chování místních obyvatel.

Bezpečí na prvním místě

Ekoturistou se může stát úplně každý, stačí se jenom snažit, aby vaše cesta zanechala na místním prostředí co nejméně negativních stop. Ekoturismus není soubor pravidel a přikázání nebo módní trend. Jedná se o doporučení, která se snaží uchránit krásná místa naší planety i pro další generace. Ať už pojedete kamkoliv, kromě šetrného chování k životnímu prostředí a místním obyvatelům nezapomeňte na své bezpečí. Při cestování do odlehlejších oblastí je nepsanou povinností uzavření cestovního pojištění, které ušetří vaši peněženku v případě nečekaných událostí. Ušetřené peníze pak místo toho můžete věnovat na dobrou věc.

(holi)

Zdroj: 1. https://www.zmescience.com/other/feature-post/what-is-ecotourism/

2. https://www.conserve-energy-future.com/principles-importance-benefits-ecotourism.php

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 3
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.