Kuba má své kouzlo – ale i dobře skrytá rizika

Návštěva Kuby bývá nezapomenutelným zážitkem. Aby ale vzpomínky zůstaly jen příjemné, je nutné znát o této zemi několik důležitých faktů. Co je dobré před odjezdem na Kubu vědět?

Zákeřná horečka

Přestože kubánské úřady nepožadují od turistů žádná povinná očkování, všem cestovatelům se doporučuje vakcinace proti hepatitidě A a B. Kromě rizika nákazy hepatitidou, které lze ovšem minimalizovat řádným očkováním, je třeba při návštěvě této země myslet i na nebezpečnou horečku dengue. Proti té žádné očkování neexistuje, a proto je základním opatřením prevence.

  • Nemoc se přenáší komářím štípnutím, chraňte se tedy před komáry pomocí repelentů a moskytiér.
  • Přestože je situace ohledně této choroby považována za stabilizovanou, neměli byste podceňovat žádné chřipkové příznaky, jako jsou horečka, bolesti hlavy, svalů a kloubů. To jsou totiž projevy i horečky dengue.
  • Při jakémkoliv podezření na onemocnění určitě vyhledejte lékaře.

Opatrnost při stravování 

Voda z běžné vodovodní sítě není na Kubě vhodná k pití. Měli byste konzumovat výhradně kupované a řádně balené tekutiny. Obezřetnost je namístě i při pořizování jídla od prodejců na ulici – těm je lepší se z preventivních důvodů úplně vyhnout. Součástí cestovatelské výbavy by pak vždy měly být dezinfekční přípravky na ruce.

Pojištění je povinné

Kuba na rozdíl od jiných zemí, kde je cestovní pojištění pouze doporučeno, na jeho uzavření výslovně trvá. Musí být sjednané na celou dobu pobytu. Pokud byste do země přicestovali bez pojištění, úředníci budou trvat na tom, abyste si ho obstarali přímo na letišti. To může být značně nevýhodné nebo administrativně komplikované, což začátek dovolené zbytečně znepříjemní. Cestovní pojištění, které uzavřete ještě doma před odletem, si lze nastavit dle potřeby a zajistit si tak dostatečně vysoké limity pojistného plnění. Pojistku můžete navíc doplnit o připojištění různých aktivit.

Ošetření není zadarmo 

Budete-li mít na Kubě zdravotní potíže, které si vyžádají návštěvu praktického lékaře, počítejte s platbou 25 dolarů. Pokud se budete pohybovat v okolí větších turistických středisek, naleznete v nich nemocnice pro cizince. Po finanční stránce je cena zdravotní péče a léků srovnatelná s vyspělými zeměmi.

Zbytečně neriskujte 

Se zdravím během cestování souvisí také bezpečnost. Na Kubě dochází k poměrně velkému množství krádeží a loupežných přepadení turistů, a to jak za tmy, tak za denního světla. Měli byste se tedy vyhýbat opuštěným místům, v noci u sebe nenosit větší obnos peněz a drahou elektroniku a mít své věci neustále pod kontrolou. Volte i méně nápadné oblečení a pohybujte se raději ve skupině lidí, a nikoliv o samotě.

(pak)

Zdroj:
www.mzv.cz

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 36
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.