Cestování na zapomenutá místa. Sem chcete, jen o tom zatím nevíte!

Dnešní doba cestování moc nepřeje. Navíc je možné, že vlivem koronakrize v budoucnosti už nebudou věci stejné jako dříve. Proč by ale změna musela být nutně k horšímu? Například pokud se rozhodnete cestovat po tzv. zapomenutých místech, která netáhnou davy turistů, nebude problém si udržet bezpečnou vzdálenost od jiných lidí.

Daleko od davu turistů

Cestovatelům po celém světě nabízejí svou náruč místa, která nejsou zasypána davy turistů. Na své si přijdou milovníci romantických zřícenin, odlehlých oblastí v pustinách, ale také lokací s hororovou atmosférou. Pokud vyrážíte do zahraničí a nechcete se tísnit ve frontách a davech, poohlédněte se po takzvaných zapomenutých místech. Je opravdu z čeho vybírat. Příkladem může být ostrov Hašima v Japonsku s původními betonovými domy obklopený mořskou zdí, který je turistům částečně přístupný již od roku 2009. Ostrov byl díky své atmosféře vybrán i pro natáčení scén bondovky Skyfall.

Pokud máte pro strach uděláno, můžete navštívit i jednu z oblastí, kde podle místních zaručeně straší. Jedná se například o městečko Centralia v Pensylvánii v USA, hotel Salto v Kolumbii nebo Ostrov panenek v Mexiku. Méně otrlým pak jistě postačí návštěva hradu Bran v Rumunsku, kde podle románu irského spisovatele Brama Stokera pobýval hrabě Drákula.

Fenomén jménem UrbEx

UrbEx neboli urban exploration je označení pro poznávání továren, měst a dalších objektů vzniklých lidskou činností. Ačkoliv je ve většině případů tato činnost nebezpečná a ilegální, v současnosti existuje řada míst, která lze s povolením jejich majitele navštívit. Například v sousedním Německu existuje mnoho lokalit nabízejících výlety po starých průmyslových areálech. Patří mezi ně například Landschaftspark Duisburg, Zollverein či Völklinger Hutte. Jednou z kolébek UrbExu byl zámek Miranda v Belgii, který však byl v roce 2017 kompletně srovnán se zemí. Bezpochyby nejznámější lokalitou je pak jaderná elektrárna Černobyl.

Přes hranice není třeba

Cestovat za opuštěnými místy není potřeba daleko. I na území České republiky naleznete řadu lokalit oplývajících zajímavou atmosférou, která zároveň nejsou vyhledávána davy turistů. Jedná se například o kostel sv. Jiří v Lukově se sádrovými sochami věřících, zříceninu letohrádku Kamýk u Rokycan s nedalekým židovským hřbitovem či zříceninu zámečku Lískovice u Hořic.

Takových míst existuje mnohem více, prozradit je v tomto článku by ale bylo kontraproduktivní. Kouzlo zapomenutých lokalit spočívá v tom, že se o nich tolik nemluví. Mezi nepsaná pravidla tohoto stylu cestování navíc patří to, že fotografie i zážitky si sice pochopitelně z místa odnesete, ovšem zároveň je nezbytné opustit lokalitu ve stavu, v jakém jste ji našli. To však bývá s větším počtem návštěvníků obtížné.

I když je to pro mnoho cestovatelů samozřejmostí, přesto je vhodné připomenout, že i při cestování na odlehlá či zapomenutá místa je vhodné uzavřít cestovní pojištění. To pokryje veškeré náklady spojené s nečekanými událostmi.

(holi)

Zdroje: 1. https://www.thetravel.com/10-abandoned-places-travelers-need-to-visit-9-that-might-be-too-much/

2. https://www.urbex.nl/how-to-find-legal-urbex-locations/

3. https://www.kudyznudy.cz/aktuality/lesni-zamecky-kuriozity-a-romanticka-zapomenuta-m

4. https://www.opustenamista.cz/

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 2
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.