Těšíte se na safari? Pojistěte si návrat domů!

Safari je bezpochyby životní zážitek. Vidět takzvanou „velkou pětku“, tedy lvy, leopardy, nosorožce, buvoly a slony, se nakonec podaří většině cestovatelů. V honbě za dechberoucím pohledem na exotická zvířata nebo netradičním snímkem ale nezapomínejte na možná nebezpečí.

Kdy vyrazit?

Na safari, která se nacházejí většinou na jižní polokouli, můžete odjet v jakékoliv části roku. Zkušení cestovatelé ale doporučují vyrazit v období od července do září. To je v jižní Africe „zima“ a teploty nejsou tak vysoké jako jindy. V Keni je tento termín také nejvhodnější pro spatření velké migrace. Dva milióny zeber a pakoňů se přesouvají z Tanzanie z rezervace Serengeti do keňské rezervace Masai Mara, což je velkolepá podívaná. Lidé, kteří špatně snášejí velká horka, by ale rozhodně neměli vyrážet za těmito zážitky v říjnu a listopadu. Tehdy se teploty šplhají až ke 40 stupňům.

Správná výbava

Co se vyplatí mít na safari s sebou?

  • Kvalitní fotoaparát, kameru a jejich příslušenství není vůbec třeba zmiňovat.
  • Péči věnujte i výběru oblečení. Kalhoty s odepínacími nohavicemi jsou velmi flexibilní a často zjednoduší převlékání. Dlouhé rukávy minimalizují útoky komárů, kteří mohou přenášet malárii. Nezapomeňte pokrývku hlavy.
  • Nutné jsou sluneční brýle a pevné boty – a to bez ohledu na termín, ve kterém se na safari vydáte.
  • Pořiďte si též účinný repelent.

Pro jistotu 

Očkování vždy konzultujte s lékařem nebo centrem cestovní medicíny podle oblasti, do které se vydáváte. Průkaz s potvrzením o vakcinaci pak přibalte k ostatním dokladům. Mezi ty patří i kartička cestovního pojištění. Uzavírejte ho na celou dobu pobytu v cizině, nikoliv jen na termín, ve kterém se budete pohybovat na safari. Předejdete tak nejen komplikacím s poskytnutím zdravotní péče v případě obtíží, ale také organizačním starostem. Ty vám v případě nutnosti usnadní asistenční služba spojená s pojištěním.

Safari má svůj půvab, ale i rizika

Na safari vždy respektujte pokyny průvodce, který zná prostředí a situaci lépe než vy. Pohybujete se mezi divokými zvířaty a ta mohou být často nepředvídatelná nebo agresivní, zvlášť pokud chrání svá mláďata. Především byste tedy nikdy neměli vystupovat z vozidla, pokud k tomu váš průvodce nebo řidič nedá svolení. Při pohybu ve volném terénu buďte vždy připraveni se co nejdříve vrátit do auta, abyste zbytečným otálením neohrozili sebe ani zbytek skupiny. Vydařený výlet na safari je zážitek a zkušenost na celý život. Pokud při plánování i samotné cestě budete respektovat specifika tohoto typu dovolené a konkrétní lokality, nic vám nebrání vychutnat si exotické prázdniny plnými doušky.

(pak)

Zdroj: 
http://edition.cnn.com
http://news.bbc.co.uk

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 2
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.