Láká vás poušť? Nezapomeňte na teplé oblečení!

Sahara, Gobi, Sonora či Kalahari. Pouště rozhodně nejsou jen vyprahlou pustinou bez života. Každá z nich nabízí svou unikátní sbírku živé i neživé přírody. Na druhou stranu vysoké teploty, nedostatek vody a velká vzdálenost od nejbližší civilizace představují pro cestovatele tvrdý oříšek.

Pokud se chystáte na poušti strávit více než jeden den, určitě byste si měli připravit alespoň orientační plánek cesty. Před odjezdem kopii tohoto plánu spolu s mapou svého putování odevzdejte někomu ze svých známých – kvůli případným komplikacím, které vás mohou v poušti nečekaně postihnout. K zajištění vyšší bezpečnosti je do rozpisu vhodné zaznamenat dny, kdy budete své okolí kontaktovat, ať už prostřednictvím telefonu, nebo e-mailu. Před odjezdem se také nezapomeňte informovat o současné bezpečnostní situaci a klimatických podmínkách. Mnoho zbytečných nepříjemností vám ušetří též znalosti o místní fauně a flóře, obyvatelstvu a zvyklostech či nebezpečných oblastech.

Do batohu hlavně vodu a navigaci

  • Poušť je definována jako neúrodná oblast, která trpí nedostatkem vody. Proto není divu, že jedním z nejčastějších zdravotních problémů při putování po vyprahlých pustinách je právě dehydratace organismu. Základem pitného režimu by měla být čistá neperlivá voda. V žádném případě nejsou vhodné slazené, nebo dokonce kofeinové nápoje.
  • Vhodné je přibalit energeticky bohaté potraviny s vysokým obsahem bílkovin. Ztrátu důležitých solí pocením můžete nahradit například konzumací soleného sušeného hovězího masa.
  • Oblečení musí splňovat následující charakteristiky. Mělo by být lehké, světlé, s dlouhými rukávy a nohavicemi. Prodyšné materiály, jako například bavlna nebo moderní funkční materiály, umožňují ochlazování organismu a snižují riziko dehydratace. Světlé oblečení odráží sluneční paprsky a vstřebává méně tepelné energie. Dlouhé rukávy a nohavice chrání pokožku před spálením.
  • Noční teploty na poušti mohou klesnout až k –20 °C! Proto si nezapomeňte do batohu přidat i teplé zimní oblečení a spací pytel určený k přespávání v teplotách pod bodem mrazu.
  • Samozřejmostí moderního cestovatele je GPS navigace. Pro případ selhání elektroniky je však dobré s sebou vzít i obyčejný kompas a mapu a v případě nouze se určitě hodí satelitní telefon.
  • Mezi další nezbytnosti patří sluneční brýle, pokrývka hlavy a krku (šátek), opalovací krém, zubní kartáček a pasta, toaletní papír, ručník a další hygienické potřeby, kapesní nůž a malá lékárnička.

Dávejte pozor, kam šlapete

  • Vyhněte se cestování v období největšího horka, tedy mezi 10. a 16. hodinou. Při pěší turistice nezapomínejte na pravidelné přestávky, ideálně ve stinném úkrytu.
  • Vzdálenosti na poušti mohou být velmi zkreslující, 20 kilometrů se tak například může zdát jako pouhých 5 kilometrů. Vždy proto raději pomocí mapy nebo GPS navigace ověřujte skutečné vzdálenosti.
  • Dívejte se pod nohy. Je pravda, že většina tvorů žijících na poušti patří mezi noční živočichy. Nicméně některé tyto oblasti jsou domovem jedovatých hadů a pavouků, kteří se za horkého dne skrývají pod kameny a na stinných místech.
  • V letním období také mohou na poušti paradoxně hrozit náhlé povodně z přívalových dešťů. Při bouřce byste se tak měli ukrýt pod pevným přístřeškem a vyhnout se rozvodněným cestám.

Podrobný popis všech možných rizik a doporučení se odvíjí od konkrétního místa. Každá poušť totiž nabízí nejen svou specifickou krásu, ale také četná nebezpečí. Před cestou je tak vždy vhodné získat co největší množství informací. Nepsanou povinností je i uzavření cestovního pojištění, které v případě potřeby pokryje náklady spojené s léčbou. S trochou nadsázky se totiž dá říci, že na tomto místě nikdy nevíte, co vás za další písečnou dunou čeká.

(holi)

Zdroje:
http://trip.ustia.org
www.wikihow.com

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 2681
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.