Plně vybavená lékárnička – pro turistu to nejdůležitější!

Ať jedete k moři, nebo na chatu, nezapomeňte na lékárničku. Její obsah by měl odpovídat tomu, co na dovolené hodláte podnikat a kde se budete pohybovat. Léky mějte v dostatečném množství a nezapomeňte zkontrolovat jejich trvanlivost. Co by vám v ní rozhodně nemělo chybět?

Na alergické reakce 

Pokud jste alergik, nezapomeňte si přibalit pilulky proti alergii obsahující tzv. antihistaminika. Jsou účinná proti svědění, kýchání, kožním vyrážkám a při kousnutí hmyzem a zabírají poměrně rychle. Mějte na paměti, že některé protialergické léky způsobují ospalost, proto je rozhodně neužívejte před řízením auta, nejlépe je užít je na noc.

Prevence zažívacích obtíží

  1. Pálení žáhy a bolesti břicha. Pokud trpíte pálením žáhy, přibalte do cestovní lékárničky anacid, jakmile se žáha ohlásí, rychle vám uleví.
  2. Zácpa. Změna stravy a delší cesta vám mohou způsobit akutní zácpu, proto u sebe vždy mějte nějaké projímadlo. Lze ho opatřit ve formě čípku, tablet nebo sirupu. Zároveň upravte svůj jídelníček tak, aby obsahoval hodně vlákniny, dostatečně pijte a hýbejte se.
  3. Průjem. Reakce na neobvyklé stravovací podmínky může být i zcela opačná a projevit se v podobě průjmových obtíží. V tom případě je důležité udržet správnou hydrataci organismu, pravidelně doplňovat tekutiny. Dostupnou léčbu lze použít jen krátkodobě, pokud průjmy trvají déle či mají závažnější průběh, je třeba je léčit antibiotiky na předpis. Nejpravděpodobnější je, že vás cestovatelský průjem postihne v Latinské Americe, Africe, na Středním východě nebo Asii. Jeho příčinou bývá požití kontaminované vody nebo potravin, proto se vyhýbejte kohoutkové vodě, čerstvé zelenině a ovoci nebo nedostatečně tepelně zpracovanému masu.

Proti bolesti 

Kdykoli může člověka postihnout bolest hlavy, zubů nebo menstruační obtíže. Pokud tato situace nastane, rádi sáhnete po lécích obsahujících účinné látky aspirin, paracetamol nebo ibuprofen.

Pozor na záněty

Pokud se bojíte, že budete v zahraničí potřebovat antibiotika, nechte si je ještě před odjezdem preventivně předepsat lékařem. V některých zemích světa je lze sehnat i bez lékařského předpisu, ale raději na to nespoléhejte.

Dezinfekce nesmí chybět

Na dovolené, především té aktivní, může dojít k malým i větším poraněním. Proto si přibalte dezinfekci, kterou použijete na vyčištění případných ran, a náplasti a obvazy pro jejich překrytí.

Pomoc pro spálenou kůži 

Po nadměrném slunění může pokožka zarudnout a pálit. Zmírnit tyto obtíže dokážou přípravky s účinnými látkami panthenol nebo aloe vera.

 

Lékárnička musí patří do základní výbavy každého cestovatele. Měla by obsahovat léky odpovídající konkrétním potřebám uživatele, proto nezapomeňte přidat i své běžně užívané léky a doplňte je o léky, které se mohou hodit ve vybrané destinaci. Ani perfektně vybavená lékárnička ale v mnoha případech nedokáže zabránit nutnosti vyhledat ošetření místním lékařem, proto rozhodně nepodceňujte zařízení cestovního pojištění s dostatečnými limity pro hrazení častých zdravotnických výkonů.

(dzit)

 

Zdroj: 

https://www.medicaltravelinsurance.co.uk/blog/Medication-Abroad/

http://www.traveldoctor.co.uk/diarrhoea.htm

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 2
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.