Tajemné katakomby a podzemní komplexy v evropských městech. Kam se vydáte?

Některá evropská města jsou jako obrovské ledovce. Nejsou ani tak studená nebo bílá, ale jejich pamětihodnosti na povrchu představují pouhou špičku ledovce. To pravé tajemství skýtají pod povrchem. Husté sítě katakomb, podzemních tunelů, ale také podzemní nemocnice, a překvapivě dokonce nákupní centra. Cestování po evropských městech může být zkrátka tajemnější, než by se na první pohled mohlo zdát.

Kosti, poklady a katakomby

Přemýšleli jste někdy, co se zrovna nachází pod vašima nohama? Podzemí nabízí návštěvníkům evropských měst pohled do dávné, ale i blízké historie. S přestavbou měst docházelo v průběhu historie k tomu, že starší části se postupně skrývaly pod zem, a v případě budování hrobek a katakomb byla podzemní výstavba logicky cílená.

Bezpochyby nejznámější a jedna z největších sítí katakomb se nachází pod Paříží. Podzemní komplex je zčásti přístupný turistům a ukrývá neuvěřitelné poklady v podobě několika milionů kosterních pozůstatků. Pozadu nezůstává ani Řím se svou rozsáhlou sítí podzemních hrobek a bizarními hodinami vytvořenými z kosterních pozůstatků v kryptě kapucínů. Itálie je vzhledem k historii na katakomby bohatá, významné podzemní hrobky můžete navštívit také například v Palermu, v Neapoli nebo Janově.

Pro milovníky filmových lokací může být zajímavým tipem podzemní cisterna Jerabatan v tureckém Istanbulu, která si díky svému jedinečnému geniu loci a a atmosféře zahrála například i v Jamesi Bondovi.

Závan světové války

V souvislosti se světovými válkami každého jako první určitě napadne Berlín. Ten je skutečně protkán hustou sítí podzemních tunelů a zařízení vybudovaných nacisty během druhé světové války. Rozsáhlá síť podzemních chodeb, kterou můžete navštívit, se také nachází například v anglickém Doveru nebo v Londýně. Podívat se můžete nejenom do míst, kde vojáci a další lidé v podzemí spali, ale také si přečíst vzkazy na zdech, které zde zanechali.

Atmosféru druhé světové a následné studené války můžete zažít i v nedaleké Budapešti. Přímo ve skále pod Budínským hradem se nachází nemocnice a rozsáhlá síť podzemních bunkrů, kde se konají organizované prohlídky. Zážitek z návštěvy umocňuje nesčetné množství dobových figurín. Vidět tak můžete lékaře operující v krytu, ale i zdravotní sestry pečující o raněné.

Nákupy v podzemí

V podzemí nejsou jenom hrobky a úkryty, příkladem může být Barcelona, kde je rozsáhlé, dnes již uzavřené podzemní nákupní centrum Avenue of Light. To bohužel není návštěvníkům přístupné. Vybudováno bylo již v roce 1929 a jednalo se o ambiciózní rozsáhlý projekt, který byl však definitivně uzavřen v roce 1990.

Až budete vyrážet za krásou evropských měst, schválně se podívejte, jestli nenabízí i možnost návštěvy podzemí. Jedná se určitě o zajímavý nevšední zážitek z vaší dovolené, který bude tvořit třešničku na dortu ve vašem cestovatelském deníku.

(holi)

Zdroje:

https://www.thrillist.com/travel/nation/european-cities-with-crazy-underground-tunnel-systems

https://blog.musement.com/us/7-of-the-most-intriguing-underground-cities-in-europe/

https://www.nationalgeographic.com/travel/article/underground-sites

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 1
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Low-cost cestování aneb rady a triky,...

Procestovat různé kouty světa za co nejméně...

Chystáte se na cesty s domácím...

Cestovat s domácími mazlíčky není v dnešní době...

Kardiaci či diabetici na cestách? Jde...

V dnešní době si už cestování nemusí odepřít ani...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.