Lyžování v cizině: znáte pravidla a dodržujete je?

Při alpském lyžování je bezpečnost na prvním místě. Přesto někteří sportovci riskují a brázdí svahy bez helmy i cestovního pojištění. Na začátku zimní sezony proto přinášíme souhrn nejdůležitějších pravidel pro vzrušující a přitom bezpečnou lyžařskou dovolenou v zahraničí.

  1. V Alpách si můžete vybírat ze sjezdovek všech stupňů obtížnosti. Vždy volte takové, které odpovídají vašim schopnostem. Přeceňovat síly se nevyplácí, protože můžete ohrozit nejen sebe, ale i ostatní lyžaře.
  2. V některých oblastech Rakouska musejí nosit lyžařskou helmu děti do 15 let, ostatním sjezdařům je tato ochrana hlavy jen doporučena. Helmu byste si však měli pořídit automaticky s ostatní výbavou. Výrazně totiž snižuje riziko vážného zranění hlavy při pádu nebo srážce s jiným lyžařem.
  3. Nespoléhejte na svoji českou kartičku zdravotního pojištění, která by vám v případě úrazu na horách v cizině zajistila pouze základní ošetření ve státem provozovaných zařízeních. Před cestou si vyberte vhodné cestovní pojištění a nezapomeňte na pojištění odpovědnosti za způsobenou škodu. V zahraničí je poměrně běžné, že po vás osoba, kterou zraníte, bude požadovat proplacení bolestného či svých nákladů na léčbu.
  4. Lyžování mimo sjezdovku je mezi zkušenými lyžaři oblíbeným zpestřením zimní dovolené. I na tuto aktivitu byste se měli dobře připravit:
    • Při pádu masy sněhu vám může zachránit život lavinová sonda. Laviny jsou v Alpách podceňovaným rizikem, přitom hlavně v jarních měsících nejsou ničím výjimečným.
    • Sledujte sněhové podmínky v místě, na které se chystáte, a pokuste se zjistit co nejvíce informací o tamním terénu.
    • Sjezdové lyžování je rizikový sport. Nezapomeňte proto uzavřít speciální připojištění. Stejné pravidlo platí i pro snowboarding.
  5. Pamatujte, že alkohol na sjezdovku nepatří. Nejenže pomalé a zmatené reakce komplikují pohyb po svahu, ale v případě úrazu pod vlivem alkoholu by vám pojišťovna nemusela uhradit výdaje za ošetření a léčbu.
  6. Výšková nemoc nemusí trápit jen horolezce v Himálaji. Citlivější jedinci můžou její příznaky pociťovat již v nadmořské výšce 2500 metrů, tedy i v Alpách. Pokud na vás dolehne únava, rozbolí vás hlava či budete špatně spát, zkuste si příště vybrat níže položenou sjezdovku.

(pak)

Zdroje:
www.worldnomads.com
www.austria.info

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 4
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.