Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Z dovolené si kromě nezapomenutelných zážitků můžeme přivézt také nepříjemný suvenýr v podobě průjmového onemocnění. Většinou se jedná o takzvaný cestovatelský průjem nebo postinfekční dráždivý tračník. Cestovatelé vyjíždějící do zemí s nižším hygienickým standardem by se ale měli mít na pozoru také před parazitárními nákazami.

Nemoc cestovatelů

Montezumova či Faraonova pomsta, turecký klus nebo singapurský pes. Velké množství přezdívek nepříjemného průjmového onemocnění svědčí o tom, že cestovní průjem bývá častým společníkem turistů vyjíždějících do různých koutů zeměkoule. Podle statistik se s problémy potýká až každý druhý cestovatel. Cestovatelský průjem vás pravidelně postihne při návštěvě míst, jejichž klima, sociální podmínky a hygienické normy jsou odlišné od těch našich. K nákaze většinou dochází kontaminovanými potravinami a vodou. Závažnost průjmů závisí na typu bakterie, která ho vyvolala. Na vině může být bakterie Escherichia coli, ale také salmonely, shigelly nebo kampylobakter. Typický cestovatelský průjem mívá mírnější průběh, příznaky se většinou rozvíjí do 5 dnů od příjezdu do dané země. Obtíže se však mohou objevit i na konci dovolené a potrápit vás i po návratu domů.

Střeva v ohrožení

Parazitární choroby jsou méně častou příčinou cestovatelského průjmu. Mezi nejčastější patří giardióza a amébóza. Oproti bakteriální infekci se vyznačují spíše pozvolným nástupem a vleklým průběhem. Po návratu z dovolené mohou průjmy trvat i několik měsíců. Ohroženi jsou především cestovatelé navštěvující země s nízkým hygienickým standardem a horkým podnebím, tedy například Egypt, Indii, Thajsko, Vietnam nebo Mexiko.

Pokud vaše obtíže přetrvávají i po návratu z dovolené, návštěva lékaře je rozhodně namístě. Výhodou bakteriálních a parazitárních infekcí je skutečnost, že jsou poměrně rychle a dobře léčitelné antibiotiky, respektive antiparazitiky. Někdy však mohou nevítaní záškodníci odolávat delší dobu, což si vyžádá důkladnou a dlouhodobou terapii.

Průjem bez infekční příčiny

Pokud specializovaná vyšetření neprokážou přítomnost infekce a obtíže nadále přetrvávají, příčinou může být takzvaný postinfekční dráždivý tračník. Ten podle odhadů postihuje 20–30 % jedinců po prodělaném průjmovém onemocnění. Přesný mechanismus vzniku obtíží není dosud objasněn, na vině je však nejspíše porušení hybnosti střeva v důsledku infekce. Problém může být vleklý, ale správnou dietou se většinou časem upraví. Vzácněji může průjmy způsobovat nesnášenlivost laktózy nebo počínající Crohnova choroba či ulcerózní kolitida.

V neposlední řadě se viníkem může stát klostridiová infekce, která se rozvíjí po užívání antibiotik. Průjem trvající déle než týden po návratu z dovolené určitě nepřehlížejte! Jedině lékař totiž může určit pravou příčinu vašich obtíží a nasadit účinnou léčbu.

(holi)

Zdroj:
www.drwisetravel.com

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 107
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.