Zdravotní rizika cestování: nejčastější úrazy na cestách

Dopravní nehody, úrazy ve vodě nebo násilné činy. Na turisty v zahraničí číhají mnohá nebezpečí. Nečekaným příhodám však většinou můžete předejít důmyslnou prevencí. Neexistuje tak žádný rozumný důvod, proč byste se na seznamu postižených měli ocitnout i vy.

Neukázněnost turistů zabíjí nejčastěji

Podle Světové zdravotnické organizace patří mezi hlavní příčinu úmrtí a invalidity napříč celou zeměkoulí úrazy. Hlavním důvodem smrti mnoha turistů jsou také nečekané nehody v zahraničí. Ve věkové skupině 5–29 let tvoří úrazy asi polovinu smrtelných příhod. Hlavním nebezpečím tak kupodivu vůbec nejsou infekční choroby, ale neukázněnost cestovatelů. K smutnému faktu přispívá neznalost místních poměrů a dopravních pravidel a rizikové chování v rámci bezstarostného odpočinku. Nejčastější příčinou úrazů jsou dopravní nehody, násilné činy a rizika spojená s vodními radovánkami. Ve skupině cestujících žen je velkým rizikem také trestný čin znásilnění.

Nebezpečí na silnici

Odhaduje se, že každý den na silnicích zemře asi 3500 obyvatel naší planety. Cestovatelé v těchto statistikách figurují především jako chodci nebo řidiči motocyklů. Velké nebezpečí hrozí především v rozvojových zemích světa. Místní obyvatelé jsou totiž často velmi neukáznění řidiči. Smrtelné úrazy se však cestovatelům nevyhýbají ani v mnoha evropských státech. Mezi bezpochyby nejrizikovější země patří kupříkladu Egypt, Indie, Mexiko, Dominikánská republika nebo Čína.

Tipy pro bezpečnou jízdu

  • Bezpečnostní pásy. Při jízdě jakýmkoliv dopravním prostředkem mějte vždy zapnutý bezpečnostní pás. V případě cestování s dětmi uvažujte o pořízení dětské sedačky.
  • Nebezpečí za volantem. Vyhněte se cestování oblastmi s vysokou chudobou obyvatelstva. Na zdejších místech hrozí větší riziko přepadení a dalších násilných činů. Pokud těmito místy přesto budete projíždět, nikdy to nečiňte v nočních hodinách.
  • Jízda na motocyklu. Při jízdě vždy používejte přilbu, v případě nutnosti si ji můžete přivézt z domova. Na dvoukolový motorový prostředek nesedejte, pokud s řízením motocyklů nemáte příliš velké zkušenosti. Pobyt v zahraničí určitě není vhodná doba k získávání jízdních zkušeností.
  • Alkohol. Před usednutím za volant nekonzumujte alkohol a vyhněte se jízdě s osobami pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek.
  • Mobilní telefony. Za jízdy netelefonujte, v mnoha státech platí přísný zákaz používání mobilních telefonů během jízdy. Ačkoliv mnoho místních může činit pravý opak, určitě nenapodobujte jejich chování.
  • Hromadné dopravní prostředky. Nejezděte přeplněnými dopravními prostředky. Pokud chcete využívat služeb taxi, informujte se v cestovní kanceláři nebo u místních, které z nich jsou bezpečné a spolehlivé.
  • Chodci. Dopravní cesty v některých státech spíše připomínají rušně žijící mraveniště. Buďte ve střehu při přecházení silnice, a to zejména v zemích, kde se jezdí po levé straně vozovky. Pokud si nejste jisti bezpečností provozu, nechte se provést někým z místních.

Zranění ve vodě

Mezi nejčastější smrtelné úrazy při pobytu ve vodě patří utonutí. Nebezpečné jsou zejména oblasti se zrádnými podmořskými proudy. Mořské vody také skrývají rizika v podobě ježků, medúz či korálů. Vždy se předem informujte o rizicích, která na vás mohou číhat pod vodní hladinou. Pokud nejste dobří plavci, nepouštějte se daleko od mělčiny. Samostatnou kapitolu tvoří alkoholové opojení. Slunce, alkohol a teplé podnebí totiž dokážou zamotat hlavu nejednomu cestovateli. Před pobytem ve vodě tedy nekonzumujte žádné alkoholické nápoje nebo raději zůstávejte na mělčině. Milovníci vodních adrenalinových sportů by měli svá dobrodružství podnikat s certifikovaným průvodcem.

Násilné činy

Násilí je přední problém veřejného zdravotnictví a cestování. Každý rok přijdou o život kvůli násilnostem téměř 2 miliony lidí. Turisté jsou totiž v zahraničí považováni za bohaté, naivní a nezkušené cíle. Cestování v oblastech s vysokou chudobou, v době občanských nepokojů, pod vlivem alkoholu a omamných látek přináší mnoho rizik. Abyste se nestali nápadným cílem násilníků, omezte cestování v noci a ven raději vyrážejte s doprovodem. Turisté by v zahraničí taktéž neměli vystavovat na odiv drahé oblečení a doplňky. Při ubytování si raději zařiďte pokoj ve vyšších patrech a důkladně zamykejte okna i dveře. Samozřejmostí by mělo být uchovávání cenností v trezorech. Pokud se přece jenom ocitnete tváří v tvář násilníkovi, raději neklaďte odpor a odevzdejte veškeré cennosti. Ihned poté celý incident nahlaste na místním velvyslanectví a postupujte v souladu s místní policií. Ženy by v zahraničí neměly cestovat osamoceny a nosit vyzývavé oblečení.

Cestování bezesporu přináší mnoho zajímavých zkušeností a zážitků. Při vašem putování vás však může potkat mnoho nebezpečných nástrah. Raději se vždy řiďte bezpečnostními pokyny dopravní kanceláře, ministerstva zahraničí nebo místních obyvatel. Chcete si přece přivézt krásné vzpomínky, a ne hrůzostrašné zážitky. Od věci rozhodně není ani uzavření cestovního pojištění, které vás ochrání v případě vzniku úrazů, krádeží a trestných činů.

(holi)

Zdroj: wwwnc.cdc.gov

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 3089
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.