Výšková nemoc: neviditelný postrach horské turistiky

Vysokohorské prostředí klade na člověka značné nároky v podobě chladu, nízké vlhkosti, ultrafialového záření a sníženého tlaku vzduchu. Největším problémem je nízký obsah kyslíku ve vzduchu, který může způsobit závažnou zdravotní komplikaci – tzv. výškovou nemoc. Jak konkrétně se projevuje a jak je možné s ní bojovat, se dozvíte v následujícím textu.

S výškou ubývá kyslík

Se stoupající nadmořskou výškou je ve vzduchu nižší koncentrace kyslíku, ve výšce kolem 3000 metrů nad mořem dochází ke snížení množství kyslíku o 1/3 v porovnání s množstvím na úrovni mořské hladiny. Přibližně od této nadmořské výšky může dojít k projevům výškové nemoci. Netýká se ale každého cestovatele. Záleží především na celkovém zdravotním stavu, nadmořské výšce, rychlosti výstupu do této výšky a délce pobytu v ní. Určitý podíl má také genetická výbava a věk.

Projevy výškové nemoci

Výšková nemoc je zastřešující pojem pro více typů potíží. Mezi tři základní projevy nedostatku kyslíku při pobytu v horském prostředí patří:

  • Akutní horská nemoc. Jedná se o nejčastější a současně nejmírnější formu výškové nemoci. Příznaky jsou podobné kocovině po nadměrné konzumaci alkoholu. Hlavním příznakem je bolest hlavy, která bývá doprovázena únavou, nechutenstvím, nevolností a někdy i zvracením. Bolest hlavy se objevuje typicky za 2–12 hodin po dosažení vyšší nadmořské výšky, což je většinou během první noci nebo ráno po probuzení. 
  • „Výškový“ otok plic. Může se objevit samotný nebo v kombinaci s akutní horskou nemocí a otokem mozku. Jedná se o závažnou komplikaci projevující se dušností při námaze, postupně však i v klidu, zrychleným dechem, kašlem a únavou. Při závažném otoku plic dojde k poruše okysličení krve a k rozvoji takzvané cyanózy neboli modravého zbarvení kůže a sliznic. Závažný otok plic může vyústit v poruchu vědomí až bezvědomí.
  • „Výškový“ otok mozku. Nejzávažnější komplikaci, která je naštěstí poměrně vzácná, představuje otok mozku způsobený nedostatkem kyslíku. Jedná se o postupně zhoršující se stav vědomí, který je možné přirovnat k otravě alkoholem. Nejprve dochází k poruchám chování, podrážděnosti a závratím a postupně se rozvíjí halucinace, poruchy rovnováhy a dalších nervových funkcí a stav může vyústit až do bezvědomí.

Prevence je naprostý základ

Výšková nemoc tedy může způsobit závažné komplikace. Naštěstí existují postupy, jak snížit riziko jejího rozvoje:

  • Nejprve je vhodné vystoupat do výšky kolem 2750 metrů nad mořem, kde je doporučena jednodenní aklimatizace. Následně se doporučuje každý den překonávat pouze 500 výškových metrů a po každých 1000 metrech věnovat jeden den aklimatizaci v dané nadmořské výšce.
  • Během prvních 48 hodin ve vyšší nadmořské výšce je vhodné vyhnout se alkoholu, pokud naopak holdujete kofeinu, nepřerušujte jeho příjem.
  • Prvních 48 hodin pobytu ve vyšší nadmořské výšce se snažte fyzicky šetřit.
  • Současně je vhodné měsíc před plánovaným výstupem absolvovat alespoň 2denní aklimatizaci ve výšce kolem 3000 metrů nad mořem.
  • V prevenci výškové nemoci se uplatňují také některé léky. O možnosti jejich užívání se před odjezdem poraďte s lékařem.

Léčba mírnějších forem výškové nemoci spočívá v klidovém režimu spojeném s aklimatizací a eventuálně s přechodným sestupem do nižší nadmořské výšky (postačí již sestup o 300 metrů). Těžší formy často vyžadují urgentní lékařskou pomoc spojenou s převozem a pobytem na jednotce intenzivní péče. Při vysokohorské turistice je tak vhodné uzavřít kvalitní cestovní pojištění, které pokryje náklady na případnou léčbu.

(holi)

Zdroj: https://wwwnc.cdc.gov/travel/yellowbook/2020/noninfectious-health-risks/high-altitude-travel-and-altitude-illness

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 3
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.