Za teplem na exotické ostrovy? Nejen romantika, ale i riziko nedostupné zdravotní péče

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně chystá vyrazit ohřát do exotických krajů. Záležitost je to jistě lákává, ovšem je důležité si uvědomit, že tyto lokace pro cestovatele představují v mnoha ohledech vyšší rizika. Na co všechno si dát pozor, aby se z vysněné dovolené nestala spíše noční můra?

Cestovatelský průjem může potrápit

Existují různé typy cestovatelů – jedni stráví dovolenou v hotelovém komplexu, aniž by vystrčili nos, druzí naopak vezmou batoh na záda a valnou část dovolené pobývají v méně bezpečných částech dané země. Podle toho by se měl odvíjet i obsah zabaleného zavazadla. Jeho součástí by však měla být vždy řádně vybavená lékárnička. Ta by měla kromě základního obvazového materiálu obsahovat léky proti bolesti a teplotě, ale také léky proti cestovatelským průjmům. Střevní potíže totiž patří mezi nejčastější nemoc cestovatelů vůbec. Za jejich vznikem stojí především bakteriální či virová infekce z kontaminované vody či nevhodně upraveného jídla. Vodu proto kupujte vždy balenou, do drinků si nenechte přidávat led a vyhýbejte se pouličnímu stravování.

Nebezpečná malárie, ale i další exotické nemoci

Kromě cestovatelského průjmu vás mohou ve vysněné destinaci potrápit různé exotické nemoci. Přitom platí, že čím dále za humna cestujeme, tím většímu počtu bakterií, virů a parazitů jsme vystaveni. Typicky se jedná o malárii, žlutou zimnici, horečku dengue, ziku, žloutenku, břišní tyfus, tetanus, vzteklinu a mnoho dalších. S většinou cestovatelských nákaz se můžeme setkat v rovníkových oblastech. Naštěstí máme v dnešní době proti mnohým z nich k dispozici účinné očkování. Před samotným odjezdem do dané destinace je tedy důležité si zjistit povinná a doporučená očkování, a to s dostatečným předstihem, aby byla očkovací látka včas aplikována.

Kvalitní zdravotní péče není samozřejmost

Dalším specifikem exotických zemí je možná nedostupnost zdravotní péče. Pozor si dejte na velké vzdálenosti nemocnice od místa vašeho pobytu. U dovolené na ostrovech představuje problém komplikovaný transport k lékaři, k němuž se využívá vrtulník, hydroplán nebo záchranářská loď. Běžně se také můžete setkat s nedostatečně vybaveným zdravotnickým zařízením, nedostatkem kvalifikovaného personálu či prodlouženou čekací dobou na vyšetření. Jsou země, jako například Turecko, kde je zdravotní péče srovnatelná s tou v ČR, problémem je však její vysoká cena. Tamní zdravotnická zařízení jsou koncentrována do několika málo míst, která si často diktují vlastní podmínky. Pozor také na nadbytečnou péči v některých destinacích, kdy je snaha místních zdravotnických zařízení vydělat na potížích cestovatelů.

Jak postupovat v případě zdravotních obtíží

Poptávka po exotických destinacích každoročně stoupá, nicméně značná část cestovatelů stále podceňuje možná zdravotní rizika, která na ně během dovolené čekají. Absolvovat očkování, zajistit si vhodné cestovní pojištění, zjistit si informace o tamní zdravotní infrastruktuře – to vše jsou nesmírně důležité součásti samotné cesty, které vám mohou zachránit dovolenou. V případě, že se nějaké zdravotní potíže během cesty objeví, vždy nejprve kontaktujte asistenční službu, jež je součástí vašeho cestovního pojištění, která vám poradí další postup a nasměruje vás do prověřené nemocnice. V opačném případě by se mohlo stát, že se dostanete do péče šarlatána nebo vás ošetření vyjde velmi draho.

(mraf)

Zdroje:

https://odbornost.avenier.cz/cz/zdravotni-rizika-na-cestach-a-specifika-cestovani-z-pohledu-specializovane-pojistovny

https://moneymag.cz/pojisteni/9988-komplikace-na-dovolene-pozor-nejen-na-chorvatske-ostrovy-zdravotni-pece-je-omezena

 

 

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 0
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Low-cost cestování aneb rady a triky,...

Procestovat různé kouty světa za co nejméně...

Chystáte se na cesty s domácím...

Cestovat s domácími mazlíčky není v dnešní době...

Kardiaci či diabetici na cestách? Jde...

V dnešní době si už cestování nemusí odepřít ani...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.