Zpestření dovolené aneb zvířata na dosah ruky

Je libo selfie ze hřbetu slona, plavání mezi žraloky nebo jízdu sněhovými závějemi se psím spřežením? Cestování moderní doby nabízí mnoho lákadel – stačí popustit uzdu své fantazii a splnit si dávné sny.

Nedílnou součástí dnešních dovolených bývají i zážitky se zvířaty. Vesměs nabízejí nesmazatelnou vzpomínku malým i velkým cestovatelům. Vybírat si můžete z mnoha možností.  

  • Potápění se žraloky. Nedaleko mexického ostrova Holbox se nachází místo, kam žraloci každý červen, červenec a srpen vyrážejí za potravou. Okolní potápěčské agentury vám pomohou dostat se až do bezprostřední blízkosti těchto podvodních predátorů. Obdobnou příležitost mají i cestovatelé v Belize a Hondurasu.
  • Jízda na velbloudu. Cestování na hrbech „korábů pouště“ je neodmyslitelnou součástí arabského světa. V turistických letoviscích severní Afriky a Blízkého východu máte možnost okusit ne zrovna pohodlnou, ale určitě nezapomenutelnou jízdu na velbloudech.
  • Šnorchlování s delfíny. Plavání s jedním z nejinteligentnějších tvorů na celém světě je opravdu skvělá věc. Šnorchlování s delfíny je v současnosti velmi rozšířené, vydat se můžete do jednoho z četných delfinárií nebo se s nimi můžete setkat na otevřeném moři, například u egyptského letoviska Marsa Alam.
  • Výlet se psím spřežením. Smečka psů vás táhne vstříc mrazivému větru do sněhem zasypané skandinávské přírody. Jde o nezapomenutelný adrenalinový zážitek, obzvláště v době trvání polární záře, tedy mezi prosincem a únorem.
  • Po stopách lesního muže. Ačkoliv to tak na první pohled může vypadat, nejedná se o výlet za proslulým yettim, ale za lidoopy do jihovýchodní Asie. Orangutan totiž v malajštině znamená „lesní muž“. Do přírodní rezervace tohoto ohroženého tvora se můžete vydat na ostrov Borneo.
  • Svět ze hřbetu slona. Jízda na slonech je v současné době doménou Thajska a dalších států jihovýchodní Asie, kam se ročně vydávají tisícovky turistů. Pokud už podniknete tak dalekou cestu, určitě by ve vašem albu neměla chybět fotografie, která zachycuje svět ze hřbetu slona.
  • Ošetřovatelem v zoo. Ráno dostanete pracovní oděv, uklidíte nepořádek v pavilonu žiraf, nakrmíte divoké šelmy a po obědě se vydáte na cvičení lachtanů. Tak nějak vypadají akce „povolání na zkoušku“, mezi něž se řadí například práce ošetřovatele v zoo. V rámci zážitků se zvířaty se však na jeden den můžete stát i pastevcem, farmářem nebo cvičitelem dravých ptáků.
  • Mazlení s pandou. Čínská rezervace nabízí opravdu unikátní zážitek. Spolu se zkušenými ošetřovateli se celý den staráte o pandy a odměnou vám bude pomazlení se s tímto chlupatým medvědem.

S cestovkou, nebo na vlastní pěst

Pokud máte rádi setkání se zvířaty opravdu zblízka, rozhodně je z čeho vybírat. Mezi další zajímavé aktivity patří například pozorování velryb kolem Nového Zélandu, putování za šimpanzi v Tanzanii nebo výlet na slavné Galapágy. Existují v zásadě dvě možnosti, jak si akci zařídit. Buď můžete zážitky se zvířaty spojit s fakultativním výletem v rámci dovolené s cestovní kanceláří, nebo si lze vše naplánovat na vlastní pěst. Ať už se rozhodnete jakkoliv, nezapomeňte na uzavření cestovního pojištění. Domácí i divoká zvířata totiž představují i hrozbu. Jejich případné útoky znamenají riziko ošklivých zranění, ale také přenosu infekčních chorob.

(holi)

Zdroje:
www.audleytravel.com
www.globalanimal.org
cestovani.lidovky.cz

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 5247
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.