Výstup na „třítisícovku“ vyžaduje pečlivou přípravu. Nepodceňte ji!

Milujete dobrodružství, dechberoucí výhledy a překonáváte rádi výzvy? Pak se vydejte prozkoumat horské třítisícovky. Alpy, Dolomity či Vysoké Taury vás odmění scenériemi, na které jen tak nezapomenete. Připravili jsme pro vás několik konkrétních typů, kam můžete vyrazit i tehdy, pokud nejste zkušený horský cestovatel. Nezapomeňte však, že znalost podmínek, volba správného vybavení a důraz na bezpečnost by měly být vždy nejdůležitější prioritou.

Dolomity pro začátečníky

Pokud patříte mezi začátečníky, a přitom byste rádi zdolali nějakou „snadnou třítisícovku“, pak vyražte na Piz Boè (německy Boespitze) v Jižním Tyrolsku. Ke zdolání této 3152 metrů vysoké hory není třeba žádného speciálního vybavení. Nutností je pochopitelně řádná pevná obuv, trekové hole a pro méně odvážné ferratový set a sedák. Pokud začnete v sedle Pordoi, pak cesta na vrchol bude měřit necelých 5 km a dosáhnete při ní převýšení téměř 1000 výškových metrů. Na cestu tam a zpět vám bude stačit jediný den. Pro vysokohorské nadšence je pak možné sestoupat pomocí zajištěných tras neboli ferrat, avšak pozor, najdete zde jedny z nejtěžších a technicky nejnáročnějších ferrat, kde je nutností dobré technické vybavení.

I milovníci Alp si přijdou na své

Za další snadnou třítisícovkou se můžete vydat do Stubaiských Alp. Vrchol Sulzkogel těsně překračuje tuto nadmořskou výšku. Výstup můžete začít v horském letovisku Kühtai, následně vás bude čekat tisíc výškových metrů na necelých sedmi kilometrech. Zpátky je nejlepší návrat stejnou cestou. Ani na této trase není třeba žádné speciální vybavení.

O pár desítek kilometrů jižněji v Ötztalských Alpách můžete vyzkoušet další z jednodušších třítisícovek – Wildes Mannle. Ideální místo pro začátek cesty je ve vesničce Vent, případně je možné si cestu zkrátit a vyjet lanovkou k pastvině Stablein ve výšce 2356. Na delší trase nastoupáte přes 1100 výškových metrů a čeká vás pětikilometrový trek jedním směrem. Při využití lanovky si cestu zkrátíte o 2 kilometry. Zpáteční cestu můžete jít okruhem přes chatu Breslauer Hütte, následně k potoku Rofenache a zpět do vesnice Vent. Celý okruh měří kolem 12 kilometrů. Jde o středně náročnou okružní túru, která je velice pestrá a zahrnuje výstup na vrchol, cestu v těsné blízkosti ledovce, návštěvu horské chaty a přechod rokle přes visutý most.

Řádná příprava a vybavení je základ

Pokud vás některá námi zmiňovaná trasa zaujala, neváhejte a běžte do toho. Nezapomeňte však túru přizpůsobit své aktuální fyzické kondici. Předem vyzkoušejte veškeré osobní vybavení a naučte se s ním zacházet dřív, než odjedete do hor. Před samotným výšlapem si ověřte předpověď počasí, plán cesty dle toho případně upravte a řiďte se pochopitelně také časovými možnostmi. Sdělte někomu svoji předpokládanou trasu, cíl a také předpokládaný čas návratu pro případ, že by během cesty nastaly nějaké potíže. Velmi užitečné je mít v telefonu uložená čísla na místní horskou a záchrannou službu. Přibalte si lékárničku, náhradní oblečení, brýle, pokrývku hlavy a také dostatek jídla a vody. Další vybavení jako hole, mačky a nesmeky volte podle náročnosti trasy.

Nikdy nepřeceňujte svoje síly

Když už se vydáte na cestu, zvolte první půl hodinu pomalejší tempo, aby se váš organismus dobře zahřál a připravil na zátěž. Během cesty hodně pijte, ne však alkohol ani nápoje obsahující kofein a konzumujte stravu bohatou především na sacharidy. Pauzu si dělejte každé 2 až 3 hodiny, a to i v případě, že nemáte hlad ani žízeň. Mějte na paměti, že při fyzickém výkonu dochází pocením k nadměrným ztrátám vody a minerálů. Ve vysokých nadmořských výškách není zanedbatelná ani ztráta vody dýcháním. Dehydratace vede ke snížení pozornosti, rychleji nastupuje únava a tím stoupá riziko úrazu. V případě, že se zhorší počasí, sestupte. Pokud vás zastihne bouřka, nezůstávejte pod stromy či sloupy elektrického vedení, ani se neukrývejte v malých jeskyních. V případě zranění, nebo pokud se nebudete cítit dobře, sestupte. Sledujte svoji aktuální pozici na mapě, případně používejte GPS navigaci, může to velmi pomoci v případě nouzové záchrany.

Se zlepšujícím se vybavením a znalostmi se hory stávají dostupné široké veřejnosti. Lidé se snaží neustále překonávat vyšší a vyšší nadmořské výšky. Ať už se vydáte na jednodenní túru, nebo několikadenní trek, nezapomeňte na správné pojištění. Klasické cestovní pojištění rozhodně nekryje vysokohorskou turistiku na 3000 m.n.m. K těmto účelům je potřeba sjednat pojištění rizikových či extrémních sportů, a ne všechny pojišťovny jej nabízejí.

(mraf)

 

Zdroje:

1. Alpy pro všechny. Webové sídlo, 2019. Dostupné na: https://alpyprovsechny.cz

2. Kubalová J. Rizika pohybu v horském prostředí. Masarykova univerzita, Fakulta sportovních studií, 2011. Dostupmé na: www.fsps.muni.cz/sdetmivpohode/kurzy/hory/uvod.php

3. Hrubý J. Výstup na Piz Boè – nejlehčí třítisícovku v Dolomitech.Svět oudooru, 13. 9. 2017. Dostupné na: www.svetoutdooru.cz/hory/dobyvani-gruppo-del-sella-aneb-jak-je-to-s-billboardem-na-piz-boe

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 0
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Láká vás netradiční cestování? Co...

Sníte o exotické dovolené, při které se podíváte...

Olympiádo v Paříži, vítej!

Olympijské hry ve Francii se nezadržitelně blíží....

Výstup na „třítisícovku“ vyžaduje...

Milujete dobrodružství, dechberoucí výhledy a...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.