Vyrážíte na dovolenou za hranice? Seznamte se s nejčastějšími infekcemi v okolí ČR!

Kromě koronaviru vás v okolních státech mohou potkat další závažné infekční choroby, například klíšťová encefalitida, ale také exotičtější západonilská horečka. Region, ve kterém se nachází naše země, patří sice z hlediska infekčních chorob mezi ty bezpečnější, je však třeba mít se na pozoru.

Pozor na klíšťata!

Klíšťata přenášejí řadu infekčních chorob, mezi ty nejčastější patří lymeská borelióza a klíšťová encefalitida. Závažnější encefalitida je rozšířena od východu Francie po západní oblast Uralu (na východ od Uralu přenáší onemocnění příbuzný virus). Jedná se o sezónní infekci s vrcholem výskytu od dubna do října, klíšťata jsou však vlivem teplejšího počasí aktivnější po větší část roku, a onemocnění tak mohou přenášet prakticky po celý rok. Tyto klíšťatovité roztoče můžete potkat i v městských parcích, a dokonce i ve stále vyšších nadmořských výškách. Očkování proti klíšťové encefalitidě a ochrana před klíšťaty jsou tak nepsanou povinností v podstatě pro všechny jedince.

Komáři představují další riziko

Komáři odjakživa představovali nepříjemnou součást letního období. V posledních letech může jejich bodnutí vyvolat kromě svědivého pupínku i další problémy. Komáři jsou přenašeči řady závažných infekcí. Ty se původně ve středoevropském regionu nenacházely, vlivem oteplování a masivní turistiky však dochází k jejich rozsevu i ve zdejších oblastech. Příkladem může být západonilská horečka, která se vyskytovala i na jižní Moravě. V letošním roce bylo naštěstí zaznamenáno pouze několik případů v Bulharsku a Řecku. Mezi další importované nákazy patří například virus dengue nebo chikungunya (vyvolávající bolestivé onemocnění). Ochrana před komářím bodnutím je tak velmi důležitá i při cestě k našim sousedům, a to zejména směrem na jih a jihovýchod od našich hranic.

Nepodceňujte „běžné“ infekce

Hrozba ostatních infekčních nemocí je u nás podobná jako například v Německu, Rakousku, Maďarsku, Chorvatsku, Itálii, Slovinsku a v dalších zemích. Se kterými nebezpečnými infekcemi se můžete setkat? Mezi ty nejčastější patří:

  • infekční žloutenka typu A a B,
  • meningokokové infekce,
  • pneumokokové infekce,
  • chřipka,
  • příušnice,
  • spalničky,
  • zarděnky.

Riziko přenosu těchto nákaz lze eliminovat očkováním, děti jsou proti většině z těchto infekcí očkovány v povinném či doplňkovém očkovacím kalendáři. Pravděpodobnost, že onemocníte závažnou infekční nákazou při cestě k našim sousedům, je sice nízká, přesto však existuje. Kromě dodržování základních pravidel hygieny a očkování je vhodné uzavřít cestovní pojištění, které vám v případě potřeby pomůže.

(holi)

Zdroj: http://atlas.ecdc.europa.eu/public/index.aspx

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 1
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Low-cost cestování aneb rady a triky,...

Procestovat různé kouty světa za co nejméně...

Chystáte se na cesty s domácím...

Cestovat s domácími mazlíčky není v dnešní době...

Kardiaci či diabetici na cestách? Jde...

V dnešní době si už cestování nemusí odepřít ani...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.