Vyměňte Alpy za Kavkaz. Rájem lyžařů se stává Gruzie!

Nadcházející lyžařská sezóna už pomalu, ale jistě klepe na dveře. Pokud jsou pro vás české sjezdovky malé a přeplněné a alpská střediska zase příliš předražená, co takhle vyzkoušet něco nového? Gruzie se v posledních letech stává synonymem nejenom pro lahodné víno a jídlo, bohatou historii a divoký noční život, ale také pro řadu zajímavých lyžařských destinací.

Hurá na Kavkaz!

Pohoří Kavkaz zaujímá přibližně 60 % rozlohy Gruzie a je svými klimatickými podmínkami ideální nejenom pro letní horskou turistiku, ale také pro zimní sporty. Zvěsti o nenápadném lyžařském klenotu východní části Evropy se přitom šíří velmi rychle. V sezónách 2018 a 2019 navštívil tamní horské svahy pětinásobný počet lyžařů než v období před pěti lety. I přesto lyžařská střediska alespoň prozatím nejsou tak přeplněná jako například v Alpách.

Cesta letadlem do hlavního města Tbilisi trvá přibližně tři a půl hodiny, dalších několik hodin poté zabere dojezd do samotných lyžařských středisek. I když delší cestování může někoho odradit, návštěva gruzínských hor určitě stojí za to. Rostoucí lyžařská střediska nabízejí turistům desítky kilometrů sjezdovek za zlomek ceny v porovnání s alpskými rezorty, horské scenérie jsou přitom opravdu dechberoucí.

Pro rodiny s dětmi i vyznavače adrenalinu

V současnosti je možné v Gruzii navštívit několik horských středisek, která jsou určena pro začátečníky, rodiny s dětmi, pokročilé lyžaře, ale také pro vyznavače skialpinismu či takzvaného freeride lyžování. Nejoblíbenější lyžařské středisko Gudauri se nachází přibližně dvě a půl hodiny cesty automobilem severně od hlavního města Tbilisi. Návštěvníkům nabízí pobyt v moderních lyžařských rezortech, desítky kilometrů sjezdovek, lekce lyžování v anglickém jazyce pro začátečníky, ale také sjezdové lyžování pro milovníky adrenalinu.

Další středisko Bakuriani se nachází také přibližně dvě a půl hodiny cesty západně od Tbilisi a je v porovnání s Gudauri levnější, klidnější a vhodné pro děti. Lyžařské středisko Mestia, které leží několik hodin cesty od hlavního města, je naopak vhodnější pro středně pokročilé a pokročilé lyžaře a nabízí unikátní vhled do gruzínské kultury s levným ubytováním. Vyznavače skialpinismu a freeride lyžování pak potěší návštěva oblastí Bakhmaro a Racha.

Jiný kraj, jiný mrav

Gruzie je pro turisty aktuálně poměrně bezpečnou destinací, vzhledem k historii lokálních politických konfliktů je však zapotřebí sledovat současnou situaci, a to například prostřednictvím portálu Ministerstva zahraničních věcí České republiky. V rámci návštěv lyžařských středisek je doporučena zvýšená opatrnost, jelikož v nich často nejsou dodržována základní bezpečnostní opatření. Při jízdě mimo upravené sjezdové tratě je nezbytné dopředu si prověřit terén kvůli lavinovému nebezpečí a dbát pokynů horské služby a policie.

Největší nebezpečí hrozí turistům v dopravě, protože místní řidiči pravidla provozu nedodržují nebo ignorují. Ojedinělá také není drobná kriminalita v podobě krádeží. Uzavření cestovního pojištění před návštěvou Gruzie je tak nanejvýše doporučené.

(holi)

Zdroje:

https://www.journalofnomads.com/skiing-in-georgia/

https://edition.cnn.com/travel/article/georgia-skiing-destination/index.html

https://www.mzv.cz/jnp/cz/encyklopedie_statu/asie/gruzie/cestovani/index.html

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 15
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Chystáte se na cesty s domácím...

Cestovat s domácími mazlíčky není v dnešní době...

Kardiaci či diabetici na cestách? Jde...

V dnešní době si už cestování nemusí odepřít ani...

Vlakem křížem krážem Evropou aneb...

V dnešní uspěchané době může cestování vlakem...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.