Známé i méně známé ostrovy Evropy. Na který z nich vyrazíte?

Ibiza, Kréta, Sicílie, Hvar, Korsika, Sardinie – to jsou všechno dobře známé ostrovy Evropy, které každoročně navštíví mnoho turistů anebo o nich alespoň slyšelo. Věděli jste ale, že jich je mnohem více? V Evropě je podle odhadů kolem 2400 obydlených ostrovů, které jsou rozesety v mořích a oceánech od dalekého severu až po hranice Afriky. Na své si tak přijdou milovníci drsné přírody i příznivci pohodové plážové dovolené.

Od severu k jihu

Nejsevernějším ostrovem Evropy je Rudolfův ostrov, patřící do souostroví Země Františka Josefa. Milovníci historie jistě tuší, že ostrov byl pojmenován po princi Rudolfovi, synovi Františka Josefa I. Dříve byl výchozím bodem pro dobývání severního pólu, v současnosti se do oblasti souostroví běžně podnikají organizované zájezdy. Ačkoliv by se mohlo zdát, že se jedná o pouhý ledový ostrůvek, opak je pravdou. Ostrov je velmi členitý s nádhernými přírodními scenériemi a bohatou faunou. Není zde například nouze o setkání s ledním medvědem.

Nejjižnějším ostrovem Evropy je řecký ostrov Gavdos, který je situován jižně od Kréty. Jedná se o bájný ostrov, kde nymfa Kalypsó věznila řeckého hrdinu Odyssea. V této tradici volně pokračuje, v současnosti je pro svůj klid a nádherné pláže rájem nudistů, dobrodruhů a volnomyšlenkářů. Na tento malý ostrov se lze dostat jedině trajektem z Kréty.

Od nejmenšího po největší

Najít nejmenší ostrov není zdaleka tak jednoduché, definice se totiž různí. Mezi ty nejmenší patří například portugalský ostrov Armona, který je navzdory rozloze 1,2 km2 hojně navštěvovanou turistickou destinací. Po Evropě jsou však rozesety stovky dalších malých ostrůvků, z nichž některé jsou obydlené a některé zcela pusté. Největším ostrovem je pak Velká Británie, následovaná Islandem s více než dvakrát menší rozlohou a na třetím místě Irskem.

Od masově vyhledávaných po oázy klidu

Mezi oblíbené prázdninové destinace patří kromě „klasických“ destinací v podobě Mallorky, Sardinie, Korsiky či řeckých a chorvatských ostrovů také Azory, Madeira, Capri nebo Kotor. Všechny ostrovy spojuje malebná příroda, prosluněné pláže, dobré jídlo a rušný turistický život. Pokud chcete ale na dovolené zažít více klidu, musíte do těchto destinací vyrazit mimo sezónu nebo vyhledat jiné ostrovy, které zatím nejsou turisty tak vyhledávané. Jedná se například o ostrov Mljet v Chorvatsku, Allonisos a Andros v Řecku, Mainland ve Skotsku nebo souostroví Lofoty v Norsku.

Sečteno a podtrženo, Evropa je rájem ostrovů. Stačí jenom chvíli hledat a každý z nás si určitě najde ten, který jej chytí za cestovatelské srdce. V dnešní době se dá poměrně snadno dostat na jakýkoliv z nich, takže záleží pouze na vašich preferencích a finančních možnostech. Ať už vaše kroky budou směřovat kamkoliv, vstupte na ostrov suchou nohou s cestovním pojištěním, jež vás ochrání v případě nenadálých potíží.

(holi)

Zdroje:

1. https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/STUD/2021/652239/IPOL_STU(2021)652239(SUM01)_EN.pdf

2. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_islands_by_area#Islands_20%E2%80%9350_km2

3. https://www.isolatedtraveller.com/smallest-island-in-europe/

4. https://www.traveller.com.au/the-10-most-underrated-european-islands-gs7fgr

5. https://www.europeanbestdestinations.com/best-of-europe/best-islands-in-europe/

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 2
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.