Vybírejte chytře. Rozdíly v cenách letenek mohou být značné!

Chystáte-li se letecky do zahraničí, čeká vás možná ne právě lehké rozhodování ohledně pořízení letenky. Je výhodnější koupit ji přímo u přepravní společnosti, nebo si vybrat nejvhodnější spoj přes stránky cestovního portálu? A jaký je mezi tím vlastně rozdíl? Více napoví následující řádky.

Hlavní odlišnost mezi portálem letecké společnosti a agentury tkví v tom, že letecké firmy nabízejí pouze vlastní linky, popřípadě i linky svých speciálních partnerů. Portály agentur naopak využívají některé z globálních distribučních systémů, které obsahují nabídku několika set leteckých dopravců. Poskytují vám tak jednoduchou možnost výběru bez nutnosti procházet internetové stránky jednotlivých leteckých společností. Má to však háček. Nízkonákladové firmy totiž nabízejí své letenky pouze nebo především přes svoje vlastní internetové stránky. Na webech leteckých agentur tak jejich spoje nenaleznete vůbec nebo jen v omezeném počtu.

Mrkněte ke konkurenci 

Misky vah se při rozhodování mezi leteckou společností a agenturou přichylují spíše k volbě letecké agentury. Tyto portály totiž nabízejí více konkurenčních spojení, a vy tak máte možnost si podle osobních preferencí vybrat tu nejvhodnější alternativu.

  • Pokud se rozhodnete pro určitou leteckou společnost, vždy si před nákupem letenky porovnejte cenu konkrétního spoje s alespoň jednou další přepravní firmou. Rozdíly mezi částkami mohou být opravdu zásadní.
  • Srovnávejte však jen ceny za přepravu ve stejné dny nebo v obdobném časovém rozpětí. V opačném případě totiž získáte zkreslené výsledky, kdy může mít „dražší“ společnost v jiný termín dostatek míst v letadle za nižší cenu.
  • Pokud si chcete být opravdu jistí, že kupujete tu nejvhodnější letenku, lze využít služeb takzvaných agregátorů. Tyto internetové portály porovnávají ceny letenek z mezinárodních nabídek a webových stránek leteckých společností, včetně těch nízkonákladových. 

Rychlost úspěch nezaručí 

Na otázku, kdy je nejvýhodnější letenku koupit, bohužel neexistuje jednoznačná odpověď. Většina společností zjednodušeně řečeno rozděluje místa v letadle do několika cenových skupin. Pro lepší ilustraci tak například 200 sedaček může být rozlišeno na 4 skupiny po 50 místech, přičemž cena za sedačku se v jednotlivých skupinách různí. Na prodej jde nejdříve 50 nejlevnějších míst, a když se vyprodají, přichází na řadu dražší skupina a tak dále. Logicky by se tak mohla nabízet úvaha, že čím dříve letenku pořídíte, tím lépe. Zejména u klasických leteckých společností se ale náhle může objevit nižší cena, která byla třeba před měsícem ještě nereálná. Důvody tohoto jevu mohou být v zásadě dva. Buď se do prodeje vrátila zarezervovaná místa, která nebyla zaplacena, nebo firma snižuje cenu v reakci na pomalý prodej.

Pokud této cenové politice nerozumíte, nezoufejte, nejste v tom sami. Způsob stanovování cen letenek totiž často nemívá vůbec žádnou logiku – v letadle tak vedle sebe mohou sedět dva cestující, kteří za stejná místa zaplatili i několikanásobně více či méně. V každém případě je při pořizování letenky vhodné zakoupit též cestovní pojištění, které ochrání vás i vaše zavazadla před případnými nesnázemi.

(holi)

Zdroj:
www.chytreletani.cz

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 2338
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.