Za romantikou nejen na Valentýna aneb tipy na výlety ve dvou

Možná patříte mezi příznivce svátku všech zamilovaných svatého Valentýna, který každoročně připadá na 14. února. Rádi si dopřejete výlet na romantické místo, zajdete na slavnostní večeři anebo překvapíte svoji partnerku / svého partnera milým dárkem. Anebo je to přesně naopak. Tento svátek považujete za komerční záležitost, která navíc v Česku nemá hlubší tradici, a proto jej přecházíte bez povšimnutí. Ať už je to tak, či onak, občas si vyjet jen ve dvou – bez přátel, rodiny, dětí rozhodně neuškodí.

Svátek svatého Valentýna má – pro někoho možná překvapivě – své kořeny v Evropě. Podle historiků byl Valentýn biskupem v Terni, žil ve 3. století našeho letopočtu. V té době římský císař Marcus Aurelius Claudius zrušil manželství s cílem udržet vojenskou disciplínu mužů. Nicméně Valentýn navzdory zákazu zamilované dvojice dál tajně oddával. Za svoji troufalost byl zatčen a 14. února roku 269 popraven.

Letos připadá 14. února na úterý, což pro některé z nás není zrovna optimální. Ovšem lze to brát i jako příležitost prodloužit si víkend o dva dny anebo si užít romantiku ve dvou v předstihu či dodatečně anebo kdykoliv jindy.

Romantika v kočáře, lahodná čokoláda či valentýnská slavnost

Pokud jste dosud nebyli ve Vídni anebo se do rakouské metropole jednoduše rádi vracíte, prohlédněte si tentokrát krásy města z tzv. fiakru, tedy kočáru taženého párem koní. Aby toho nebylo málo, můžete si rovnou vybrat i riding dinner, tedy projížďku spojenou s gastronomickým zážitkem. Památky si totiž prohlédnete při konzumaci pokrmů i nápojů z vyhlášených vídeňských restaurací.

Pokud vy či vaše polovička oceníte lahodnou čokoládu, na romantický prodloužený víkend se vydejte do belgického města Bruggy. Kromě toho, že jde o malebnou a krásně upravenou destinaci, lze ji označit i za čokoládový ráj. Milovníci sladkých lahůdek po celém městě naleznou nespočet obchodů s čokoládou. Určitě nezapomeňte navštívit Muzeum čokolády či obchody The Chocolate Line nebo The Old Chocolate House.

K romantickým návštěvám pochopitelně zvou i francouzská města, a to nejen Paříž. Konkrétně Štrasburk pořádá každoročně v období okolo svátku svatého Valentýna slavnost Strasbourg Mon Amour. Na návštěvníky tohoto alsaského města čekají desítky různých akcí – originální večery s tancem, koncerty, neobvyklé prohlídky městských muzeí, výstavy fotografií, promítání filmů, gurmánské večeře či romantická představení. Pokud netoužíte po tomto typu slavnosti, vyplatí se navštívit Štrasburk s jeho dlážděnými ulicemi, hrázděnými domy, vodními kanály i mosty i v jiném období.

I Česko nabízí řadu romantických destinací

Cíl vašeho romantického výletu ovšem nemusí vést pouze do zahraničí. Prodloužený víkend či třeba jen ten klasický si jistě užijete i v Česku, třeba konkrétně v Českém Krumlově. Malebné uličky, tajemná zákoutí a útulné kavárny jen lákají k příjemně strávenému pobytu i v zimě. Při prohlídce exteriérů zámku jistě oceníte krásné výhledy na celé město, jedinečně umístěné na řece Vltavě. Pokud netrváte na pobytu během valentýnského svátku, hned následující víkend, od 18. do 21. 2. 2023, zažijete v ulicích Českého Krumlova masopustní slavnost. Nenechte si ujít pestrobarevné průvody masek, procesí kejklířů a muzikantů i dobré jídlo a pití.

Jednodenní výlet v Česku je pak možné nasměrovat na některý z hradů i zámků. Pokud navíc máte rádi pohádky, nabízí se zamířit na hrad Křivoklát. Záběry z tohoto hradu i jeho okolí se objevily například v pohádkách Honza málem králem, Sůl nad zlato, Třetí princ či Anděl páně. Základní okruh tohoto hradu poblíž řeky Berounky je otevřený i během zimní sezóny, byť pouze o víkendech a v omezených časech. Procházky v okolí Křivoklátu jsou nádherné kdykoliv.

Milovníci přírody a turistiky se mohou (nejen) v zimním období vydat také na výšlap na některou z našich hor, například na Lysou horu v Moravskoslezských Beskydech nebo na Sněžku. Nádech romantiky zažijete při brzkém ranním výstupu těsně před východem slunce. 14. února zde první sluneční paprsky zazáří zhruba v sedm hodin ráno. Konkrétní trasy lze zvolit podle vaší zdatnosti i dalších cestovatelských plánů.

(lek)

Zdroje:

 

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 1
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Low-cost cestování aneb rady a triky,...

Procestovat různé kouty světa za co nejméně...

Chystáte se na cesty s domácím...

Cestovat s domácími mazlíčky není v dnešní době...

Kardiaci či diabetici na cestách? Jde...

V dnešní době si už cestování nemusí odepřít ani...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.