Vzhůru na střechu světa Aneb cestování po Nepálu

Místo, kde se lidé a země dotýkají nebes. Nepál je rájem pro trekaře, milovníky hor, přírody a tajuplných historických míst. Není se čemu divit, vždyť osm ze čtrnácti osmitisícových vrcholů, včetně Mount Everestu, se nachází právě zde. Na putování touto zemí se ale dobře připravte.

Ochrana z domova 

Mezi základní vakcinace pro cestovatele, který se chystá navštívit Nepál, patří ty proti následujícím nemocem.

  • Virová hepatitida A. Očkování se doporučuje lidem jedoucím do všech zemí světa. V Nepálu však hrozí opravdu vysoké riziko nákazy touto nemocí. Infekce se nejčastěji přenáší znečištěnýma rukama, kontaminovanou vodou a potravinami. Vždy je třeba dodržovat základní hygienická pravidla a vyhýbat se rizikovým aktivitám, například konzumaci jídel na ulici nebo ve stravovacích zařízeních pochybné kvality.
  • Virová hepatitida B. Ochrana proti této nemoci je součástí povinného očkovacího kalendáře až od roku 2001. Většina dospělých proto s nejvyšší pravděpodobností toto očkování nepodstoupila, i když se doporučuje. Nebezpečí nákazy hepatitidou B totiž hrozí po celém světě. Přenos se uskutečňuje skrze krevní řečiště nebo pohlavním stykem. Očkování proti hepatitidě typu A a B zaručuje celoživotní ochranu.
  • Břišní tyfus. V Nepálu se břišním tyfem můžete nakazit požitím kontaminované vody nebo potravy. Nejjistější způsob ochrany je očkování, které se provádí každé 3 roky.
  • Tetanus. K bakteriální nákaze dochází nejčastěji při poranění. Tato vakcinace je součástí povinného očkovacího kalendáře. Ochrana ale není celoživotní, po 10–15 letech je nutné podstoupit přeočkování. Před odjezdem je tak vhodné u tetanu zkontrolovat aktuální platnost.

Zvažte nadstandard 

Pokud budete po Nepálu cestovat hromadnými dopravními prostředky, zamyslete se nad očkováním proti chřipce a meningokokovým a pneumokokovým nákazám. Od listopadu do května totiž v Nepálu propuká epidemie meningokokové meningitidy. Vakcinace proti vzteklině je vhodná pro lidi, kteří vyrážejí na dlouhý pobyt do odlehlejších oblastí daleko od zdravotní péče. Nákaza touto nemocí totiž vždy končí úmrtím. Očkování proti japonské encefalitidě se doporučuje cestovatelům, kteří od srpna do listopadu navštíví jižní části Nepálu. Každoročně na toto virové onemocnění umírá mnoho lidí. V oblastech nižších než 2000 metrů nad mořem také existuje riziko infekce malárií. Rozhodnutí ohledně druhu antimalarické ochrany však patří do rukou odborníka v oboru cestovní medicíny.

Země v otřesech

Nejenom zemětřesení, které proběhlo v roce 2015, ale také současná politická situace poměrně dost otřásá bezpečností země. V důsledku protestů kvůli schválení nové nepálské ústavy doporučuje Ministerstvo zahraničních věcí dbát zvýšené opatrnosti při cestě do jižních oblastí Terají. Dále je vhodné vyhýbat se místům se zvýšenou koncentrací lidí, zejména těm, na kterých probíhají protestní shromáždění. Nepál je však v jiných ohledech relativně bezpečnou zemí. Kriminalita je v porovnání s Českou republikou na poměrně nízké úrovni. V poslední době ale narůstá počet drobných trestných činů v podobě krádeží nebo obtěžování žen na veřejnosti. Vhodné oblečení zakrývající výstřih, ramena, lokty či kolena je tak nepsanou povinností, a to zejména v odlehlých oblastech.

Ostražitost je nutností 

  • Před cestou uzavřete cestovní pojištění. Pokud se navíc chystáte na horskou túru, nestačí běžné pojištění, ale je třeba pojistit se na vysokohorskou turistiku.
  • Nikdy necestujte sami. V posledních letech totiž došlo k několika případům zmizení turistů. Vždy si najměte průvodce nebo vyrazte se skupinou lidí. Pokud nemůžete najít vhodného parťáka, poohlédněte se po internetových fórech.
  • I při cestách po Nepálu platí jednoduchá cestovatelská poučka: Uvař to, upeč to, oloupej to, nebo na to zapomeň!
  • Ve městech a po rušných silnicích se nedoporučuje cestování na kole nebo motorce. Tamní řidiči patří totiž mezi ty méně ukázněné.
  • Nikdy se nikoho nedotýkejte na hlavě a neukazujte lidem plosky nohou nebo podrážky bot. Považuje se to za velmi neslušné.
  • Obrňte se trpělivostí. Přesné dodržování stanovených termínů nebo časů není u obyvatel Nepálu příliš silnou stránkou.
  • Nezapomeňte si doma univerzální adaptér do elektrické sítě. Mějte také na paměti, že v Nepálu jsou denně naplánované výpadky proudu.
  • Pozor také na opice. Zejména ty v okolí chrámů rády získávají cennou kořist v podobě jídla nebo vašich osobních věcí.

(holi)

Zdroje:
www.mzv.cz
www.gov.uk
www.tripadvisor.com

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 2
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.