Vyrážíte za sluncem? Tipy, jak předejít nebezpečným spáleninám

Každý z vás to určitě už zažil. Ležíte na pláži, vyhříváte se na slunci a užíváte si pohodovou atmosféru teplých dní. Jenže když večer dorazíte na hotelový pokoj, jste spálení od hlavy až k patě. Nabízíme několik tipů, jak na cestách předejít komplikacím způsobeným nadměrným sluněním.

Při pobytu v rovníkových oblastech nebo ve vysokých nadmořských výškách jsme vystaveni nadměrnému působení UV záření. Nebezpečné sluneční záření přitom nejenže kazí radost z dovolené vznikem spálenin, ale také stojí za rozvojem zhoubného nádorového bujení kůže. Proto je důležité dbát na cestách důsledné prevence a vyvarovat se nadměrného slunění.

Opalování s mírou

Nejvyšší intenzita slunečního záření je mezi desátou hodinou ranní a čtvrtou hodinou odpolední. V přímořských letoviscích přitom vysoké riziko trvá i během oblačných dnů nebo při pobytu pod slunečníkem. Spálenina se může objevit už během 10–15 minut intenzivního opalování. V nebezpečnou dobu se proto raději inspirujte příkladem místního obyvatelstva a dopřejte si odpolední siestu nebo se snažte zdržovat ve stínu.

Vhodné oblečení

Chystáte se zdolávat písečné duny, objevovat krásy prastarých měst nebo vyrážíte na celodenní výlet lodí? Pak nezapomeňte zvolit vhodné oblečení. Základem je pokrývka hlavy, triko s dlouhým rukávem a kalhoty s dlouhými nohavicemi. Aby vám nebylo příliš velké horko, volte světlé a prodyšné bavlněné materiály.

Opalovací krémy

Opalovací krémy by měly být součástí každého zavazadla, ať už vyrážíte za teplem, nebo lyžovat do zasněžených hor.

  • Na cesty si přibalte opalovací krém s ochranným faktorem 15 a vyšším. Krémy s nižším ochranným faktorem vás totiž neochrání před škodlivým UVB zářením.
  • Vybírejte opalovací krémy, které nabízí ochranu proti UVA i UVB záření.
  • Opalovací krém naneste na suchou kůži nejméně 15 minut před plánovaným sluněním. Řiďte se pokyny na výrobku a nanášejte na kůži stanovené množství krému. Ze statistik vyplývá, že až polovina jedinců aplikuje na pokožku méně krému, než je třeba, a tím snižuje účinnou ochranu proti slunečnímu záření.
  • Krém poctivě nanášejte na všechna místa vystavená slunci. Nezapomínejte na uši, krk, nárty ani hřbety rukou. Důležitá je také ochrana vašich rtů. Přibalte proto tyčinku na rty s ochranným slunečním faktorem.
  • Krém aplikujte znovu každé dvě hodiny nebo po každém pobytu ve vodě, při pocení či po osušení ručníkem. Pro déletrvající účinek vybírejte voděodolné opalovací krémy.
  • Opalovací krém vždy nanášejte před použitím repelentu proti hmyzu. V opačném případě významně snižujete jeho ochranné vlastnosti.

Léčba spálenin

Zarudnutí, zteplání a bolestivost kůže jsou projevem zánětlivé reakce na poškození tkáně UV zářením. Ihned po vzniku spáleniny si vezměte protizánětlivý lék, jako je například ibuprofen. Jeho působení zmírní příznaky v podobě horečky a bolestí. Než dojde k vymizení příznaků spáleniny, snažte se pobývat v chladném a stinném prostředí. Celou dobu je nutné kůži hydratovat, například pomocí krémů s obsahem panthenolu nebo aloe vera. Pokud se na kůži objeví puchýře, nepropichujte je, zpomalili byste tím proces hojení. Návštěva zdravotnického zařízení je nutná v případě bakteriální infekce spáleniny, kterou poznáte podle hnisání postižené oblasti. Také závažné celkové příznaky v podobě vysoké horečky, třesavky, zimnice, zvracení, průjmů a poruch vědomí vyžadují rychlou návštěvu lékaře.

V těchto případech kontaktujte asistenční službu pojišťovny, u níž jste si koupili cestovní pojištění, aby vám poradila nejvhodnější lékařské zařízení v blízkosti vašeho pobytu případně zařídila váš převoz do něj.

(holi)

Zdroj: wwwnc.cdc.gov

Líbí se Vám tento článek?
Hlasy: 2752
Sdílení a tisk
X
ODESLAT
Nejčtenější novinky
Čína a Mongolsko: výběr očkování nepodceňujte!

Čína a Mongolsko: výběr očkování...

Mezi základní očkování pro každého cestovatele...

Střevní potíže po návratu z dovolené nepřehlížejte!

Střevní potíže po návratu z dovolené...

Nemoc cestovatelů Montezumova či Faraonova pomsta...

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a pavouci

Nebezpečná setkání: jedovatí hadi a...

Hadi obecně obývají prakticky všechny kouty naší...

Naposledy položené dotazy
Naposledy navštívené dotazy
Novinky

Za teplem na exotické ostrovy? Nejen...

Řada Čechů se během podzimu či zimy každoročně...

Potulní psi a exotická zvířata –...

Tisíce psů na ulicích – obrovský problém, se...

Objevte krásy Jižní Ameriky – kterou...

Jižní Amerika v sobě ukrývá plno klenotů. Peru,...

Zpravodaj

Přihlaště se k odběru zpravodaje,
Váš email můžete zadat zde:

Zadáním a odesláním své e-mailové adresy dáváte souhlas se zasíláním elektronockého zpravodaje a s podmínkami.